Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne:
- interleukina 1 (Il-1),
- interleukina 6 (Il-6),
- interleukina 8 (Il-8).
- czynnik martwicy nowotworów (TNF alfa),
- oraz białka ostrej fazy, takie jak: CRP, α1-antychymotrypsyna oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, α2-antyplazmina, C1-inaktywator).
Stan zapalny ma znaczenie nawet przy powstawaniu naczyń zasilających nowotwór w składniki odżywcze. Proces neowaskularyzacji nowotworu lub angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych) jest stymulowany przez np.:
- czynnik wzrostu śródbłonka naczyń – VEGF (ang. vascular endothelial growth factor),
- IL-6 (cytokina prozapalna, wg niektórych danych również o niewielkim działaniu przeciwzapalnym),
- TGF-α i β (transformujący czynnik wzrostu alfa i beta) - „W wielu pracach potwierdzono istotną rolę, jaką pełni TGF-beta w różnych chorobach, tj. osteoporozie, chorobie Alzheimera, nowotworach piersi, retinopatii cukrzycowej, zawale mięśnia sercowego czy schorzenia z autoagresji”,
- TNF-α (czynnik martwicy nowotworów).
- TNF-α to znany czynnik prozapalny wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinoopornością, nowotworami czy cukrzycą. W normalnych warunkach kortyzol hamuje wytwarzanie prozapalnych czynników, takich jak TNF-α, IL-12 oraz interferon gamma, a sprzyja wytwarzaniu przeciwzapalnych: IL-4, IL-10 oraz transformującego czynnika wzrostu beta. Jednakże w sytuacji chronicznego stresu te zjawiska ulegają zaburzeniom!
Niedawno naukowcy sprawdzali, jaki wpływ na TNF-α będą miały dieta i trening. Wzięło w nich udział 20 osób o wskaźniku masy ciała 32,1±1,2 kg/m2 i i jeszcze jednym składniku zespołu metabolicznego. Spośród 20 osób 6 było mężczyznami, a 14 kobietami. Wszyscy pacjenci ukończyli 8-tygodniowy okres kontrolny, po którym następowała randomizacja.
Na kolejne 8 tygodni przydzielano ich do grup:
- umiarkowanych ćwiczeń na rowerku (30 min, 3 x w tygodniu),
- diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, wysokiej zawartości błonnika, niskim indeksie glikemicznym, bogatej w złożone węglowodany.
Wyniki:
- dieta spowodowała niewielką redukcję wskaźnika masy ciała (3.0 ± 0.7%), chociaż odchudzanie nie było zamierzone,
- trening zwiększył maksymalne pochłanianie tlenu o 12 ± 6%,
- obie interwencje spowodowały zmniejszenie stężenia insuliny na czczo o około 20%,
- dieta zredukowała ilość czynnika martwicy nowotworów w mięśniach szkieletowych o 54±10%, a efekt był niezależny od równoczesnej utraty masy ciała (odnotowano spadek o 2,8±0,7 kg),
- ekspresja transportera glukozy (GLUT 4) nie uległa zmianie w grupie diety; w normalnych okolicznościach 90% całkowitej liczby transporterów znajduje się wewnątrz komórki, w błonie tylko 10%. Translokacja GLUT 4 na powierzchnię jest ogromnie ważna dla transportu glukozy,
- w grupie treningu odnotowano wzrost ekspresji GLUT 4 o 105±37%.