To, że trzeba pić wodę, każdy wie, ale nie każdy lubi, a wypicie tych dwóch litrów dziennie to wyczyn połączony z grymasami.
Ogórek
Ogórki są niskokaloryczne, więc dodanie ich do wody nie wpłynie na jej wartość energetyczną. Mają one wiele minerałów i witamin, które są ważne dla naszego organizmu. Ogórki poprawiają także procesy trawienne i wspomagają odchudzanie. Aby zrobić napój z ogórkiem, dodaj 8-10 plasterków do na jeden litr wody i przechowuj w lodówce przez ok. 4 godziny. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać także liść mięty.
Cytryna
Cytryna jest znana z wielu korzyści zdrowotnych, takich jak nawilżenie i poprawa jakości skóry, zapobieganie kamicy nerkowej. Dzieje się to głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. Dodanie kilku plasterków cytryny (lub wyciśniętego soku) może znacząco wzbogacić walory smakowe wody.
Pomarańcza
Możesz pokroić w plasterki, jak cytrynę, lub zetrzeć na tarce, żeby wydobyć sok i rozdrobnić miąższ. Jest to świetny napój potreningowy, ponieważ zawiera witaminy, minerały oraz odrobinę fruktozy, która uzupełni energię. Pomarańcze pomagają także regulować krążenie krwi. Jeżeli lubisz często zmieniać smaki, dodaj wraz z pomarańczą garść jagód i zostaw napój na noc w lodówce.
Arbuz to owoc, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych – poprawia zdrowie serca, skóry, łagodzi stres, utrzymuje odpowiednie nawodnienie organizmu i wiele innych. Aby uzyskać ciekawy i smaczny napój, dodaj do wody szklankę drobno posiekanego arbuza i wymieszaj z bazylią. Bazylia wzmacnia aromat napoju.
Imbir
Picie wody z imbirem pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zapobiega niestrawnościom, nudnościom i zgadze. Imbir wspomaga też odchudzanie, wzmacnia włosy i skórę. Aby uzyskać napój wystarczy dodać całe kawałki imbiru. Jeśli lubisz aromat imbiru i jego pikantny smak, możesz go zetrzeć na tarce, wówczas szybciej uwolnisz smak.
Mięta
Jeżeli nie jesteś fanem owoców, to mięta będzie doskonałą alternatywą. Od wieków znana jest ze swoich właściwości łagodzących niestrawność, wzdęcia czy gazy. Ma także właściwości przeciwbólowe. Wystarczy dodać kilka listków mięty do wody, a uzyskasz orzeźwiający napój.
Winogrona
Winogrona są bogate w przeciwutleniacze. Zapobiegają chorobom serca, poprawiają zdrowie oczu, kontrolują poziom cukru we krwi. Winogrona możesz dodać do wody w całości, przekrojone na pół lub zamrożone (jak kostki lodu).
Truskawki
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi truskawek? Uwielbiamy je jeść w ich naturalnej postaci, w formie koktajli, musów, jako dodatek do jogurtów, galaretek... To dlaczego nie dodać ich do wody? Truskawki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in. zapobiegają chorobom serca, wypadaniu włosów, zaparciom, a także wielu chorobom. Pokrój truskawki na plasterki, dodaj do wody i ciesz się wspaniałym smakiem orzeźwiającego napoju.
Maliny
Maliny to bogactwo przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, zmarszczkom, różnym infekcjom. Maliny wzmacniają nasz układ odpornościowy. Chyba każdy pamięta czasy, kiedy dostawał herbatę z sokiem malinowym i cytryną przy każdym przeziębieniu... Maliny możesz dodać do wody świeże lub zamrożone. Dla urozmaicenia możesz je wymieszać z kawałkami grejpfruta.
Ananas
Woda ananasowa ma właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne. Zapewnia ona wiele korzyści dla Twojego organizmu, m.in. wspomaga pracę jelit, zmniejsza stany zapalne i wspomaga odchudzanie. Wystarczy dodać do wody kilka kawałków tego owocu.
Dlaczego warto pić wodę z owocami lub warzywami?
Dodanie warzyw lub owoców do wody zapewni lepszy smak i orzeźwienie. Mają niską zawartość cukru w przeciwieństwie do gotowych soków, które możemy kupić w sklepie. Tego typu napoje są smaczne co sprawia, że chętniej je pijemy i uzyskujemy odpowiednią ilość płynów w ciągu dnia. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które zwyczajnie nie przepadają za piciem wody.
Aby uzyskać lepszy smak, odstaw wodę z dodatkami na ok. cztery godziny i najlepiej przechowuj ją w lodówce. Taką wodę możesz zabrać ze sobą wszędzie. Wystarczy przelać do bidonu i w drogę!