Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Miska rozmaitości, czyli buddha bowl

Miska rozmaitości, czyli buddha bowl
W ostatnim czasie portale społecznościowe zawojowane zostały przez miski pełne pięknie poukładanych warzyw i rozmaitych dodatków. To nie zwyczajne sałatki! Danie to zyskało swoją własną nazwę. Posiłki tego typu nazywane są buddha bowl. Co kryje się pod tą nazwą i jak samodzielnie przygotować tego typu posiłek?

Co oznacza buddha bowl?

W dosłownym tłumaczeniu jest to miska Buddy. Określenie buddha bowl figuruje jednak nawet w słowniku angielskich, potocznych wyrażeń – urban dictionary. Określenie to oznacza miskę bogato wypełnioną aż po same brzegi z „brzuszkiem” na szczycie. To właśnie brzuszek Buddy.

Buddha bowl to oryginalnie danie wegańskie. W kolorowej i pełnej odżywczych wartości misce znajdziemy więc same produkty pochodzenia roślinnego. Najczęściej w misce buddy znajduje się duża ilość warzyw, strączków z dodatkiem kaszy/ryżu/komosy ryżowej oraz ziaren i orzechów, często również znajdziemy w niej awokado. Połączenie kaszy, ziaren i warzyw strączkowych zapewnia uzyskanie pełnego pakietu aminokwasów bez konieczności spożywania produktów odzwierzęcych. Buddha bowl to danie, które cieszy oczy, dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a także umożliwia najedzenie się do syta.

Jak przygotować buddha bowl?

Buddha bowl to danie, które możemy przygotować z dowolnych składników! Możemy komponować je według własnych pomysłów. Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia… i pojemność miski.

Jak wspomniałam wcześniej, składniki wybieramy spośród produktów pochodzenia roślinnego. W misce znaleźć powinien się produkt zbożowy – kasza, ryż czy też komosa ryżowa. Kolejnym ważnym składnikiem powinny być rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca, soczewica, soja. W misce umieszczamy również dowolne warzywa, w różnych kolorach. Świetnie sprawdzą się zarówno warzywa liściaste, takie jak szpinak czy rukola, jak również bulwy, takie jak buraki czy marchew, a także dynia, pomidory, ogórki, papryka i wiele innych. Do miski rozmaitości warto dodać również orzechy lub nasiona – pestki dyni, słonecznika, nasiona chia lub siemię lniane, a może mak i sezam. Dodatkiem tłuszczowym może być również awokado i oliwa z oliwek.

Najlepsze kompozycje to takie, w których składniki różnią się smakiem, kolorem i fakturą. Coś chrupiącego, coś wilgotnego i coś miękkiego, a słodkie przeplata się ze słonym i kwaśnym.

Bardzo ważnym aspektem jest również obróbka wszystkich dodatków. Najlepiej, aby była różnorodna. Dlatego jedne warzywa piecz i smaż, kaszę ugotuj z dodatkiem soku z cytryny, a inne dodatki podpraż lub zgrilluj. Zapewnisz sobie wtedy urozmaicony posiłek pełen smaków i z maksimum wartości odżywczych!

Buddha bowl może być idealnym posiłkiem zarówno na obiad czy kolację jedzoną w domu, jak i również świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy na uczelni, zabrana w pojemniku.

Jak skomponować doskonałą buddha bowl?

Komponując danie, kieruj się poniższymi zasadami.

Zboża – ¼ miski

Dodatek zbóż zapewni, że danie będzie sycące.

Wybierz spośród produktów, takich jak:

  • ryż (biały, brązowy, czarny, czerwony, dziki),
  • komosa ryżowa (idealnym pomysłem jest zmieszanie różnych kolorów),
  • kasza jaglana lub gryczana,
  • kasza kuskus (gdy brakuje czasu),
  • makaron pełnoziarnisty,
  • makaron ryżowy.

Źródło białka – ¼ miski

By zapewnić sytość i syntezę białek mięśniowych.

Wybierz spośród produktów, takich jak:

  • czerwona fasola,
  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • biała fasola,
  • tofu.

Jeśli Twoja miska nie musi być wegańska, możesz też sięgnąć po:

  • chude mięso (grillowany kurczak lub pieczona/duszona wołowina),
  • pieczone lub gotowane ryby,
  • jajka.

Warzywa – ½ miski

Warzywa stanowią największy udział w buddha bowl. Sprawiają, że posiłek staje się kolorowy i pełen witamin. W misce buddy powinny się znaleźć zarówno surowe warzywa, jak i gotowane lub pieczone, a nawet marynowane. To sprawi, że każdy kęs będzie miał inną fakturę.

Kilka propozycji poniżej:

  • liście szpinaku
  • pieczona dynia
  • gotowane brokuły
  • pieczone lub gotowane buraki
  • świeże pomidory i ogórki
  • fasolka szparagowa duszona na patelni z sezamem
  • rukola
  • kukurydza z puszki
  • marynowana papryka
  • marchewka pokrojona w cienkie słupki lub starta na tarce
  • pieczone pieczarki

Dodatki

O ostatecznym smaku zadecydują dodatki. Poniżej kilka propozycji. Ich ilość należy dobrać odpowiednio do swojego zapotrzebowania kalorycznego.

Najlepiej wybrać 1-2 z poniższych propozycji:

  • pokrojona w plastry połowa dojrzałego awokado,
  • tarty parmezan (łyżka),
  • sok z cytryny i oliwa z oliwek,
  • hummus (50-100 g),
  • nasiona dyni i słonecznika (15-25 g),
  • sos BBQ,
  • świeże zioła (pietruszka, kolendra, bazylia),
  • sezam (łyżka),
  • tahini (samo tahini lub sos na jego bazie),
  • dressing na bazie musztardy i jogurtu naturalnego.

Podsumowanie

Buddha bowl to danie nie tylko atrakcyjne dla oczu, ale również sycące, zdrowe i bogate w wiele wartościowych substancji odżywczych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.