Cynk to jeden z mikroelementów, bez którego nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o jego odpowiednią podaż wraz z dietą. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, w jaki produktach znajduje się dużo tego cennego mikroelementu.
Niedobór i nadmiar cynku
Niedobór cynku jest szczególnie niebezpieczny w okresie intensywnego wzrostu, ponieważ powoduje zahamowanie wzrastania, upośledzenie funkcji poznawczych, opóźnienie dojrzewania płciowego, a według niektórych naukowców może być przyczyną autyzmu. Niedobór cynku może powodować biegunkę, impotencję, wypadanie włosów, uszkodzenia oczu i skóry, zaburzenia apetytu oraz obniżoną odporność.
Jednak z drugiej strony, spożywanie zbyt dużej ilości cynku również nie jest dobry pomysłem. Mogą się wówczas pojawić mdłości, wymioty, utrata apetytu, skurcze brzucha, biegunka i bóle głowy, a na dłuższą metę cynk może zakłócać wchłanianie miedzi i żelaza.
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie niedobór cynku, musisz zwiększyć jego spożycie za pomocą suplementów oraz żywności bogatej w cynk. Ważne, by spożywać nie tylko roślinne źródła cynku, ale również odzwierzęce.
7 najlepszych produktów bogatych w cynk:
1. Szpinak
Szpinak nie jest najlepszym źródeł cynku, jednak nie bez powodu stawiamy go tutaj na pierwszym miejscu. Zielone warzywa liściaste są ważnym elementem diety i powinniśmy sięgać po nie każdego dnia. Co więcej, szpinak jest tani, niskokaloryczny i łatwo przemycimy go w diecie, nawet jeśli nie przepadamy za zieleniną. Choćby dodając go do szejka z bananem, odżywką i masłem orzechowym. Zyskasz nie tylko dawkę cynku, ale również witaminy, minerały i błonnik zawarte w szpinaku.
Porcja szpinaku (100 gramów) - cynk (0,53 miligrama), 23 kalorie.
2. Wołowina
Jeśli chcesz szybko zwiększyć poziom cynku, spożywaj więcej mięsa wołowego. Wołowina zawiera więcej cynku, niż jakikolwiek inny pokarm. A kto nie zjadłby ładnego, soczystego steku wołowego ?
Porcja polędwicy wołowej (100 gramów) - cynk (2,74 miligrama), 115 kalorii.
3. Krewetki
Posiłek zawierający krewetki dostarczy nie tylko bardzo dobrej porcji cynku, ale również wysokiej jakości białka przy niskiej zawartości kalorii. Krewetki zawierają znaczny poziom przeciwutleniaczy, które świetnie sprawdzą się w zlikwidowaniu stanu zapalnego.
Porcja (100 gramów) - cynk (1,34 miligrama), 85 kalorii.
4. Fasola
Fasola to kolejna bezmięsną propozycja, która ma wysoki poziom cynku. Spożywanie fasoli przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Fasola jest również niezwykle sycąca, gdyż jest doskonałym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie. Fasola to opcja znacznie bardziej przyjazna portfelowi, niż wołowina czy krewetki.
Porcja (100 gramów) - cynk (2,79 miligrama), 127 kalorii.
5. Siemię lniane
Siemię lniane jest obecnie dość popularne, głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz kwasów omega-3. Siemię lniane jest również bogate w cynk. Siemię lniane stanowi raczej dodatek do posiłków, niż produkt do samodzielnej konsumpcji. Użyj go jako dodatek do zup, jogurtów lub koktajli.
Porcja (100 gramów) - cynk (5 miligramów), 534 kalorii (nikt jednak nie je siemienia lnianego w ilości 100 g na porcję).
6. Nasiona dyni
Czy w Twojej diecie obecne są pestki dyni? Jeśli nie, to koniecznie musisz to zmienić. Pestki dyni mają niesamowitą ilość cynku, kwasów omega 3. Możesz posypać nimi sałatę, dodać je do owsianki, dodać do zupy krem. Możliwości jest wiele.
Porcja (100 gramów) - cynk (7,81 miligrama), 559 kalorii.
7. Ostrygi
Badania prowadzone w drugiej połowie XX w. wykazały, że ostrygi są najbogatszym naturalnym źródłem cynku. Mięso ostryg zawiera dużo witaminy E. Jedzenie ostryg poprawia wygląd skóry, zmniejsza bezsenność, poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres. To afrodyzjakalna właściwość ostryg decyduje o ich wysokiej cenie.
Porcja (100 gramów) - cynk (63-120 miligramów), 81 kalorii.