Wszystkim dobrze znany jarmuż jest dwuletnią rośliną liściastą z rodziny kapustowatych. Choć wygląda całkiem niepozornie, jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw i posiada wysokoskoncentrowane wartości odżywcze.
Wysoka zawartość antyoksydantów
Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, hamują reakcje utleniania w organizmie, powstrzymują proces powstawania wolnych rodników.
Najważniejsze z nich to beta-karoten oraz witamina C. Ich niedobór przyczynia się do procesu starzenia, jak również sprzyja powstawaniu komórek nowotworowych. Duże ilości kwercytyny i kaempferolu mają bogate właściwości ochronne dla serca, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwdepresyjnie, a także przeciwnowotworowo.
Beta-karoten spożywany regularnie wpływa na zwiększenie odporności organizmu
Witamina C niezbędna jest do syntezy kolagenu, najbardziej obfitego białka strukturalnego w organizmie. Jej poziom jest znacznie wyższy niż w wielu warzywach, a nawet owocach. Jarmuż posiada jej 4.5 razy więcej niż szpinak, a szklanka surowego warzywa zawiera 10 razy więcej witaminy C, niż cała pomarańcza.
Obniża cholesterol
Spożywanie jarmużu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzieje się tak, ze względu na wiązanie kwasów żółciowych.
Bogate źródło witaminy K
Witamina K odgrywa znaczącą rolę w krzepnięciu krwi. Szklanka surowego jarmużu zawiera w sobie aż 7 krotność dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Forma witaminy występującej w tej roślinie to K1, różniąca się od K2, która pomaga zapobiegać chorobom serca oraz osteoporozie.
Pomaga w walce z rakiem
Jarmuż zawiera w sobie związki, o działaniu ochronnym i niwelującym ryzyko wystąpienia raka. Jednym z nich są sulforan, substancja, która pomaga zwalczać nowotwór złośliwy na poziomie molekularnym, oraz indolo-3-karbinol spełniający funkcję przeciwdziałającą rakowi.
Dobre źródło minerałów
Spożywanie jarmużu wpływa korzystnie na poziom minerałów, których brakuje większości ludzi.
Wapń zawarty w roślinie jest bardzo ważny dla zdrowia kości i odgrywa istotną rolę w wielu funkcjach komórkowych.
Magnez, który również jest kluczowy dla ludzkiego organizmu, może chronić przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca.
Minerał, taki jak potas, pełnią funkcje elektrolitów, regulują ciśnienie krwi, jak również obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca
Luteina na zdrowe oczy
Jarmuż posiada wysoki poziom luteiny. Wykazano, że u osób spożywających wystarczającą ilość tej substancji zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, które są jednymi z najbardziej powszechnych chorób oczu.
Przyjazne dla utraty wagi
Włączenie jarmużu do diety wpływa korzystnie na utratę wagi. Zawiera on sporo wody, co przekłada się niską gęstość energetyczną pomimo wysokiej wartości odżywczej. W wielu badaniach wykazano, że spożywanie dużej ilości pokarmów o niskiej gęstości energetycznej pomaga w utracie wagi.
Podsumowanie
Jarmuż to całkiem interesujący pod względem dietetycznym produkt o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Przyrządzenie go nie jest niczym skomplikowanym.
Jego wielofunkcyjność pozwala na różnorakie zastosowanie w diecie, zaczynając od pysznego, zdrowego smoothie, dodaniu jako element sałatki, a kończąc na słynnej i zdrowej przekąsce, jak chipsy z jarmużu.
Choć jarmuż jest bogactwem wartości odżywczych, to pamiętaj, że nie może on stanowić podstawowego źródła witamin i minerałów. Kluczem pełnowartościowej i zdrowej diety jest jej różnorodność.