Guma do żucia – żuć czy nie żuć?

Gumę żuł niemalże każdy z nas. Wiele osób robi to regularnie. Żucie gumy ma niewątpliwie kilka pozytywnych aspektów, jednym z nich jest możliwość utrzymania świeżego oddechu w ciągu całego dnia. Z tego względu chętnie sięgamy po gumę do żucia, zwłaszcza w sytuacjach braku możliwości szczotkowania zębów. Warto jednak pamiętać, że codzienne żucie gumy nie pozostaje obojętne dla organizmu.

Przeczytaj koniecznie:

Żeńskie hormony płciowe biorą udział w kontroli apetytu

Co znajduje się w popularnej gumie do żucia?

Pierwsze gumy do żucia wytwarzane były z żywicy drzewa. Niestety dzisiejsze gumy zawierają o wiele więcej substancji chemicznych. Gumy produkuje się współcześnie przy użyciu sztucznych polimerów i lateksu.

Większość gum zawiera w sobie owczą lanolinę. Jest to zwierzęcy wosk otrzymywany podczas czyszczenia wełny. Substancja ta dodawana jest do gumy po to,  by ta nie twardniała podczas żucia. Bardzo często składnik ten nie jest wyszczególniony w składzie gumy. Znajdziemy go jednak ukrytego pod zbiorczą nazwą „bazy gumowej”.

W gumach do żucia znajdują się również duże ilości słodzików. Takich jak aspartam, acesulfam K, ksylitol, sukraloza.

W składzie gumy występuje również przeciwutleniacz BHA (E320), czyli butylowany hydroksyanizol. Uznawany jest on za substancję toksyczną, wpływającą na uszkodzenia wątroby. Może wywierać toksyczny wpływ na nerki, a także powodować duszności, jak również wysypkę. W wielu krajach istnieje zakaz dodawania tego związku do produktów przeznaczonych dla dzieci.

Przykładowy skład jednej z powszechnych gum w Polsce wygląda następująco:

SKŁADNIKI: SUBSTANCJE SŁODZĄCE SORBITOL, IZOLMAT, MALTITOL, ASPARTAM, SÓL ASPARTAMU – ACESULFAM, ACESULFAM K; BAZA GUMOWA (ZAWIERA LECYTYNĘ SOJOWĄ), AROMATY, SUBSTANCJA GLAZURUJĄCA WĘGLAN WAPNIA, SUBSTANCJA UTRZYMUJĄCA WILGOTNOŚĆ GLICEROL, ZAGĘSTNIK GUMA ARABSKA, BARWNIK E171, SUBSTANCJA GLAZURUJĄCA WOSK CARNAUBA, PRZECIWUTLENIACZ BHA.

Jakie są korzyści związane z żuciem gumy?

Guma do żucia odświeża oddech

O tym nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Odświeżenie oddechu przy pomocy gumy do żucia bywa niezwykle pomocne, gdy większość dnia przebywamy poza domem i nie zawsze mamy możliwość szczotkowania zębów.

Guma do żucia przeciwdziała próchnicy

Badania potwierdzają, że żucie gumy może chronić nas przed rozwojem próchnicy. Pod warunkiem, że guma, którą żujemy nie zawiera w składzie cukru.

W wyniku żucia gumy zwiększa się ilość śliny, która neutralizuje i zmywa kwasy produkowane podczas rozkładu pokarmu przez bakterie na płytce nazębnej.

Żucie gumy pomaga się zrelaksować

Udowodniono, że żucie gumy wpływa na redukcję stresu oraz lepszą koncentrację. Dzieje się tak za sprawą czynności przeżuwania, a dzięki temu również zwiększonemu przepływowi krwi do mózgu.

Kiedy żucie gumy szkodzi?

Szkodliwe oddziaływanie gumy do żucia na nasz organizm pojawia się w momencie, gdy gumę żujemy zbyt często i w zbyt dużych ilościach.

Nadużywanie gumy do żucia może przyczynić się do wystąpienia następujący skutków ubocznych.

Działanie przeczyszczające

W wyniku dużej ilości słodzików, zbyt częste i nadmierne żucie gumy może przyczyniać się do efektu przeczyszczającego.

Problemy ze strony przewodu pokarmowego

Żucie gumy przyczynia się do wydzielania soków żołądkowych, niezbędnych do trawienia pokarmu. Jeśli gumę żujemy często, możemy doprowadzić do nadprodukcji kwasu żołądkowego, a to z kolei może przyczyniać się do powstawania wrzodów żołądka.

W trakcie żucia gumy połykamy również duże ilości powietrza. To z kolei może przyczyniać się do powstawania wzdęć i bólu brzucha. Częste żucie gumy może doprowadzić nawet do rozwoju choroby jelita drażliwego.

Dysfunkcja stawu skroniowo-żuchwowego

Nadmierne żucie gumy może przyczyniać się do dysfunkcji stawu skroniowo-żuchwowego. Częste i długie przeżuwanie nadmiernie obciąża mięśnie znajdujące się wokół żuchwy.

Pojawiające się objawy to bóle głowy, bóle w okolicy stawy skroniowo-żuchwowego, napięcie mięśni żucia, dyskomfort podczas jedzenia i picia.

Nadmierne spożycie aspartamu

Sporadyczne żucie gumy nie stanowi problemu. Jednak w momencie, gdy gumę żujemy często, dodatkowo spożywamy również inne produkty zawierające aspartam, może dojść do sytuacji, w której dostarczać będziemy go zbyt wiele. Nadmierne spożycie tego słodzika może powodować bóle głowy, nudności, skurcze i bóle mięśni, bóle stawów, problemy ze snem, trudności z oddychaniem oraz z pamięcią.

Żucie gumy zwiększa spożycie przetworzonego jedzenia

Udowodniono, że osoby, które żują zbyt dużo gumy, spożywają mniej owoców i warzyw, a więcej żywności typu fast food. Dzieje się tak za sprawą miętowego smaku. Sprawia on, że warzywa i owoce wydają się gorzkie. Z tego powodu częściej wybieramy żywność przetworzoną.

Żucie gumy przyczynia się do uwalniania rtęci do organizmu

Jeśli posiadasz plomby zawierające amalgamat, w trakcie żucia gumy do krwiobiegu uwalniana jest rtęć. Podwyższony poziom rtęci w ustroju jest niebezpieczny. Powoduje ona problemy neurologiczne, a także przewlekłe zaburzenia psychiczne.

Podsumowując, spożywanie gum bezpośrednio po posiłkach może przynosić wymierne korzyści. Nie należy jednak gum żuć zbyt długo (15 minut i dłużej), jak również zbyt często. Plomby amalgamatowe najlepiej byłoby usunąć.