Proste sposoby na wzmocnienie odporności przed zimą

Już niedługo będziemy tęsknić za słońcem i wakacjami. Zbliżający się okres jesienno-zimowy to czas, kiedy musimy się zmierzyć z deszczową pogodą, zimnymi wieczorami i dużym wzrostem zachorowań na różnego typu infekcje. Już dziś możemy pomyśleć o tym, jak się uchronić przed częstymi zachorowaniami i cieszyć się zdrowiem w najgorszym dla nas czasie.

Proste zasady - świetne efekty

Brak ruchu i niezdrowa dieta, o którą dużo łatwiej w okresie zimowym, sprzyjają osłabieniu organizmu.  Latem uprawiamy więcej sportu i spędzamy czas na świeżym powietrzu.  Chętniej dbamy o zdrową i zbilansowaną dietę, a dużym ułatwieniem są dostępne na każdym rogu sezonowe owoce i warzywa.

Po wakacjach nasz organizm jest wypoczęty i gotowy do działania. Sezonowe produkty, aktywność fizyczna i duża dawka słońca wzmocniły nasz układ odpornościowy. Czy możemy zrobić coś jeszcze, aby przygotować się do zimy?

Nie rezygnuj z dobrych nawyków!

Zdrowy i silny organizm często nie zdaje sobie nawet sprawy z toczących się wewnątrz infekcji, gdyż dobrze sobie z nimi radzi i szybko je zwalcza. Jeśli raz na jakiś czas zdarza się nam katar, to dobry znak: wewnątrz toczy się walka. Jednak powracające infekcje to informacja, że należy zadbać o swoją odporność. Utrzymanie dobrych nawyków i wprowadzenie nowych przygotuje Twój organizm na najgorsze. Przede wszystkim nie rezygnuj z tego co przynosi rezultaty!

Regularna aktywność fizyczna

Nie zapominaj o aktywności fizycznej, kiedy za oknem robi się zimno i deszczowo. Hartuj organizm, chodź codziennie na spacery i nie chowaj roweru na zimę. Bądź aktywny, a zdrowie i energia Cię na opuszczą.

Odpowiednie proporcje w ciągu dnia

Przemęczony, przepracowany i zestresowany organizm jest podatny na infekcje. Zadbaj o to, aby znaleźć czas na odpoczynek, relaks, ulubione czynności, które podnoszą poziom endorfin i zwiększą Twoją efektywność. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość snu.

Zdrowa i zbilansowana dieta

Dieta to podstawa zdrowia i witalności. Dostarczanie pełnowartościowych posiłków, bogatych w witaminy i minerały wzmocni Twoją odporność i pozwoli przetrwać ciężkie czasy. Staraj się kupować sezonowe warzywa i owoce, z pewnych źródeł. Dzięki temu unikniesz produktów nafaszerowanych chemią.

Unikaj uzależniającego cukru!

W okresie zwiększonego ryzyka unikaj słodyczy i cukru. Upośledzają one jelita, zmniejszają naszą odporność, a podczas zachorowania opóźniają proces zdrowienia. Nie wnoszą nic dobrego, a chwilowa poprawa samopoczucia po czekoladzie przyniesie dużo więcej szkody niż pożytku.

Naturalne probiotyki dla zdrowych jelit

Ogórki kiszone, kapusta kiszona, marchewka, kalafior czy nawet seler. Jest dużo zdrowych możliwości, aby wspomóc pracę jelit. To idealna porcja witamin, ale również naturalny probiotyk, który reguluje florę bakteryjną w jelitach.