Zupy na diecie

Choć zupy traktowane bywają jako przystawka, to mogą również stanowić danie główne – szczególnie doceniane w okresie jesienno-zimowym, gdy niskie temperatury za oknem sprawiają, iż potrzebujemy czegoś rozgrzewającego do jedzenia. Oprócz walorów smakowych i rozgrzewających istnieje jeszcze przynajmniej kilka powodów, dla których warto uwzględnić je w swoim menu.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Po pierwsze: to dobry sposób na „przemycenie” warzyw!

Włączenie zup do jadłospisu niesie za sobą korzyść w postaci zwiększenia ilości spożywanych warzyw. Jest to ważna kwestia ze względu na to, iż wiele osób (w tym bardzo często dzieci) produktów pochodzenia roślinnego nie lubi i spożywa niedostateczną ich ilość, skazując się jednocześnie na niedobory błonnika czy potasu. Warzywa w zupie, ugotowane i odpowiednio doprawione są zdecydowanie bardziej przystępne smakowo, a także są bardziej skondensowane pod względem ilości.

Po drugie: są sycące!

Fakt ten jest szczególnie istotny z punktu widzenia osób redukujących zbędną tkankę tłuszczową. Nie dotyczy to jednak wszystkich zup, a tych zasobnych w białko. Jeżeli zaserwujemy sobie zupę przygotowaną z dużej ilości warzyw (w tym również strączkowych), a także z dodatkiem mięsa i np. brązowego ryżu albo kaszy gryczanej, czy ziemniaków, to powstanie posiłek, który na długo zaspokoi apetyt. Dobrą opcją są również zupy kremy, których nieco gęstsza konsystencja dodatkowo przedłuża uczucie satysfakcji i najedzenia.

Po trzecie: są łatwe w przygotowaniu!

Tytułowa zupa cieszy się sporym zainteresowaniem pośród osób „cierpiących” na chroniczny deficyt wolnego czasu. Gotowanie tej potrawy nie wymaga skomplikowanych zabiegów kulinarnych ani używania dużej ilości kuchennych akcesoriów, co z kolei znacznie minimalizuje czas potrzebny na sprzątanie i zmywanie. Inna sprawa, iż pomimo nieskomplikowanego procesu przygotowywania zupy, łatwo można modyfikować skład i urozmaicać znacząco jej smak. Dzięki temu trudno o rutynę i nudę na talerzu.

Po czwarte: jest daniem ekonomicznym!

Przygotowanie zupy nie wymaga specjalnie dużych nakładów finansowych - wiele warzyw, na bazie których powstają, jest przystępna cenowo i to przez cały rok (np. warzywa korzeniowe). Dodatkowo zupa jest tak plastycznym posiłkiem pod względem składu i proporcji składników, że dzięki niej można sporo zaoszczędzić – dzięki wykorzystywaniu tzw. resztek zalegających w lodówce czy szafie. To często brak pomysłów na ich wykorzystanie sprawia, że lądują w koszu – tymczasem z wielu z nich można przygotować smaczną zupę.

Podsumowanie

Zupy stanowić mogą cenną odżywczo i bardzo atrakcyjną pod względem smakowitości potrawę. Pomagają „bezboleśnie” zwiększyć ilość spożywanych warzyw, nie są trudne i wymagające w przygotowaniu, a dodatkowo ugotować można je niskim kosztem – zagospodarowując wybrane resztki jedzenia zalegające w lodówce czy kuchennych szafkach.