Zielona herbata chroni przed niekorzystnym wpływem promieni UV

W ostatnich latach sporo się mówi o korzyściach związanych z regularną konsumpcją zielonej herbaty. Polifenole które zawarte są w liściach krzewu herbacianego wykazują potencjał antyoksydacyjny chroniąc przed niekorzystnym wpływem reaktywnych form tlenu, a także działają przeciwzapalnie. Jak się okazuje, dzięki tym właściwościom zielona herbata nie tylko zmniejszać może ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak miażdżyca czy nowotwory ale także chroni przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata, a wirus grypy. Ciekawa zależność

Biorąc pod uwagę zarówno namacalne i natychmiastowe skutki zbyt długo trwającej ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych (zaczerwienienia, podrażnienia, czy poparzenia), jak i długoterminowe jej konsekwencje (tzw. fotostarzenie, czy nawet – nowotwory skóry), ochronny potencjał zielonej herbaty może okazać się wręcz bezcenny o tej porze roku. Zwłaszcza osoby o jasnej karnacji, a więc szczególnie podatne na oparzenia słoneczne powinny na zaopatrzyć się w zapas zielonej herbaty.

Mechanizm działania polifenoli herbacianych polega z jednej strony na tłumieniu odpowiedzi zapalnej indukowanej promieniowaniem ultrafioletowym, z drugiej na zmniejszeniu produkcji reaktywnych form tlenu. W badaniach naukowy wykazano, że katechiny herbaciane hamują produkcję prozapalnych cytokin oraz zmniejszają nasilenie objawów takich jak zaczerwienienie czy pieczenie skóry, które często występują po dłuższym opalaniu.

Bioaktywne substancje zawarte w zielonej herbacie znakomicie sprawdzają się stosowane miejscowo na skórę, jak i „wypijane” wraz z naparem.  Oznacza to, że powinniśmy z jednej strony szukać kosmetyków ochronnych zawierających ekstrakty Camellia sinnensis (jest to łacińska nazwa drzewa herbacianego), z drugiej natomiast warto zafundować sobie codziennie kilka filiżanek zielonego naparu.

Jeśli niezbyt zachęcającą wydaje Ci się perspektywa popijania sobie w upalne dni gorącej herbaty, wiedz że napój ten znakomicie smakuje na zimno z lodem i dodatkiem świeżo wyciśniętych soków owocowych, które wzbogacić mogą nie tylko smak herbaty ale także jego biologiczne właściwości, są bowiem źródłem karotenoidów – związków, które również chronią przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.

Reasumując, ważnym elementem przeciwsłonecznej ochrony okazać się może nie tylko stosowanie kremów z filtrami ochronnymi o właściwym dla naszej karnacji faktorze, ale także regularne picie zielonej barbety. Warto pamiętać o tym, że fotoprotekcja obejmuje nie tylko zabiegi pielęgnacyjne, ale także „odżywianie od wewnątrz”.

Źródła: Curr Dru Arch Oral Biol. 2012 May;57(5):429-35. Targets Immune Endocr Metabol Disord. 2003 Sep;3(3):234-42.