Czy jogurty tuczą?

Jogurty stanowią dość częsty element diety. Sięgamy po nie chętnie zarówno ze względu na walory smakowe, ciekawe kulinarne zastosowania, jak również fakt, iż są wygodne do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej i można je ze sobą wszędzie zabrać. Lista korzyści ze spożywania jogurtów jest naprawdę długa. Wpływają one między innymi na poprawę trawienia, dostarczają pewnych ilości wapnia, witamin z grupy B, białka oraz żywych kultur bakterii. Kluczowy jest jednak wybór jogurtu. Okazuje się bowiem, że większość jogurtów dostępnych na sklepowych półkach charakteryzuje się niską wartością odżywczą i zdrowotną. Czym więc kierować się wybierając jogurt? Jaki jogurt jest najzdrowszy?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

 

Zwykły czy grecki?

Z całą pewnością mogę odradzić wybieranie jogurtów odtłuszczonych, typu 0%, czy 0,5%. Jogurty takie po pierwsze smakują gorzej, po drugie zawierają mniej tłuszczy, a więc i mniej składników odżywczych, w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, po trzecie bardzo często są źródłem dodatkowych ilości cukru lub zagęszczaczy. Wymiana większej ilości tłuszczy mlecznych na większą ilość cukrów i chemicznych dodatków z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie.

Przed wyborem jogurtu naturalnego, czy greckiego, przede wszystkim warto zapoznać się z etykietą i sprawdzić, co jest w jego składzie.

Oba produkty wytwarzane są z mleka krowiego, do którego dodawane są pożyteczne bakterie, powodujące fermentacje. Jogurt grecki przebywa dłuższy proces odsączania serwatki, co nadaje mu jego specyficznego charakteru. W przypadku jogurtu greckiego fermentacja bakterii odbywa się już w kubeczku. W jogurcie greckim znajdziemy więcej białka oraz więcej tłuszczy niż w jogurcie naturalnym, natomiast mniej węglowodanów. Z kolei w jogurcie naturalnym znajduje się więcej wapnia niż w jogurcie greckim. Jogurt grecki jest bardziej gęsty i kremowy niż jogurt naturalny.

Do ciepłych potraw lepszym wyborem może okazać się jogurt naturalny, gdyż dodanie jogurtu greckiego może powodować powstawanie grudek.

Jogurt grecki może natomiast stanowić idealny substytut śmietany, a nawet majonezu.

Zrób to sam

Zamiast biegać po sklepach i szukać jogurtu idealnego możemy również przygotować go samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne! Wykonując jogurt samodzielnie możemy być pewni tego, co się w nim znajduje.

Czy do przygotowania jogurtu w domu potrzebujemy specjalistycznego sprzętu? Nie!

Owszem, jeśli ktoś jogurtów robi dużo i robi to często może zakupić jogurtownicę. Nie jest to jednak koniecznością.

Potrzebujemy mleko. Już tu masz dowolność możesz wybrać mleko krowie, kozie lub mleko roślinne. Potrzebujemy również tak zwany starter, który zawiera odpowiednio dobrane szczepy bakterii. Cena takiego startera wynosi od 4 do 6 zł i możemy przygotować z niego około 1 litr jogurtu. Starter można zakupić przez Internet, w niektórych aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Nie musisz kupować startera za każdym razem. Przygotowanym jogurtem możesz zaszczepić kolejną porcje mleka jeszcze 3-4 razy. Teoretycznie więc jeden starter wystarczy na zrobienie 4-5 litrów jogurtu.

Mleko należy podgrzać do temperatury 45 stopni, przydać się może termometr do pomiaru temperatury cieczy. Następnie dodajemy do mleka starter i dokładnie mieszamy. Przelewamy mleko do słoików i zakręcamy je dokładnie. Słoiki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 6-10h. Przed podaniem należy go schłodzić. Gotowy jogurt można przechowywać w lodówce do 7 dni.

W porównaniu do jogurtów sklepowych, przygotowany w domu jogurt jest bardziej kwaskowaty i orzeźwiający.

Jeżeli mamy ochotę na jogurt owocowy, wystarczy, że zakupiony w sklepie lub przygotowany w domu jogurt naturalny zmiksujemy z ulubionymi owocami.

Do jogurtu naturalnego możemy dodawać również orzechy, suszone owoce, miód oraz płatki owsiane, jak również nasiona chia i świeże owoce.

Podsumowując, jogurt może stanowić wartościowy element diety. Dostarcza pewnej ilości pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Jest także źródłem niezbędnych bakterii pomagających regulować procesy trawienne i wzmacniać naszą odporność.

Wybierając jogurt omijajmy szerokim łukiem wszelkiego rodzaju słodkie produkty. Najlepszym wyborem jest jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawsze sprawdzajmy skład produktu, na który się decydujemy. Kierujmy się zasadą, im skład krótszy, tym lepiej.