O tym, że białko serwatkowe należy do najlepszych jakościowo protein, jakie obecne są w pokarmach, wiedzą dziś chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że włączenie go do diety może nieść za sobą pewne korzyści, nie tylko dla formy sportowej i dla sylwetki, ale także dla zdrowia. Istnieją bowiem przesłanki by uważać, że regularna konsumpcja białka serwatkowego korzystnie wpływa na parametry lipidowe, uznawane za wskaźniki ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Walory białka serwatkowego
Białko serwatkowe jest proteiną pochodzenia mlecznego (stanowi około 20% białek mleka), które charakteryzuje się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą.
Głównymi zaletami białka serwatkowego są:
wysoka zawartość aminokwasów egzogennych,
duża zawartość leucyny,
lekkostrawność,
przyjemny smak.
Wszystko to sprawia, że białko serwatkowe przyjęło się jako integralny składniki wielu produktów dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Badania naukowe wskazują jednak, że ma ono inne, prozdrowotne zastosowanie.
Ciekawe badanie
Wykonane niedawno badania autorstwa Pal i wsp. potwierdziły korzystny wpływ spożywania protein serwatkowych na zdrowie. W eksperymencie wykonanym z udziałem siedemdziesięciu osób z nadmierną masą ciała autorzy postanowili sprawdzić wpływ spożywania różnych białek pochodzenia mlecznego na masę i skład ciała oraz parametry związane ze zdrowiem metabolicznym, takie jak poziom insuliny, poziom triacylogliceroli (triglicerydów), cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. W tym celu uczestników podzielono losowo na trzy grupy, pierwsza grupa otrzymywała białko serwatkowe, druga grupa - białko kazeinowe, a trzecia – glukozę. Badanie trwało dwanaście tygodni.
Wyniki eksperymentu
Po trzech miesiącach trwania protokołów interwencyjnych autorzy skrupulatnie przebadali uczestników. Okazało się, że nie było statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupami w składzie i całkowitej masie ciała. Jest to dość ciekawe, bo oznacza to, że spożywanie białek różnego typu może mieć podobny wpływ na kompozycję sylwetki o ile dieta uwzględnia odpowiednio głęboki deficyt energetyczny. Jeszcze ciekawszy jednak okazał się fakt, iż profil lipidowy korzystnie zmienił się jedynie w grupie białka serwatkowego. Podobnie wyglądała sprawa z poziomem insuliny na czczo i wrażliwością insulinową.
Podsumowanie
Białko serwatkowe posiadać może ciekawy potencjał prozdrowotny, a włączenie go do diety osób odchudzających się i mających stwierdzone zaburzenia parametrów związanych z gospodarką insulinowo-glukozową i lipidową niesie za sobą istotne korzyści.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.