W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku amerykański kardiolog Robert Atkins stworzył, jego zdaniem, niezwykle skuteczny sposób na odchudzanie, który szybko pokochały miliony osób na całym świecie. Czy rzeczywiście dieta Atkinsa, bo o niej mowa, przynosi tak spektakularne rezultaty? Na czym polega i jak ją stosować?
Na czym polega dieta Atkinsa?
Dieta Atkinsa to kontrowersyjny sposób żywienia stworzony na początku lat 70. Według amerykańskiego kardiologa przyczyną nadwagi są cukry proste, czyli węglowodany, a podstawą codziennego jadłospisu powinny być białka i tłuszcze. Taka forma kuracji odchudzającej nie należy do najlepszych, gdyż jest bardzo uboga w witaminy i wartości odżywcze, których niedobór może wyrządzić krzywdę naszemu organizmowi.
Dieta Atkinsa - zasady
Dieta Atkinsa pozwala na spożywanie tłuszczów oraz białek, przy niemal całkowitym wykluczeniu węglowodanów i cukrów prostych. Według nowojorskiego kardiologa to właśnie one odpowiadają za powstawanie nadwagi. Lekarz podzielił odchudzanie na cztery fazy:
wprowadzającą – na tym etapie ilość węglowodanów zostaje ograniczona do 20 gramów na dobę. Jadłospis obejmuje przede wszystkim czerwone mięsa, ryby, drób (raczej gotowane i duszone niż smażone), owoce morza, jaja, sery i tłuszcze roślinne (niedozwolone są wszelkiego rodzaju słodycze, miód, dżem, konfitury, duże ilości kawy, produktów zbożowych, a także owoców i warzyw zawierających skrobię);
kontynuacji – zwiększeniu ulega ilość dozwolonych węglowodanów (do 30-50 gramów dziennie). W menu pojawiają się różne warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, które nie podnoszą zbyt mocno poziomu glukozy we krwi po spożyciu, np. ogórki, kapusta, brukselka, pomidory, brokuły, maliny, borówki czy porzeczki;
przygotowawczej – trwa dwa lub trzy miesiące. W tym czasie ilość węglowodanów wzrasta co tydzień o 10 g;
utrzymanie wagi – wprowadzone zasady odżywiania są docelowo stosowane przez całe życie, białka i tłuszcze nadal przeważają w diecie, ale można do niej wyłączyć również cukry.
Dieta Atkinsa - przykładowe posiłki
Poniżej przygotowany jadłospis jest dla trzech faz diety. Sporządzono go wyłącznie w celu zobrazowania przebiegu kuracji odchudzającej, którym nie należy się kierować.
Jadłospis - dzień 1 (faza I)
śniadanie: omlet z samych jajek smażonych na maśle
II śniadanie: sałatka z serem feta i kurczakiem
obiad: kurczak z sosem curry, mały jogurt naturalny
podwieczorek: kabanosy drobiowe
kolacja: zupa kapuściana na kiełbasie
Jadłospis - dzień 2 (faza I)
śniadanie: twaróg biały ze smażoną cebulką i boczkiem
II śniadanie: jajka gotowane z tłustą wędliną
obiad: łosoś zapiekany w ziołach
podwieczorek: sos czosnkowy na bazie majonezu, seler i papryka czerwona
kolacja: stek z cukinią
Jadłospis - dzień 3 (faza I)
śniadanie:jajecznica z boczkiem i cebulką, szczypiorek
II śniadanie: twaróg biały, fasolka szparagowa, masło
obiad: zupa kapuściana na kiełbasie
podwieczorek: jogurt naturalny duży
kolacja: sałatka z serem feta i kurczakiem
Jadłospis - dzień 4 (faza II)
śniadanie: omlet smażony na maśle i pomidory
II śniadanie: fasolka szparagowa ze smażonym boczkiem na maśle
obiad: piersi indyka z sosem śmietanowo-jogurtowym, ogórek
podwieczorek: bita śmietana bez cukru (30%)
kolacja: krewetki w sosie śmietanowo - ziołowym
Jadłospis - dzień 5 (faza II)
śniadanie: jajka z pastą awokado i brokuła
II śniadanie: kabanosy drobiowe z papryką
obiad: stek podawany ze szparagami
podwieczorek: twaróg biały ze smażonym boczkiem i cebulką na maśle
kolacja: sałatka z kawałkami kurczaka z sosem majonezowo-jogurtowym
Jadłospis - dzień 6 (faza III)
śniadanie: omlet ze szpinakiem i mozzarellą (bez dodatku mąki)
II śniadanie: tłusta wędlina z majonezem
obiad: dorsz gotowany, słonecznik, cukinia
podwieczorek: garść orzechów pekan
kolacja: rosół z kaczki (bez dodatku makaronu), kefir
Jadłospis - dzień 7 (faza III)
śniadanie: sałatka z rukolą i tofu, słonecznikiem, oliwą i pestkami dyni
II śniadanie: krem z awokado i kakao (można posłodzić słodzikiem)
obiad: zapiekany kurczak w maśle i z cukinią
podwieczorek: kabanosy z majonezem
kolacja: wędzona makrela, jogurt naturalny
Dieta Atkinsa - wady i zalety
Kuracja odchudzająca opracowana przez dietetyka Atkinsa należy do diet kontrowersyjnych, które najczęściej niosą ze sobą więcej niekorzyści. W poniższej tabeli zestawiono bilans wad i zalet dla tej formy odchudzania, z którym należy się zapoznać, zanim zdecydujemy się na jej zastosowanie.
Wady
Zalety
nadmiar tłuszczy i białka w diecie może doprowadzić do dny moczanowej (poprzez obciążenie nerek)
obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze
zakwaszenie organizmu, w rezultacie ryzyko wystąpienia próchnicy zębów
stabilizuje poziom cholesterolu
uboga w wartości odżywcze
szybki spadek wagi
duża ilość białka w diecie
Jak Ci się podoba dieta Atkinsa? Podziel się opinią w komentarzu!
Dieta Atkinsa - efekty jakich możemy się spodziewać
Dieta Atkinsa jest bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe (z uwagi na obecność ryb w jadłospisie). Reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia znaczny spadek masy ciała (nawet do 2 kg w ciągu tygodnia). Niesie bowiem za sobą duże ryzyko zakwaszenia organizmu, co sprzyja rozwojowi różnego rodzaju chorób. Niemniej jednak nie powinna być stosowana bez porozumienia z profesjonalnym dietetykiem, który ułoży indywidualny plan żywienia pod kątem potrzeb danej osoby. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę Atkinsa?
Dieta Atkinsa ogranicza węglowodany, będące podstawowym źródłem energii dla naszego mózgu. Menu bazujące na wysokim poziomie białka dostarczanego z pokarmów powinno być kuracją odchudzającą w procesie krótkofalowym, tzn. nie powinno stosować jej się długo. Stosowanie takiej metody diety należy do sposobów kontrowersyjnych, które nie są najzdrowszym rozwiązaniem dla organizmu. Najbezpieczniejsza dieta to ta, której menu opiera się na zróżnicowanych i w pełni zbilansowanych posiłkach.
Istnieją diety niskowęglowodanowe, które pomagają skutecznie w redukcji tkanki tłuszczowej, jednak żeby móc ją wcielić w życie, z założenia przeznaczona jest dla osób zdrowych, oraz można to zrobić wyłącznie pod nadzorem lekarza lub dietetyka. Stosowanie takich diet nigdy nie powinno odbywać się na własną rękę, gdyż możemy sobie wyrządzić wielką krzywdę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.