IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jeść na poprawę odporności?

Co jeść na poprawę odporności?
Choroby dotykają wszystkich, ale nie z tą samą częstotliwością, dużą rolę odgrywa odporność, na którą musimy zapracować. Niestety wiele osób nie docenia tego, jak dużą rolę w zwalczaniu przez organizm infekcji może odgrywać dieta. Poznaj produkty, które wzmacniają układ odpornościowy i wprowadź je do diety, żeby cieszyć się zdrowiem.

Czosnek

Czosnek kojarzy nam się z intensywnym zapachem, jaki czuć prosto z ust po jego zjedzeniu. Powodem tego są olejki, których Twój układ trawienny nie może rozłożyć. Zamiast tego wydostają się z organizmu przez usta, więc muszą przejść przez drogi oddechowe. W ten właśnie sposób zabijają szkodliwe wirusy i bakterie. Osoby, które regularnie spożywają czosnek, zwykle mniej chorują.

Jęczmień i owies

Jęczmień i owies są źródłem beta-glukanu, rodzaju błonnika o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Dieta bogata w beta-glukan wiąże się ze znacznie zmniejszonym prawdopodobieństwem zarażenia się wirusami grypy i opryszczki. 

Ananas

Ananas dostarcza substancji zwanej bromelainą, która poprawia odporność na choroby na kilka różnych sposobów. Po pierwsze, zmniejsza stan zapalny zatok przy przeziębieniu, grypie lub infekcji zatok. Po drugie, obniża poziom niepożądanego stanu zapalnego związanego z chorobami takimi jak zapalenie stawów i astma.

Miód

Każdy miód może skrócić czas trwania i nasilenie głównych objawów związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzieje się tak, ponieważ miód niszczy wszelkie bakterie, które napotka w gardle. 

Jagody goji

Jagody goji to superfood, pełen różnych substancji chemicznych, które mogą ulepszyć jakość życia, poprawiając mnóstwo funkcji organizmu. Jeśli chodzi o walkę z chorobami, cukry polisacharydowe znajdujące się w jagodach goji pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania większej liczby białych krwinek (co jest niezbędne w kontekście zwalczania infekcji wirusowych i bakteryjnych).

Jagody

Jagody są źródłem miedzi, która ma właściwości antybakteryjne i pomaga zwalczać niektóre infekcje. Co więcej, jagody dostarczają dużą część zalecanego dziennego spożycia żelaza, a to zwiększa ilość hemoglobiny we krwi.

Grzyby shiitake

Grzyby shiitake mogą pomóc Twojemu organizmowi skutecznie oprzeć się chorobie poprzez poprawę funkcji układu odpornościowego. Podobnie jak jagody goji, są źródłem cukrów polisacharydowych, które promują produkcję białych krwinek, dzięki którym organizm jest bardziej odporny na infekcje. 

Chili

Kiedy jesteś przeziębiony lub masz grypę, spróbuj dodać do jedzenia dużo chili. Rozrzedza śluz, zmniejszając dyskomfort związany z zatkanym nosem i przyspieszając powrót do zdrowia po infekcji.

Imbir

Imbir jest popularnym tradycyjnym sposobem leczenia nudności i wymiotów, ale jest również zdolny do obniżania poziomu stanu zapalnego. Odpowiedzialne są za to gingerole, chemikalia, które powstrzymują niektóre enzymy przed podnoszeniem tego stanu. Biorąc pod uwagę tę właściwość imbiru, jest to idealny element diety, jeśli cierpisz na choroby zapalne, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie stawów i astma.

Truskawki

Truskawki są wspaniałym źródłem witaminy C, a jedna porcja zapewnia aż 136% zalecanego dziennego spożycia. Wysoki poziom witaminy C wiąże się z lepszą odpornością na choroby.

Pestki dyni

Pestki dyni są idealną przekąską, gdy cierpisz na grypę żołądkową lub pokrewną infekcję wirusową, ponieważ zawierają silną przeciwwirusową substancję chemiczną o nazwie kukurbitacyna. Ponadto dobrym pomysłem jest spożywanie pestek dyni nawet wtedy, gdy jesteś całkowicie zdrowy, ponieważ zmniejszą one prawdopodobieństwo zachorowania w przyszłości. Dzieje się tak, ponieważ zawierają cynk, a cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania białych krwinek. 

Podsumowanie

Spożywanie dużej ilości wymienionych produktów spożywczych poprawi Twoją odporność na choroby i zmniejszy prawdopodobieństwo zarażenia się infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Większość z nich jest łatwodostępna, zatem przeanalizuj swoją dietę i spróbuj ją nieco wzbogacić.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.