Co kryje w sobie morwa?

Coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością oraz na takowych działach w marketach pojawia się morwa biała. Znajdziemy ją wśród suszonych owoców. Czy warto po nią sięgać? Jakie właściwości kryją się w jej owocach?

Przeczytaj koniecznie:

Pięć powodów dla których warto jeść borówki

Czym jest morwa?

Morwa występuje w kilku odmianach. Najbardziej popularna jest morwa biała. W Europie uprawiana jest już od XI wieku. Jej ojczyzną są Chiny, gdzie ceni się ją od wieków za właściwości odżywcze. Cenne są nie tylko owoce morwy, ale również jej liście.

Morwa biała to drzewo liściaste osiągające nawet 10 metrów wysokości. Owoce morwy przypominają jeżyny. W zależności od gatunku są białe, czarne lub czerwone.

Liście morwy białej są pokarmem dla larw jedwabników produkujących naturalny jedwab.

Właściwości

Suszona morwa, bo taką możemy najczęściej nabyć, dostarcza w 100 gramach 339 kcal, 74,6g to węglowodany, z czego 12g to błonnik. Garść suszonej morwy dostarcza około 100 kcal.

Owoce morwy są dość mocno słodkie, nawet lekko mdłe.

Zawierają glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę oraz kwasy organiczne, cytrynowy oraz jabłkowy. Owoce morwy są również bogatym źródłem flawonoidów, związków, które pomagają pozbywać się z organizmu wolnych rodników.

Są bogate również w pektyny oraz błonnik, dzięki czemu wpływają na uczucie sytości i regulują pracę jelit.

Szczególnie wartościowe są świeże owoce. Pojawiają się one pod koniec lipca. Szczególnie poleca się je osobom z chorobami żołądka oraz dwunastnicy.

Morwa biała zawiera również substancje obniżające poziom cukru we krwi oraz zmniejszające ryzyko miażdżycy.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina). Związek ten wpływa na spowolnienie rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste. Dzięki temu obniża poposiłkową hiperglikemię. Związek ten znajduje się jednak jedynie w liściach morwy białej. Nie znajdziemy go w słodkich owocach.

Kolejnym składnikiem morwy białej, który wpływa na gospodarkę cukrową jest kwercetyna. Kwercetyna hamuje działanie enzymu, który odpowiedzialny jest za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy.

Zastosowanie

Alkaloidy zawarte w liściach morwy wykazują działanie podobne do syntetycznych leków przeciwcukrzycowych.

Absorpcja glukozy zostaje ograniczona, przez co automatyczne zmniejsza się jej poziom we krwi.

Ekstrakt z liści morwy polecany jest także w połączeniu z propolisem. Wykazano w testach klinicznych, że u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, podczas miesięcznego przyjmowania ekstraktu z morwy i propolisu, nastąpił znaczny spadek poziomu glikemii na czczo, a przy tym nie wywołał efektów ubocznych na tle gastrycznym.

 

 

Nalewka z liści morwy jest zalecana również przy przeziębieniach jako środek przeciwgorączkowy, a przy anginie dzięki właściwościom ściągającym śluzówkę działa odkażająco.

Według niektórych danych, ekstrakt z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków (białek b-amyloidu), które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera.

Z kolei korzeń morwy (wyciąg z korzenia) jest bardzo dobrym środkiem na kaszel, bronchit, astmę, a także posiada właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy słodkie, suszone owoce morwy białej bez pestek, a także suszone liście rośliny w formie herbatek lub mieszanek ziołowych.

Owoce morwy mają również zastosowanie w przetwórstwie. Można z nich robić soki, kompoty, nalewki i likiery, a z bardzo dojrzałych owoców przygotować wino. Z 10 kg owoców otrzymuje się 6–7 litrów soku, który po fermentacji daje smaczny, lekki trunek. Owoce można też suszyć i kandyzować. W północnej Azji wysuszone i zmielone owoce dodaje się do wypiekanego chleba.

Soki z morwy zalecane są także przy dolegliwościach serca, arytmii, tachykardii, częstoskurczu, miażdżycy tętnic, suchym kaszlu, astmie oskrzelowej i chorobach nerek. Warto wiedzieć, że dawni zielarze preparaty z owoców morwy czarnej stosowali w walce z nowotworami piersi i jajników.

Napar z owoców morwy działa moczopędnie, oczyszczająco i napotnie.

Morwa znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Kwiaty morwy oraz olej wyciśnięty z owoców morwy stanowią składnik tak zwanego kremu gejszy. Krem ten stosowany był w celu wygładzenia skóry oraz likwidacji przebarwień.

Obecnie morwa wchodzi w skład kosmetyków pielęgnacyjnych do cery starzejącej się (dostarcza bowiem witamin, polifenoli), trądzikowej, z problemami dermatologicznymi. Dodatkowo stanowi składnik maseczek do twarzy i kremów do rąk.

Podsumowanie

Podsumowując, liście i owoce morwy mają szerokie zastosowanie. Napary z liści morwy poleca się szczególnie diabetykom. Soki i owoce sprawdzają się jako środki moczopędne i napotne w czasie przeziębień, a także przy anemii i problemach sercowo-naczyniowych.