Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Białko w diecie redukcyjnej

Białko w diecie redukcyjnej
Białko to składnik odżywczy którego nie może zabraknąć w diecie. Nasz cały organizm zbudowany jest z różnego rodzaju białek, buduje przede wszystkim tkanki (np. mięsnie) ale też hormony, enzymy, czynniki wzrostu , odporności i inne związki biologicznie czynne.

Często mówi się także, iż białko odchudza. Bardzo popularne są diety białkowe, które pozwalają w krótkim czasie zrzucić wiele kilogramów.

Czy diety białkowe odchudzają?

Dlaczego się tak dzieje? Jest kilka powodów.
Białka w diecie zwiększają przede wszystkim termogeneze poposiłkową czyli wpływ tego, co spożywamy na naszą przemianę materii. Białko powoduje wzrost przemiany materii o 25% dostarczonych kalorii, podczas gdy węglowodany przyspieszają ten proces tylko o 6% a tłuszcze 5-10%. Ważne jest więc, aby w każdym spożywanym posiłku znalazło się białko w postaci chudego mięsa, twarogu czy nasion roślin strączkowych.

Posiłki bogate w białko sycą na długo. Uczucie głodu po spożyciu produktów obfitujących w białko jest oddalone w czasie, dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Potwierdzają to liczne badania. Udowodniono na przykład, że spożywanie po 2-3 godzinach po obiedzie posiłku bogatego w białko (jogurt naturalny, koktajl białkowy), w porównaniu do przekąsek węglowodanowych (baton musli) sprzyja odczuciu sytości i opóźnia chęć spożycia kolacji. 

Białko spożyte w nadmiarze zostanie wydalone, głównie przez nerki. Organizm nie kumuluje białka, jak ma to miejsce w przypadku spożycia nadmiaru tłuszczów czy też cukrów (nadmiar cukrów zamieniany jest na tłuszcz i odkładany w postaci dodatkowych kilogramów).

Proporcje składników w diecie

Bardzo ważne są jednak odpowiednie proporcje poszczególnych składników w diecie. Przyjmuje się że zbilansowanej diecie redukcyjnej 55% energii dostarczają złożone węglowodany: pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, brązowy ryż, 20% energii powinno pochodzić z tłuszczy, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są oleje roślinne i ryby.  Pozostałą część, 25% stanowi właśnie białko.

Źródła białka w diecie

Najlepszymi źródłami białka w diecie będą  zatem chude mięso: drób, indyk, cielęcina, ryby, nabiał oraz rośliny strączkowe: soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch.

Nadmiar białka w diecie jest jednak niebezpieczny. Mięso spożywane w dużej ilości zakwasza organizm i dostarcza dodatkowo sporej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar białka organizm wydala, co obciąża układ moczowy i stawy. Zbyt duża ilość protein, przy niskiej podaży węglowodanów skutkuje m.in zaparciami i wpływa niekorzystnie na prace mózgu.