Cztery popularne mity dotyczące słodzików

Wiele osób nadal obawia się słodzików i unika ich jak ognia, wybierając w zamian produkty bogate w cukier – bo produkt „naturalny”, ma być lepszym wyborem. Czy jednak na pewno? Zła sława słodzików opiera się przede wszystkim na krążących wokół nich mitach, nie mających wiele wspólnego z prawdą.

Mit 1 - Słodziki przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej

Zagorzali przeciwnicy słodzików powołują się na badania, jakoby istniała korelacja, pomiędzy spożywaniem produktów słodzonych substancjami, takimi jak: acesulfam-k, aspartam czy sukraloza, a przyrostem masy ciała. Słodziki mają oszukiwać organizm, mają bowiem słodki smak, jednak nie dostarczają kalorii, tym samym mają wzmagać łaknienie.

Są jednak badania, które pokazują, że spożycie sztucznych substancji słodzących nie ma wpływu na wzrost masy ciała.

W jednym z badań 41 osób z nadwagą otrzymywało suplementy słodzone cukrem lub suplementy sztucznie słodzone, bez innych zmian w dotychczasowej diecie. W ciągu 10 tygodni grupa spożywająca suplementy z cukrem zyskała 1,6 kg, z czego 1,3 kg to zwiększona masa tłuszczowa. Natomiast w grupie, która spożyła suplementy ze sztucznymi słodzikami, nie odnotowano zmian w masie tłuszczowej.

W innym badaniu z udziałem 30 osób, uczestnicy otrzymywali przez trzy tygodnie napoje gazowane słodzone wysokofruktozowym syropem kukurydzianym lub aspartamem. Można więc powiedzieć, że jedna grupa piła zwykłą colę, a druga Colę Zero. Okazało się, że napój słodzony cukrem spowodował przyrost masy ciała, podczas gdy napoje gazowane słodzone aspartamem powodowały utratę wagi.

Wydaje się również, że przy zmianie nawyków żywieniowych w trakcie i po odchudzaniu, sztuczne środki słodzące są pomocne w utrzymaniu utraty wagi.

Mit 2 - Sztuczne słodziki są gorsze, niż cukier

Powszechnie uważa się, że sztuczne słodziki są gorsze od cukru, ponieważ zwiększają poziom insuliny, ale nie dostarczają kalorii.

W 2009 roku opublikowano badanie, w którym uczestnikom podawano wodą gazowaną lub gazowany napój dietetyczny (Colę Zero). Cola Zero miała nieistotny wpływ na wyrzut insuliny

Większość  słodzików tak naprawdę nie powoduje jakichkolwiek skoków insuliny. 

Mit 3 - Słodziki mają zły wpływ na florę bakteryjną

Istnieją pewne spekulacje i obawy, że sztuczne substancje słodzące mogą zmienić Twój mikrobiom. Te z kolei mogą mieć wpływ na wzrost masy ciała.

W badaniach przeprowadzonych na myszach wykazano, że sztuczne środki słodzące, w naprawdę wysokich dawkach mogą powodować niekorzystne zmiany w mikrobiomie i że może to powodować pewną formę „nietolerancji glukozy”. Nie wszystkie testowane sztuczne słodziki wywoływały ten efekt. Należy zauważyć, że sacharoza wywoływała to samo zjawisko. Tak więc niezależnie od tego, czy wybierzesz ciastka słodzone cukrem czy sztucznym słodzikiem, oba mogą mieć negatywny wpływ na florę jelitową.

Z pewnością różnica tkwi w ilości. Tak jak dosładzanie każdego napoju i posiłku cukrem nie jest dobrym pomysłem, tak i dosładzanie każdego dania i napoju sztucznym słodzikiem nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Rozsądne ilości słodzików nie są jednak szkodliwe i nie należy się ich panicznie bać. Zachowaj umiar.

Mit  4 - Aspartam jest trujący

Aspartam bywa często nazywany trucizną. Czy faktycznie są dowody pozwalające powiedzieć, że jest on trucizną? A jeśli tak, to jakie dawki mogą być szkodliwe?

Aspartam jest metabolizowany do metanolu, który powoduje ślepotę. Uważa się, że przyczyną, dla której metanol jest toksyczny i ma takie działanie, jest to, że duże ilości metanolu metabolizują się do mrówczanu, który powoduje uszkodzenie komórek.

Przeprowadzono badanie, w którym 30 osób otrzymało aspartam w dawce 34 mg / kg (najwyższy poziom bezpiecznego spożycia), 100 mg / kg, 150 mg / kg i 200 mg / kg. Jest to odpowiednik wypicia od około 12 do 80 puszek coli dietetycznej dziennie. W dawce 34 mg / kg poziomy metanolu były niewykrywalne. Były obecne w dawkach 100, 150 i 200 mg / kg.

Jeśli więc nie zamierzasz pić codziennie minimum 12 puszek Coli Zero, nie musisz obawiać się trującego działania aspartamu. Jedna mała puszka Coli Zero wypita w upalny dzień, nie spowoduje ani tycia ani raka, ani nie zabije Twojej flory jelitowej. Jeśli polejesz raz dziennie omleta sosem zero, który sprawi, że posiłek będzie smaczniejszy, a redukcja przyjemniejsza, również nie stanie się nic złego. Wręcz przeciwnie, łatwiej będzie wytrwać Ci na diecie z deficytem kalorycznym, dzięki czemu osiągniesz lepsze efekty.

Podsumowując

Bezkaloryczne i niskokaloryczne zamienniki cukru od dawna cieszą się niezwykle dużą popularnością. Niestety z ich stosowaniem wiąże się nadal wiele kontrowersji, które dotyczą nie tylko wpływu na zdrowie, ale również na masę ciała. Przeprowadzone badania naukowe pokazują, że sztuczne słodziki nie powodują przyrostu masy ciała. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie - mogą pomóc Ci schudnąć i utrzymać wagę po zakończeniu redukcji. Na dzień dzisiejszy brakuje przekonujących dowodów mówiących, iż spożywanie sztucznych słodzików może wpływać na procesy kontroli łaknienia i na gospodarkę insulinową.

 

Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862 https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/51/6/963/4695307?redirectedFrom=fulltext https://academic.oup.com/ajcn/article/76/4/721/4677434