Sól to jedna z najczęściej używanych w kuchni przypraw. Dosalamy prawie wszystko. Dla wielu z nas dodaje ona smaku i wyrazistości potrawom. Producenci również na niej nie oszczędzają, co sprawia, że nasze spożycie soli jest bardzo wysokie. O ile sól w rozsądnych ilościach nie zrobi większej szkody, tak już jej nadmiar sprzyja nadciśnieniu.
Jakie są skutki nadmiaru soli w diecie?
Tak jak już wspomniałam, nadmiar soli może się przyczynić do nadciśnienia, ale to nie wszystko. Spożywanie dużych ilości sodu, czyli składnika soli, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.
Dlaczego?
Dieta bogata w sód pogarsza funkcję śródbłonka, a tym samym skuteczność naczyń krwionośnych reagujących na stres. To z kolei wpływa na ciśnienie krwi.
Ograniczenie soli — kiedy zobaczę pierwsze efekty?
Okazuje się, że rezygnacja lub ograniczenie soli w diecie, może mieć pozytywny wpływ na nasze ciśnienie krwi już po tygodniu. Naukowcy z Northwestern Medicine, Vanderbilt i Alabama połączyli siły, aby zobaczyć, co by się stało, gdyby ludzie ograniczyli spożycie sodu o około jedną łyżeczkę dziennie.
Badanie naukowe
Aby przetestować wpływ redukcji sodu, naukowcy zrekrutowali osoby w wieku od 50 do 70 lat mieszkające w Birmingham i Chicago, niektóre przyjmujące leki na ciśnienie krwi, inne nie.
Uczestnicy badania przestrzegali dwóch różnych tygodniowych planów dietetycznych: w jednym tygodniu spożywali dużą ilość sodu, uzyskując dodatkowo około 2200 mg dziennie.
W następnym tygodniu drastycznie zmniejszono dawkę do zaledwie 500 mg dziennie. Uczestnikom mierzono ciśnienie krwi i badano mocz. Co się okazało? Samo zmniejszenie spożycia soli znacznie obniżyło skurczowe ciśnienie krwi, o około 7–8 mm Hg w porównaniu z tygodniem o wysokiej zawartości sodu.
Zatem szczypta mniej przypraw może oznaczać wymierne korzyści dla zdrowia serca. Ta skromna zmiana może mieć duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
Siła małych zmian dla zdrowia serca
Ciekawostką jest to, że obniżenie skurczowego ciśnienia krwi nawet o 2-5 mm Hg ma duże znaczenie dla zdrowia serca. Odkrycie wpływu ograniczenia soli na zdrowie wydaje się zatem bardzo znaczące.
Oczywiście warto w tym temacie wykonać więcej badań, być może i na innej grupie demograficznej, ale nie zmienia to faktu, że mamy ogromny wpływ na swoje zdrowie. I to w tak prosty sposób — wystarczy mniej solić swoje jedzenie, zjadać mniej przetworzonej żywności, która jest przeładowana solą, aby uzyskać korzyści zdrowotne. A to chyba znacznie lepsze niż leki czy ciągłe wizyty u lekarza, prawda? Ogranicz sól już dziś, aby mieć zdrowsze serce.
Jak ograniczyć spożycie sodu?
Dla niektórych może to być spore wyzwanie. Dzienne zapotrzebowanie na sód osoby dorosłej to około 1500 mg. To odpowiada 5 g soli, czyli mniej więcej jednej łyżeczce. U osób starszych i malutkich dzieci, zapotrzebowanie to jest jeszcze niższe. Czy wyobrażasz sobie przez cały dzień użyć tylko łyżeczkę soli? Dla niektórych może się to wydawać bardzo trudne.
Zrób eksperyment
Możesz przeprowadzić eksperyment, szykując sobie rano porcję soli na cały dzień. Jeśli gotujesz, czy robisz kanapki z pomidorem, możesz dodać do nich sól tylko z tej małej porcji. Oczywiście może to być trudne, jeśli robisz posiłki dla całej rodziny, ale wówczas możesz przygotować wielokrotność założonej porcji soli.
Takie doświadczenie może Ci mocno otworzyć oczy na to, ile tej soli rzeczywiście używasz. Musisz jednak mieć świadomość, że nawet jeśli wykorzystasz tylko łyżeczkę w swojej kuchni, to i tak tej soli w rzeczywistości zjesz więcej. Jak to możliwe? Większość produktów, które kupujesz, zawiera sól — pieczywo, sery, wędliny, mieszanki przypraw itp. Aby skrupulatnie pilnować ilości soli, musielibyśmy bazować tylko na tym, co sami świadomie przygotujemy. Niezbyt komfortowe prawda?
Wyciągnij jednak wniosek, że warto ograniczyć sól w diecie. I nie chodzi o to, abyś teraz bardzo skrupulatnie wszystko liczył. Wystarczy, że:
- zaczniesz mniej dosalać swoje dania
- zrezygnujesz lub ograniczysz tzw. gotowce i słone przekąski
- będziesz czytać etykiety, świadomie wybierając produkty o niższej zawartości soli.
Jak widzisz, są to niewielkie zmiany, których wdrożenie nie będzie od Ciebie wymagało dużego wysiłku. A jeśli obawiasz się, że jedzenie przestanie Ci smakować, to warto byś był świadomy tego, że do pewnych smaków się przyzwyczajamy, od innych uzależniamy. Nie bez powodu słone przekąski są słone.
Sól sprawia, że chcemy zjeść jeszcze i, jeszcze i taka paczka chipsów rozchodzi się w mgnieniu oka. A wystarczy kilka dni ograniczać sól i Twoje kubki smakowe przyzwyczają się do zmian. Co więcej, dopiero wtedy poczujesz, jak naprawdę smakuje dany produkt!
Podsumowanie
Nadmiar soli w diecie może się przyczynić do nadciśnienia. Niestety wielu z nas spożywa jej zbyt wiele i to nie tylko przez zbyt częste sięganie po solniczkę, ale także poprzez zjadanie wielu produktów przetworzonych, w których sól jest jedną z dominujących przypraw. Ogranicz spożycie soli, stawiając na świadome gotowanie i wybór produktów w sklepie, dzięki czemu zadbasz o swoje zdrowie.