Dieta cukrzycowa, oprócz leków obniżających poziom cukru we krwi, jest podstawą w leczeniu tej choroby. Osoba borykająca się z tą przypadłością wcale nie musi rezygnować z dobrej kuchni. Menu dla diabetyków też może być urozmaicone i smaczne, należy przestrzegać tylko kilku zasad. Sprawdź, na czym dieta polega, jakie produkty są dozwolone, a które przeciwwskazane.
Na czym polega dieta cukrzycowa?
Ze względu na rodzaj cukrzycy każdy przypadek jest inny. Menu dla osób chorujących na cukrzycę typu I i II jest stosunkowo podobne, to co je różni to, że dla typu I wymagane jest restrykcyjne przestrzeganie diety. Wśród zaburzeń gospodarki węglowodanowej wyróżnia się kilka odmian choroby:
cukrzyca typu I - trzustka przestaje produkować insulinę, pojawia się już u dzieci
cukrzyca typu II - trzustka “wypala się” w wyniku nadmiernej produkcji insuliny, a same tkanki przestają być na nią wrażliwe; jest w głównej mierze skutkiem nieprawidłowej diety
cukrzyca LADA - pojawia się zwykle po 30. roku życia i jest autoimmunologiczną cukrzycą; odmiana typu I o lżejszym przebiegu
cukrzyca MODY - pojawia się zwykle między 20. a 30. rokiem życia; przebieg zbliżony do typu II z wyjątkiem niewystępowania insulinooporności
cukrzyca ciążowa - stany hiperglikemiczne pojawiające się u kobiet ciężarnych; może wystąpić u każdej kobiety jednak najbardziej narażone są te osoby, które miały nadwagę bądź otyłość przed zajściem w ciążę
Dieta cukrzycowa - zasady
Podstawową zasadą dla diety cukrzycowej jest spożywanie regularnych posiłków od pięciu do siedmiu na dobę o ustalonych wcześniej porach - jemy mniej, ale częściej. Diabetolog powinien wskazać nam, jakie produkty powinniśmy spożywać, w jakich porcjach i porach. Najważniejsza jest jednak restrykcja kalorii i wartość indeksu glikemicznego. Istotne jest dostarczenie witamin B, C i E, biotyny, kwasu foliowego oraz minerałów - magnez, cynk, chrom i selen.
Produkty wskazane dla osób z cukrzycą:
produkty zawierające dużo błonnika
wypieki pełnoziarniste, płatki owsiane
mięso - chude
ryby
wyroby mleczarskie
warzywa
owoce
produkty gotowane na parze, grillowane i pieczone
Dieta cukrzycowa - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby ograniczyć spożycie cukrów z pokarmów. Poniżej skomponowany jest tylko i wyłącznie sugestią, gdyż tego typu diety przepisywane są przez lekarzy lub diabetologów, po uprzednim wykonaniu odpowiednich badań krwi.
Jadłospis - dzień 1
śniadanie: kanapki z chleba żytniego z pomidorem, szynką z piersi kurczaka pomidorem i rzodkiewką, pomarańcza
II śniadanie: sałatka z kurczaka z pomidorem, ogórkiem i sosem czosnkowym
obiad: klopsy z drobiu gotowane na parze z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną
podwieczorek: jogurt naturalny z orzechami i płatkami owsianymi
kolacja: serek wiejski z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 2
śniadanie: kanapki z chleba żytniego z szynką z piersi kurczaka, sałatą, pomidorem i ogórkiem
II śniadanie: dorada w sosie jogurtowo-czosnkowym, kromka pieczywa żytniego
obiad: gotowana na parze pierś z kurczaka z dwoma ziemniakami i sosem pietruszkowym
podwieczorek: 3 kostki gorzkiej czekolady (kakao 70% lub więcej)
kolacja: twaróg chudy z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo żytnie
Jadłospis - dzień 3
śniadanie: sałatka brokułowa z kurczakiem, fetą i papryką
II śniadanie: kefir z malinami
obiad: zupa koperkowa z kawałkami kurczaka i kaszą gryczaną
podwieczorek: domowe lody z jogurtu naturalnego i truskawek, mięta i bazylia do smaku
kolacja: omlet ze szpinakiem, surówka z surowej marchewki i kapusty
Jadłospis - dzień 4
śniadanie: pumpernikiel z kozim serem, sałatą, pomidorem i ogórkiem
II śniadanie: płatki owsiane z czarną porzeczką i borówkami
obiad: fit leczo z cukinią, kawałkami kurczaka i ryżem brązowym
podwieczorek: serek wiejski z jabłkiem i cynamonem
kolacja: kotlety z soczewicy z pieczarkami i sałatką z pomidorów
Jadłospis - dzień 5
śniadanie: kanapki z chleba żytniego z pomidorem, szynką z piersi kurczaka pomidorem i rzodkiewką, pomarańcza
II śniadanie: jogurt naturalny z orzechami laskowymi i malinami
obiad: spaghetti pełne ziarno po bolońsku z mięsem wołowym
podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
kolacja: serek wiejski z rzodkiewką, papryką czerwoną i chlebem żytnim
Jadłospis - dzień 6
śniadanie: jajko na miękko, chleb żytni z odrobiną masła, sałaty i pomidora
II śniadanie: serek wiejski z jabłkiem i cynamonem
obiad: dorsz ze szparagami i ryżem brązowym
podwieczorek: 3 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao lub więcej)
kolacja: kurczak zapiekany z pieczarkami
Jadłospis - dzień 7
śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, gruszką i gałką muszkatołową
II śniadanie: sałatka z kurczaka z pomidorem, ogórkiem i sosem czosnkowym
obiad: klopsy wołowe gotowane na parze z brokułem i bakłażanem
podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
kolacja: sałata lodowa z kawałkami kurczaka, orzechami włoskimi i czerwoną papryką
Dieta cukrzycowa - wady i zalety
Dietą cukrzycową przepisuje się na zlecenie lekarza bądź diabetologa. Nie występuje konieczność stosowania jej dla osoby zdrowej. W poniższej tabeli zestawiono bilans zalet i wad dla tego menu.
Wady
Zalety
dieta nie należy do odchudzających tylko leczniczych
pozwala utrzymać właściwe stężenie glukozy we krwi
lepsze samopoczucie
mniejsze ryzyko wystąpienia powikłań choroby cukrzycy
Co sądzisz o diecie cukrzycowej? Podziel się opinią w komentarzu!
Dieta cukrzycowa - efekty jakich możemy się spodziewać
Dieta cukrzycowa nie należy do diet odchudzających tylko leczniczych, którą powinien przepisać lekarz bądź inny specjalista w dziedzinie żywienia człowieka, z wyszczególnieniem przypadków chorobowych. Jej głównym zamysłem jest zniwelowanie stężenia glukozy we krwi i obniżeniem ryzyka wystąpienia powikłań dla choroby cukrzycy. U osób z nadwagą i otyłością, leczenie dietetyczne jest niezbędne do uzyskania redukcji masy ciała. W celu dobrania odpowiedniego menu dla osób borykających się z tą przypadłością niezbędne będą regularne badania krwi na podstawie których lekarz bądź diabetolog opracuje odpowiedni plan dietetyczny. https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę cukrzycową?
Dieta cukrzycowa została stworzona z myślą o osobach chorujących na cukrzycę. Nie jest wskazane jej zastosowanie dla osób zdrowych, gdyż nie występuje takie zapotrzebowanie. Osoby borykające się z tą przypadłością niestety muszą wspomóc pracę organizmu przez odpowiednio dobraną dietę, by w następstwie móc utrzymać odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Poza prawidłowym żywieniem występuje konieczność leczenia farmakologicznego będące pod stałą kontrolą lekarza, bądź diabetologa. Warto pamiętać, iż leki nie zadziałają cudów, jeśli wciąż będziemy dostarczać zbyt wysoką ilość cukru z pokarmów. Ma to na celu nie tylko polepszeniu samopoczucia osoby chorującej, ale i zapobieganiu ryzyka wystąpienia powikłań choroby cukrzycy.