IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Interesująca historia ziemniaka

Ziemniaki są integralnym elementem tradycyjnej kuchni polskiej i mogłoby się wydawać, że obecne są w niej od zawsze. Mało kto jednak wie, że ziemniak przywędrował do nas z daleka, a początkowo uprawiany był… jako roślina ozdobna. Jego historia jest na tyle ciekawa, że warto poświęcić jej trochę uwagi, zwłaszcza iż niejednokrotnie ratował on życie Europejczykom podczas klęsk głodu nawiedzających niegdyś regularnie Stary Kontynent.

Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkiwanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne, Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem ziemniaków a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne – wielu dostojników papieskich ziemniaczanymi kwiatami ozdabiało swoje szaty.

Trochę przychylniejsi okazali się Anglicy, w drugiej połowie XVI wieku ojczyznę Szekspira dotknęła klęska głodu, a bulwy ziemniaczane niejednemu uratowały wtedy życie. Warzywo to stopniowo zaczęło zdobywać sobie sympatyków.

Walory kulinarne ziemniaków tak naprawdę na szerszą skalę zaczęto doceniać dopiero na początku XVII wieku. Z jednej strony fala głodu we Francji i rozprawa naukowa agronoma i farmaceuty Antoine'a Augustina Parmentiera wychwalająca walory kulinarne i ekonomiczne ziemniaków. Z drugiej strony natomiast dekret Fryderyka II Wielkiego nakazujący pruskim chłopom uprawę „kartofli” w obawie przed klęską nieurodzaju zbożowego. Dodatkowo także pomysł opatów zakonu św. Piotra w Gandawie na terenach dzisiejszej Belgii, by czynsz opłacać właśnie w ziemniakach — wszystko to razem spowodowała, że warzywo to z czasem zdominowało wręcz europejską kuchnię.

Do Polski ziemniak najprawdopodobniej zawędrował już w XVI wieku, jednak uprawiany na większą skalę w celach kulinarnych zaczął być dopiero w XVIII wieku za czasów panowania Augusta III Sasa (wcześniej podobnie jak we Włoszech postrzegany był jedynie jako roślina ozdobna: Jan II Sobieski przywiózł ukochanej Marysieńce je od Leopolda I – cesarza Austrii).

Dość szybko odkryto, że z ziemniaków wyrabiać można skrobię i alkohol, co dodatkowo przyczyniło się do ich spopularyzowania, nie tylko z resztą na terenach ówczesnej Rzeczpospolitej. I tak oto ziemniak, bo wielu przygodach na stałe zagościł w naszej kuchni. Zresztą dziś ziemniaki uprawiane są u nas nie tylko w celach spożywczych, ale także paszowych i przemysłowych, służąc m.in. do produkcji alkoholu oraz krochmalu.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.