Pomidor to jedno z najpopularniejszych "warzyw", które spożywamy niemal każdego dnia. Jednak, czy to na pewno warzywo, czy może raczej owoc? Większość z nas, jak z automatu mówi i myśli o pomidorach jak o warzywach. Są one nawet traktowane jak warzywa w kuchni, restauracjach, a nawet sklepach. Idąc w markecie zważyć pomidory, wybieramy na wadze kategorię „warzywa”.
Pomidor – owoc czy warzywo?
Tak się przyjęło pomimo tego, że pomidor z punktu widzenia botaniki jest owocem. Jest tak zaklasyfikowany, ponieważ powstaje z kwiatów i zawiera nasiona.
W przeciwieństwie jednak do większości owoców nie jest aż tak słodki, nie ma prawie w ogóle węglowodanów (zaledwie 3,9 g na 100 g) i zapewne dlatego nie jest wykorzystywany do ciast i deserów, tylko raczej do sałatek, potraw mięsnych, wytrawnych. Niezależnie jednak od pochodzenia pomidorów, warto wiedzieć, jakie są zalety ich spożywania - a trochę ich jest. Poznajmy je.
Pomidory wspierają zdrowie układu krążenia
Pomidory są bogate w likopen, karotenoid, który nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor. Likopen ma zdolność obniżania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wpływa pozytywnie na zdrowie serca. W pomidorach znajdziemy także sporo potasu, który również może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ciekawostką jest fakt, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej zawiera likopenu.
Co więcej, najlepszym źródłem likopenu nie są pomidory świeże, ale ich przetwory takie jak sos pomidorowy, zupa pomidorowa. Dla lepszej przyswajalności warto dodać nieco tłuszczu, np. oliwy z oliwek.
Pomidory a rak prostaty
Niektóre badania wiążą spożywanie pomidorów (i zawartych w nich karotenoidów) ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka prostaty. Z tego względu pomidory można uznać za dar natury, który na stałe powinien zagościć w diecie dbających o siebie mężczyzn.
Pomidory chronią skórę
Wspomniany wcześniej przeciwutleniacz, likopen, może także chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Regularne spożywanie pomidorów może wzmocnić twoją skórę, która będzie mniej podatna na poparzenia i uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV. Pomimo tego nie rezygnuj z używania kremu z odpowiednim filtrem!
Pomidory pomagają w odchudzaniu
W 100 g świeżego pomidora znajduje się zaledwie 18 kcal. Dodając je do swoich posiłków, możesz zwiększyć ich objętość bez drastycznego zwiększania kalorii. Będąc na diecie odchudzającej, masz utrudniony dostęp do wszelkiego rodzaju sosów, a nikt przecież nie lubi jeść ciągle „suchego” mięsa. Pomidory i przetwory z nich stanowią doskonałą bazę do sosów, zarówno do mięs, jak i makaronów czy kaszy.
Pomidory chronią oczy
Pomidory zawierają luteinę i zeaksantynę, które mogą chronić oczy przed skutkami narażenia na niebieskie światło wytwarzane przez urządzenia cyfrowe, takie jak smartfony i komputery. Mogą również łagodzić skutki zmęczenia oczu.
Podsumowanie
Spożywanie pomidorów daje nam wiele korzyści zdrowotnych. Nie dość, że są niskokaloryczne i bezpieczne dla naszej sylwetki, to jeszcze mogą pozytywnie wpłynąć na wiele innych aspektów zdrowotnych. Świetnie nadają się one do codziennej konsumpcji, jednak pamiętajmy, że kluczem do zdrowej diety jest różnorodność.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.