Ile kalorii ma chleb?

Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi oraz zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że chleb chlebowi nierówny.

 

Chleb bezglutenowy królewski

W dobie mody na produkty bezglutenowe, coraz częściej dostać możemy w ofercie sklepów bezglutenowe wypieki. Nie są to jednak niestety produkty naturalnie bezglutenowe, a po takie powinniśmy właśnie sięgać, gdy decydujemy się na rezygnację z glutenu.

Tymczasem skład przykładowego chleba bezglutenowego, jaki możemy zakupić, prezentuje się następująco:

woda, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka gryczana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny zakwas chleba, skrobia ryżowa, izolat białka sojowego, drożdże, olej, sub­stancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, E464; sól, syrop glukozowy, glukoza, cukier, oliwa z oliwek, gliceryna roślinna, błonnik: inulina, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas winowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat.

Już sam fakt ilości składników powinien budzić kontrowersje.

Jeśli decydujemy się na chleb bezglutenowy, niech będzie to wypiek z naturalnie bezglutenowej mąki (np. gryczanej) z bio piekarni lub przygotowany samodzielnie w domu.

Kaloryczność chleba bezglutenowego o składzie podanym wyżej wynosi na 100g produktu 226 kcal. Jedna kromka waży 55g i dostarcza 124 kcal.

Chleb czystoziarnisty

Dużym zainteresowaniem w ostatnim czasie cieszy się również chleb czystoziarnisty. Jest to chleb, który nie zawiera w swoim składzie mąki ani drożdży. Najczęściej znajdziemy w nim dużą ilość wszelkiego rodzaju ziaren, takich jak słonecznik, pestki dyni, czy siemię lniane. Często znajdują się w nim także płatki owsiane.

Zasadniczą wada tego typu chleba jest jego cena. Za kilogram takiego wypieku zapłacimy około 18zł.

Alternatywnym rozwiązaniem są gotowe mieszanki do wypieku tego rodzaju chleba lub własna kompozycja ziaren.

Chleb czystoziarnisty nie zawiera co prawda mąki, ale jest produktem wysokokalorycznym. W 100g produktu znajduje się około 378 kcal. Jest on więc najbardziej kalorycznym spośród przedstawionych wypieków. Jest również bardzo sycący. Chleb czystoziarnisty może stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Stanowczo nie jest on jednak dobrym substytutem tradycyjnego chleba.

Podsumowując, chleb może stanowić element pełnowartościowej diety. Warto zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Zawsze sprawdzajmy skład chleba, który chcemy zakupić. Najlepszym wyborem dla osób nie posiadających problemów trawiennych jest chleb żytni razowy na zakwasie.