Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy leki wolno popijać mlekiem?

Czy leki wolno popijać mlekiem?

Tadeusz Sowiński

Temat interakcji leków z żywnością jest zagadnieniem ciekawym i wartym uwagi, głównie przez to, że faktycznie istnieją dowody na to, iż niektóre pokarmy mogą zaburzać wchłanianie i działanie wybranych farmaceutyków. Szczególnie interesujący w tej materii jest temat mleka i jego przetworów.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Złożony problem, wiele przyczyn

Problematyka interakcji leków z żywnością jest dość złożona i nie ogranicza się bynajmniej do wpływu jednego, konkretnego składnika żywności. Na wchłanianie i metabolizm substancji aktywnych zawartych w farmaceutykach wpływać może szereg różnych związków pokarmowych, takich jak m.in.: tłuszcz, białko, błonnik, polifenole, składniki mineralne (a zwłaszcza wapń, cynk i żelazo), taniny, alkaloidy, kwasy organiczne. Niektóre z tych związków wchodzą w szczególne interakcje z lekami. Niestety póki co ciągle jeszcze ani lekarze, ani dietetycy, ani farmaceuci nie przywiązują do kwestii interakcji leków z żywnością odpowiedniej uwagi.

Mleczny kazus

O tym, że mlekiem nie należy popijać leków mówi i pisze się często. Czy jednak zalecenie to jest uzasadnione? Okazuje się, że tak. Interakcja farmaceutyków z żywnością zaczyna się już w przewodzie pokarmowym, gdzie niektóre substancje występujące w jedzeniu wchodzą w reakcje ze składnikami leków, zaburzając ich wchłanianie. Za przykład ewidentny posłużyć mogą produkty dostarczające dużych ilości wapnia, do których należą przecież wybrane przetwory mleczne. Okazuje się, że spożywanie ich w towarzystwie leków może istotnie zmniejszyć lub wręcz całkowicie zahamować wchłanianie związków aktywnych. Efekt ten dotyczy głównie środków zalecanych w infekcjach górnych dróg oddechowych i układu moczowego, w tym również antybiotyków. To jednak nie wszystko.

W nabiale występują też białka takie jak kazeina, która okazują się być dość reaktywna. Proteiny kazeinowe mogą tworzyć trudno wchłanialne kompleksy ze składnikami farmaceutyków, zaburzając ich absorpcję. Tak więc mleko i jego przetwory zawierają z jednej strony wapń, a  z drugiej białka mogące wiązać substancje lecznicze.  I to właśnie stąd wzięło się zalecenie by nigdy nie popijać leków mlekiem. Należy jednak pamiętać, że wspomniana sugestia dotyczy też wielu innych pokarmów mlecznych, w tym serów, jogurtów, a nawet odżywek białkowych, takich jak WPC, WPI czy zwłaszcza – kazeina.

Podsumowanie

Produkty mleczne, pomimo pewnych walorów odżywczych mają też pewne wady. Jedną z owych wad jest zdolność do wchodzenia w interakcje z farmaceutykami. Dlatego też nie należy popijać leków mlekiem, ani też przyjmować ich w towarzystwie innych mlecznych pokarmów.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie