Na czym polega dieta cebulowa?
Dieta oparta na warzywach cebulowych nie tylko umożliwia skuteczne schudnięcie, lecz także wzmacnia organizm. Jadłospis dostarcza przede wszystkim błonnik, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz chrom hamujący apetyt na słodycze. Ponadto dania zawierają wiele innych cennych witamin i minerałów. Dietę cebulową poleca się osobom, które borykają się z lekką nadwagą oraz nie mają żadnych problemów zdrowotnych.
Dieta cebulowa - zasady
Jadłospis zawiera pięć posiłków, z czego cztery bazują na niskokalorycznych warzywach cebulowych, takich jak szczypiorek czy por. Te powinno się spożywać na surowo lub gotować – niewskazane jest ich smażenie. Zwykle w menu pojawiają się one w formie surówek lub innych dodatków do dań. Każdy dzień diety dedykowany jest innemu jej składnikowi. Główny posiłek stanowi natomiast pozbawiona soli zupa cebulowa, którą można jeść bez ograniczeń.
W trakcie stosowania się do zasad diety należy znacznie zmniejszyć podaż węglowodanów oraz tłuszczy, które spowalniają proces odchudzania. Nie powinno się spożywać smażonych mięs, nabiału oraz słodyczy. W ramach przekąski dieta dopuszcza wypicie niesłodzonego soku owocowego. Co więcej, w trakcie stosowania menu dobrze również wykonywać dostosowane do swoich możliwości treningi lub zdecydować się na inną formę aktywności fizycznej.
Dieta cebulowa - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby ograniczyć węglowodany i tłuszcze, a podstawą samego menu są warzywa cebulowe. Poniższy jadłospis został przygotowany dla przykładu na cały tydzień.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: omlet z płatków orkiszowych z pieczarkami i cebulą (150 g)
- II śniadanie: sałatka cebulowo-orzechowa (100 g)
- obiad: tarta cebulowa z kurkami (150 g)
- podwieczorek: koktajl z selera naciowego, pora i cebuli (250 ml)
- kolacja: francuska zupa cebulowa z jabłkiem (200 ml)
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: grahamka, pasta jajeczna z zielona cebulką, 2 plastry pomidora
- II śniadanie: sałatka z cebuli z suszona morelą (150 g)
- obiad: biała kiełbasa z sałatką z pora (150 g)
- podwieczorek: sałatka z pora, selera i rukoli (100 g)
- kolacja: szpinak z czosnkiem (200 g)
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: pieczywo Wasa (2 kromki), szczypiorek, papryka czerwona, 2 plasterki pomidora
- II śniadanie: 2 jabłka
- obiad: zupa porowa (200 ml)
- podwieczorek: sałatka z rukoli, czerwonej cebuli i oliwek (150 g)
- kolacja: pierś z kurczaka z sałatką porowo-cebulową (100 g)
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: chleb żytni z sałatką porowo-cebulową (100 g)
- II śniadanie: banan
- obiad: gotowana pierś z indyka (150 g) z sosem czosnkowym i szczypiorkiem
- podwieczorek: sałatka z roszpunki, ananasa, czosnku i amarantusa (100 g)
- kolacja: sok pomidorowy z czosnkiem i tabasco (250 ml)
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: jajecznica z czosnkiem, papryką czerwoną i szczypiorkiem (150 g)
- II śniadanie: 1 cebularz
- obiad: francuska zupa cebulowa (250 ml)
- podwieczorek: sałatka z roszpunki, czosnku i oliwek (100 g)
- kolacja: francuska zupa cebulowa (250 ml)
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: omlet z płatków orkiszowych z pieczarkami i cebulą (150 g)
- II śniadanie: sałatka z cebuli i suszonych moreli (100 g)
- obiad: biała kiełbasa z cebulą i kurkami (150 g)
- podwieczorek: 1 cebularz
- kolacja: 2 kromki Wasa z sosem czosnkowym (150 g)
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: grahamka, pasta jajeczna z zielona cebulką, 2 plastry pomidora
- II śniadanie: banan
- obiad: pierś z indyka (150 g) z sosem czosnkowym i kurkami
- podwieczorek: pasta jajeczna ze szczypiorkiem i pieczywem Wasa
- kolacja: francuska zupa cebulowa (250 ml)