Choroba refluksowa przełyku (GERD) zgodnie z tzw. „definicją montrealską” to „zarzucanie wsteczne treści żołądkowej wywołujące dokuczliwe objawy i powikłania zdrowotne”. W praktyce oznacza to po prostu, że kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku powodując uczucie pieczenia, odruchy kaszlu i fizyczne uszkodzenia śluzówki. Sporadyczne objawy choroby mogą dotyczyć nawet połowy Polaków, a około 5 - 10% mieszkańców naszego kraju boryka się z nimi codziennie.
Leczenie żywieniowe ma charakter pomocniczy i zwłaszcza w wypadku osób otyłych i z nadwagą przynieść może wyraźną poprawę. Grupa amerykańskich naukowców (Austin i wsp.) postanowiła sprawdzić wpływ diety bardzo niskowęglowodanowej (spożycie węglowodanów poniżej 20 g na dobę) na przebieg choroby refluksowej żołądka. W badaniu wzięło udział osiem otyłych osób ze zdiagnozowanym GERD.
Próba trwała 6 dni i już w tym krótkim okresie czasu zaobserwowano bardzo istotne zmiany. Autorzy stwierdzili, że dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów zastosowana w wypadku osób otyłych z chorobą refluksową żołądka znacznie zmniejsza ekspozycję dystalnej części przełyku na działanie kwasu i łagodzi objawy typowe dla tej dolegliwości.
Jeśli borykasz się z refluksem przełyku i zainteresowały Cię wyniki badań zaprezentowane w niniejszym artykule, to pamiętaj, by nie eksperymentować na własną rękę bez konsultacji z lekarzem lub dobrym dietetykiem. Diety niskowęglowodanowe są bezpieczne i skuteczne tylko wtedy, jeśli układane są przez specjalistów.
Źródła:
A very low-carbohydrate diet improves gastroesophageal reflux and its symptoms. Austin GL, Thiny MT, Westman EC, Yancy WS Jr, Shaheen NJ.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.