Ananas to wyjątkowo nietypowy owoc – twardy na zewnątrz, wewnątrz posiadający niejadalny „rdzeń”. Smakuje orzeźwiająco i przywodzi na myśl wakacje w tropikach. Jest chętnie wykorzystywany jako składnik owocowych deserów, koktajli, świetnie komponuje się także z daniami mięsnymi i mięso- warzywnymi. Na jakie korzyści zdrowotne mogą liczyć wielbiciele tego niezwykłego owocu?
Wartość odżywcza
Warto podkreślić, iż mówiąc o walorach prozdrowotnych ananasów mam na myśli świeży owoc – wersje puszkowane cechują się znacznie mniejszą wartością odżywczą – z racji choćby dodatku znacznych ilości cukru czy strat witamin oraz innych cennych dla zdrowia składników. Świeże ananasy można bez trudy dostać w większości sklepów – dlatego warto zrezygnować z wersji puszkowanych i wybrać opcję mniej przetworzoną. Tym bardziej, iż świeży owoc posiada wiele do zaoferowania. Stanowi źródło manganu, miedzi, potasu, witaminy C, błonnika oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, wapnia, beta-karotenu, cynku. Jest niskokaloryczny z racji tego, iż miąższ składa się z dużej ilości wody – mogą więc zatem spożywać również osoby redukujące zbędną tkankę tłuszczową.
Wpływ na aparat ruchu
Z racji tego, iż owoc ten stanowi źródło manganu, witaminy C i związków posiadających działanie przeciwutleniające, może korzystnie wpływać na kondycję kości- zmniejszając ich kruchość i podatność na złamania, a także pozytywnie wpływa na stan ścięgien. Jest to szczególnie istotna wiadomość dla osób prowadzących aktywny tryb życia, które narażone są na występowanie różnego typu urazów oraz osób w podeszłym wieku. Związkom zawartym w ananasie przypisuje się także zdolność do zmniejszana obrzęków i siniaków, nasila procesy regeneracyjne i przyspiesza gojenie się ran.
Wpływ na procesy trawienne
W ananasie znajdziemy również interesujące związki określane wspólną nazwą – bromelaina, stanowiące mieszaninę enzymów proteolitycznych, posiadających zdolność trawienia białek. O uwzględnieniu ananasa w diecie powinny zatem pomyśleć osoby, których jadłospis obfituje w znaczne ilości białka, w celu łagodzenia objawów ewentualnego dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Bromelaina może być pomocna w zapobieganiu takim dolegliwości jak: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności.
Wpływ na odporność organizmu
Zarówno witamina C, bromelaina i inne związki zawarte w ananasie, mogą być pomocne we wzmacnianiu odporności organizmu. Wskazuje się między innymi na antybiotyczne właściwości bromelainy – zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, a także jej zdolność do rozrzedzania śluzu i łagodzenia dokuczliwych objawów zapalenia zatok.
Wpływ na naczynia krwionośne i serce
Witamina C, której w ananasie znajduje się całkiem sporo korzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiegając ich kruchości. Dodatkowo wskazuje się iż bromelaina posiada zdolność do zmniejszania lepkości płytek krwi, zapobiegając tworzeniu skrzepów i zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca. To cenna informacja dla osób, które zmagających się z problemami sercowo-naczyniowymi.
Podsumowanie
Ananas stanowi źródło cennych dla zdrowia związków, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Substancje zawarte w tym egzotycznym owocu mogą korzystnie wpływać na aparat ruchu, kondycję układu sercowo-naczyniowego, funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych oraz na przebieg procesów trawiennych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.