W dzisiejszych czasach można odnaleźć wiele różnych sposobów odżywiania, zaczynając od leczniczych głodówek, diet wysokobiałkowych, tych dostarczających główną energię z tłuszczy zamiast węglowodanów, okien żywnościowych i wiele, wiele innych. Potencjalna osoba pragnąca zmienić swoje nawyki żywieniowe ma tak duży wybór, że decyzja może nie należeć do najłatwiejszych. Jednak, a co w przypadku gdy na myśl przychodzi dieta naszych pierwotnych praprzodków?
Dieta paleo - zasady
Tylko co tak naprawdę kryje za sobą dieta wzorowana na paleolitycznych jaskiniowcach i wojownikach? Nasi praprzodkowie żywili się pokarmami, które sami zdobyli - upolowali, złapali bądź zebrali. Do takich produktów możemy zaliczyć m.in. mięso, ryby, owoce, warzywa, kiełki, jaja, grzyby itp. W menu dominuje białko oraz tłuszcze, tym samym przydzielając dietę paleo do diet niskowęglowodanowych. Na pierwszym miejscu w jadłospisie powinno być mięso, najlepiej chude lub dziczyznę. Razem produktów pochodzenia zwierzęcego powinno być 50% dziennego zapotrzebowania. Na pozostałą część powinny składać się warzywa, owoce i orzechy, ale tylko z pochodzenia niskoskrobiowego. Pokarmy najlepiej pozyskiwać, w miarę możliwości, z zasobów naturalnych: ryby dzikie, a nie hodowlane, mięso ze sprawdzonego pochodzenia, natomiast warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Tłuszcze dozwolone w diecie paleo to: olej kokosowy, lniany, oliwa, oleje z orzechów i pestek tłoczonych na zimno, masło. Produkty, których nie można stosować we wspomnianym menu to: produkty zbożowe, nabiał, rośliny strączkowe i warzywa skrobiowe (ziemniaki, dynia, bataty). Ponadto, wszelka przetworzona żywność i cukry są zabronione.
Dieta paleo - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie paleo wzorowany jest na żywności ludzi z epoki paleolitycznej, czyli produkty, które sami zdobywali poprzez upolowanie, złapanie bądź zebranie. W menu nie można stosować produktów przetworzonych i cukrów.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: jaja na miękko z pieczarkami i papryką
- II śniadanie: sok z marchewki i szpinaku
- obiad: wątróbka duszona z gruszką i kiszoną kapustą
- kolacja: szaszłyki z kurczaka, boczku i ananasa
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: sałatka z tuńczyka, oliwek, rukoli i pomidorków koktajlowych
- II śniadanie: garść orzechów nerkowców i jabłko
- obiad: grillowany łosoś z brokułami i oliwkami
- kolacja: chuda kiełbasa z dziczyzną i suszonymi pomidorami
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: omlet ze szpinakiem i mięsem mielonym wołowym
- II śniadanie: sok z selera naciowego, jarmużu i jagód
- obiad: klopsiki z jagnięciny z puree z selera
- kolacja: suszona wołowina z gruszką i brokułem
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: sałatka z jabłka, marchewki i pietruszki
- II śniadanie: jajecznica na pomidorach, bazylia i cebula
- obiad: makrela pieczona na maśle klarowanym z marchewką
- kolacja: krem z groszku na rosole
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: chuda kiełbasa z dzika z pomidorem
- II śniadanie: sałatka z tuńczyka z cebulą, szpinakiem i groszkiem
- obiad: karkówka na ostro z brokułem
- kolacja: krewetki duszone na maśle klarowanym z czosnkiem
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: chuda wołowina w suszonych pomidorach
- II śniadanie: sok z marchewki, selera naciowego i gruszki
- obiad: pierś z indyka gotowana na parze ze szparagami
- kolacja: frytki z selera naciowego i łosoś
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: awokado faszerowane krewetkami
- II śniadanie: pieczone jabłko z orzechami
- obiad: faszerowany królik marchewką i selerem
- kolacja: jajecznica z papryką i pieczarkami
Dieta paleo - wady i zalety
Dieta paleo odzwierciedla sposób żywienia naszych praprzodków. Zastosowanie takiej formy odżywiania powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem bądź innym specjalista. W poniższej tabeli zestawiono wady i zalety wiążące się z dietą paleo.
Wady
|
Zalety
|
nadmiar białka w diecie może obciążyć pracę wątroby i nerek
|
wykluczenie z diety cukrów rafinowanych
|
nadmiar ryb w diecie może doprowadzić do zatrucia metalami ciężkimi (np. rtęć)
|
niespożywanie żywności wysokoprzetworzonej
|
występowanie nasilonej ketozy
|
mniejsza ilość soli w produktach
|
niedobór składników mineralnych
|
ograniczenie tłuszczy rafinowanych
|
Twoje zdanie na temat diety paleo - jakie jest? Napisz w komentarzu!
Dieta paleo - efekty jakich możemy się spodziewać
Efekty, jakie przewidziane są dla diety paleo to m.in. zmniejszenie objętości żołądka, utrata nadmiaru tkanki tłuszczowej, niższy i stabilniejszy poziom cukru we krwi oraz pozbycie się napadów wilczego głodu. Wynika to z faktu ograniczenia spożycia żywności wysokoprzetworzonej, węglowodanów rafinowanych i skrobi - dlatego też u osób stosujących dietę może skutkować utratą wagi. Z drugiej strony spożycie sporych ilości czerwonego mięsa, jakie wiąże się ze wspomnianą dietą, może przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Co więcej, nie sposób wspomnieć o niedoborach witamin i minerałów, jakie wiążą się z ograniczeniem sporej ilości produktów - wykluczenie nabiału z diety może wiązać się m.in. z niedoborem wapnia.
Tymczasem po co tracić czas na sprawdzanie wszelkich wymyślnych diet, skoro możemy skorzystać ze zróżnicowanego, w pełni zbilansowanego planu dietetycznego ułożonego przez naszych dietetyków. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę paleo?
Dieta paleo należy do dosyć kontrowersyjnych diet. Z jednej strony menu bazuje na produktach nieprzetworzonych, dostarczając większą ilość witamin i minerałów, tym samym nie zawierają niepotrzebnych konserwantów, tłuszczów, sodu i innych dodatków. Taki jadłospis posiada ograniczoną ilość skrobi i rafinowanych węglowodanów, dlatego też może wystąpić u osoby praktykującej dietę spadek wagi. Wspomniane menu wydaje się dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą typu II. Jednak patrząc na drugą stronę medalu, dieta paleo zawiera duże ilości mięsa, w tym czerwonego, dlatego też budzi ona kontrowersje. Dietetycy ostrzegają, iż spożycie czerwonego mięsa w dużych ilościach, może powodować zwiększone ryzyko nowotworów. Ponadto, produkty z upraw ekologicznych są znacznie droższe niż te z normalnych upraw.