Anyż, a inaczej Biedrzeniec wykazuje wiele właściwości, którymi może się poszczycić. Jego zioła oraz olejek aromatyczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Znajdują wole zastosowań. Poza tym posiada on także białka, cukry oraz tłuszcze. Głównym składnikiem owoców jest trans-anetol, cis-anetol, etragol, aldehyd anyżowy, beta-kartofylen. Wśród związków obecnych w tej roślinie możemy także znaleźć wielocukry, flawonoidy, olej cholinę, kwasy organiczne, terpeny, kumaryny, kwercetynę i tymol. Związki mineralne, jakie znajdziemy w owocach to: bor, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, sód, potas oraz cynk.
Anyż i jego cenne właściwości lecznicze
Biedrzeniec w warunkach domowych często wykorzystywany jest przy okładach u osób z problemami skórnymi, szczególnie gdy mamy do czynienia z trądzikiem, bądź cerą tłustą. Systematyczne stosowanie anyżu doskonale radzi sobie z tym problemem.
Ponadto warto zauważyć, że łagodzi on objawy niestrawności, ale też zgagi. Substancje zawarte w owocach anyżu pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiają usuwanie gazów, działają rozkurczowo na cały układ trawienny. To jego bardzo mocna cecha, dlatego też często po niego sięgamy. W małym stopniu działa przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Ponadto anyż jest lekiem wykrztuśnym, na jego bazie, ale też z jego dodatkiem bardzo często robione są nalewki, miody, czy soki o działaniu prozdrowotnym.
Głównymi substancjami, które znajdziemy w anyżu i mają one właściwości lecznicze to:
olejki eteryczne, flawonoidy, które są naturalnymi, roślinnymi substancjami o silnym działaniu antyoksydacyjnym, proteiny, sterole, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości oraz furanokumaryny, które również jak pozostałe znajdują wiele zastosowania w medycynie.
Mówi się, że anyż jest często stosowany i mile widziany wśród sportowców, ludzi dbających o sylwetkę, aktywnych. Dlaczego tak jest ? Sportowcy zawdzięczają anyżowi sposób, w jaki pobudza i rozgrzewa ich mięśnie.