Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy Nutella jest wegańska?

Czy Nutella jest wegańska?
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na zmianę swojej diety na bardziej przyjazną środowisku. Dieta wegańska stała się popularnym wyborem dla tych, którzy chcą unikać produktów pochodzenia zwierzęcego z powodów zdrowotnych, środowiskowych i etycznych. Wprowadzając zmiany w diecie często pojawiają się pytania odnośnie produktów i ich składu. Czasem wydaje się, że dany artykuł jest w pełni wegański i odpowiada naszym potrzebom. Tak jest też w przypadku słynnej kremowej pasty czekoladowo-orzechowej, czyli Nutelli. Czy jest ona zgodna z zasadami diety wegańskiej?

Co to jest Nutella?

Nutella to pasta czekoladowo-orzechowa o kremowej konsystencji, która znana jest na całym świecie. Można ją używać do smarowania pieczywa, naleśników, jako dodatek do gofrów, deserów czy po prostu jeść bezpośrednio ze słoika.

Składniki Nutelli — czy są wegańskie?

Mimo że Nutella jest kojarzona z ciemną czekoladą i orzechami laskowymi, składa się ona głównie z cukru i oleju palmowego. Aby ocenić, czy Nutella jest zgodna z zasadami diety wegańskiej, musimy przeanalizować jej składniki.

  • Cukier — jest jednym z głównych składników Nutelli. W kontekście weganizmu cukier jest w zasadzie produktem roślinnym i nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Warto jednak wspomnieć, że nie jest to zdrowy składnik diety.
  • Olej palmowy — jest jednym z głównych składników Nutelli i tutaj pojawia się kontrowersja. Produkcja oleju palmowego wiąże się z wylesieniem oraz negatywnymi skutkami dla środowiska i lokalnych społeczności. Jednakże z punktu widzenia samego weganizmu, olej palmowy nie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Często jednak weganie decydują o wykluczeniu tego składnika z diety.
  • Orzechy laskowe — to kluczowy składnik Nutelli, który jest produktem pochodzenia roślinnego. Tutaj nie ma wątpliwości, że orzechy są dozwolone na diecie wegańskiej.
  • Kakao — jest naturalnym produktem roślinnym i bez problemu można je spożywać będąc weganinem.
  • Mleko w proszku — jest produktem pochodzenia zwierzęcego. To sprawia, że Nutella znajduje się na liście produktów, których nie należy spożywać, jeśli jesteś weganinem.
  • Lecytyna — jest substancją emulgującą pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W przypadku Nutelli, lecytyna jest zwykle pochodzenia roślinnego, co oznacza, że pod tym względem produkt jest zgodny z zasadami diety wegańskiej.

Zatem podsumowując, w składzie Nutelli zawarte są zarówno składniki pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Mleko w proszku jest głównym składnikiem, który wyklucza Nutellę z wegańskiego menu. Dodatkowo olej palmowy jest jednym z głównych składników Nutelli, a którego wielu wegan unika ze względów etycznych. Chociaż olej palmowy sam w sobie jest pochodzenia roślinnego, to jego produkcja ma szkodliwy wpływ na środowisko i wiele gatunków zwierząt.

Czy istnieje wegańska Nutella?

Niektórzy być może po przeczytaniu powyższej informacji, iż Nutella nie jest dobrą opcją dla wegan, mogą poczuć się rozczarowani. Na szczęście istnieje wiele wegańskich alternatyw dla tego popularnego kremu. Producenci wegańskich smarowideł czekoladowych z orzechami laskowymi, używają różnych składników, aby odtworzyć klasyczny smak Nutelli. Zazwyczaj produkt będzie zawierał dużo cukru trzcinowego, ale niektóre marki, stosują też zamienniki cukru, co czyni je opcją bardziej fit.

Alternatywy dla Nutelli

  • Masła orzechowe: kremy orzechowe, takie jak masło orzechowe czy masło migdałowe, stanowią doskonałą alternatywę dla Nutelli. Są one bogate w białko, zdrowe tłuszcze i nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Kremy czekoladowe: na rynku dostępne są kremy czekoladowe oparte na składnikach roślinnych, takie jak kremy na bazie soi, ryżu, kokosa czy awokado. Świetną opcją jest krem wegański na bazie ekstraktu kokosowego o smaku czekoladowo-wiśniowym, który spełni oczekiwania wszystkich smakoszy Nutelli.

Domowa wegańska alternatywa — przepisy

Istnieje wiele przepisów na domową, wegańską Nutellę, wykorzystującą składniki, takie jak orzechy laskowe, kakao, awokado czy oleje roślinne.

Wegańska a’la nutella daktylowa

Potrzebne składniki:

  • 100 g daktyli,
  • 50 ml mleka roślinnego,
  • 2 łyżki kakao lub 1 łyżka karobu,
  • pół szklanki orzechów,
  • szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle namocz przez pół godziny w niewielkiej ilości gorącej wody, aż staną się miękkie.
  2. Wodę wylej, dolej dowolne mleko roślinne, dodaj kakao lub karob i szczyptę soli.
  3. Wszystko zblenduj na delikatny krem.
  4. Następnie dodaj orzechy i ponownie zblenduj.
  5. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wegański krem czekoladowo-orzechowy

Przepis na domową nutellęPotrzebne składniki:

  • 500 g prażonych orzechów laskowych bez skórki,
  • 60 g kakao w proszku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 100 g erytrytolu lub ksylitolu,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe blenduj tak długo, aż powstanie gładka pasta.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Nutella z awokado i banana

Potrzebne składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 duży banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado i banana pokrój na kawałki i zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj kakao i orzechy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Jeżeli krem jest mało słodki można dodać erytrytol lub ksylitol.
  4. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Podsumowanie

Odpowiadając na pytanie, czy Nutella jest wegańska, odpowiedź brzmi: NIE.

Popularny krem czekoladowo-orzechowy zawiera w składzie mleko w proszku, co sprawia, że jest to produkt nieodpowiedni dla wegan. Olej palmowy zawarty w Nutelli także budzi kontrowersje i wywołuje dyskusje zarówno w kategoriach zdrowia, jak i środowiska.

Dla osób, które zwracają uwagę na pochodzenie składników i wpływ produktów spożywczych na świat, olej palmowy nie jest odpowiednim produktem. Istnieje jednak wiele alternatyw, które sprawią, że możesz cieszyć się smakiem czekoladowo-orzechowym bez wykorzystywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Twój wybór zależy od osobistych preferencji smakowych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.