BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta przy anemii (niedokrwistości) – zasady, efekty, jadłospis

Dieta przy anemii (niedokrwistości) – zasady, efekty, jadłospis
Dieta z bogatą zawartością żelaza skierowana jest nie tylko do osób borykających się z anemią, ale również kobiet, których poziom hemoglobiny mógł ulec zmianie, chociażby ze względu na wystąpienie długiej i obfitej miesiączki. Jednak, aby prawidłowo przyswoić żelazo niezbędne są witaminy i minerały. W jaki sposób komponować posiłki? O tym już w poniższym artykule!

Na czym polega dieta przy anemii (niedokrwistości)?

Warto zacząć od samego terminu anemii - nazywanej inaczej niedokrwistością. To powszechnie występujące schorzenie, o którym mówimy w momencie, kiedy poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy, niż określają normy tj. wśród mężczyzn niż 13,5 g/dl, a u kobiet poniżej 12 g/dl. Anemia może wynikać z powodu chorób przewlekłych lub z powodu niedoborów - wtedy mówimy o anemii niedoborowej. Na występowanie anemii może też wpływać restrykcyjne diety, w których eliminujemy znaczne ilości produktów, utrata krwi, nadużywanie alkoholu lub zbyt częste stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Najczęstszymi objawami schorzenia są ogólne osłabienie organizmu, niskie ciśnienie krwi, zawroty i bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, omdlenia czy duszność po wysiłku fizycznym. Dieta przy anemii to przede wszystkim dieta lecznicza, która ma za zadanie zniwelować objawy i uzupełnić braki żelaza w organizmie. 

Dieta przy anemii (niedokrwistości) - zasady

Zasady diety przy anemiiSama dieta przy anemii nie posiada określonych zasad, jednakże posiada wskazówki, o których warto pamiętać, aby była ona skuteczna. Planując menu bogate w złoża żelaza, warto mieć na uwadze czynniki ograniczające i wspomagające jego przyswajalność. Spożywane żelazo posiada dwie postacie: hemowe i niehemowe. Pierwsze z nich znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, które wchłania się najlepiej, natomiast drugie znaleźć możemy w pokarmach roślinnych, z których nieprzyswajane jest już tak dobrze żelazo. Istotną rolę odgrywa tutaj witamina C, której obecność w produktach wielokrotnie zwiększa wchłonięcie minerału niehemowego. Dodanie do menu kwasów organicznych takich jak: jabłkowy czy winowy oraz białek zwierzęcych również poprawia przyswajanie żelaza. Natomiast czego należy unikać w diecie? Otóż obecność szczawianów (szpinak), tanin (herbaty), polifenoli (kawy), niektórych składników mineralnych (wapń, miedź, cynk) znacząco mogą wpłynąć na wchłanianie żelaza. 

Dieta przy anemii (niedokrwistości) - przykładowe posiłki

Jadłospis w diecie powinien zostać ułożony w taki sposób aby zawierał odpowiednie ilości witaminy C, witamin z grupy B, w tym B12 i kwas foliowy. Menu powinno być urozmaicone, zbilansowane z jak najmniejszą ilością produktów wysokoprzetworzonych. Poniżej skomponowany jadłospis jest wyłącznie sugestią, dlatego też gramatura i kaloryczność nie została zawarta celowo. 

Jadłospis - dzień 1

  • śniadanie: płatki owsiane na wodzie z sezamem, rodzynkami i porzeczkami czarnymi
  • II śniadanie: chleb żytni razowy z pastą jajeczną, szczypiorkiem i wodą mineralną z plasterkiem cytryny
  • obiad: duszona wątróbka z kurczaka z jabłkiem, ryżem brązowym i sałatką z pomidorów
  • podwieczorek: jogurt naturalny z suszoną morelą i płatkami migdałów
  • kolacja: kasza pęczak z soczewicą, kalarepą i czerwoną papryką

Jadłospis - dzień 2

  • śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, siemieniem lnianym i orzechami laskowymi
  • II śniadanie: chleb żytni razowy z sardynkami i sokiem pomidorowym
  • obiad: stek wołowy średnio wysmażony z kaszą gryczaną i surówką z buraków czerwonych
  • podwieczorek: pieczywo chrupkie z masłem orzechowym z migdałów
  • kolacja: chleb żytni razowy z pasztetem z królika i kiełkami soi

Jadłospis - dzień 3

  • śniadanie: pieczywo chrupkie z pastą z wędzonej makreli, na wierzch pomidor i rzodkiewka
  • II śniadanie: omlet z jabłkiem, cynamonem, sezamem i rodzynkami
  • obiad: udziec wołowy duszony z figami suszonymi, koprem włoskim, kalarepą i kaszą pęczak
  • podwieczorek: miseczka ugotowanego bobu
  • kolacja: chleb żytni z kaszanką i cebulką i szczypiorkiem

Jadłospis - dzień 4

  • śniadanie: kasza jaglana z rodzynkami i masłem orzechowym z migdałów 
  • II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego, porzeczek czarnych i poziomek
  • obiad: faszerowany królik marchewką, cykorią z brązowym ryżem
  • podwieczorek: pudding z awokado i banana 
  • kolacja: tortilla pełnoziarnista z czerwoną fasolą, papryką i grillowaną wołowiną

Jadłospis - dzień 5

  • śniadanie: płatki owsiane z kefirem, otrębami gryczanymi, żurawiną i kiwi
  • II śniadanie: sałatka z tuńczykiem, kaszą bulgur, kalarepą, porem i marchewką
  • obiad: barszcz czerwony z bobem 
  • podwieczorek: tost żytni z szynką cielęcą, sałatą, pomidorem i ogórkiem kiszonym 
  • kolacja: ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Jadłospis - dzień 6

  • śniadanie: bułka grahamka z wędzoną szynką z baraniny i sokiem pomidorowym
  • II śniadanie: śledzie z cebulką w jogurcie naturalnym i koprem włoskim
  • obiad: wątróbka cielęca z cebulą, kaszą gryczaną i buraczkami
  • podwieczorek: zapiekany banan z cynamonem i płatkami migdałów
  • kolacja: kasza jaglana z maślanką, malinami, żurawiną suszoną i morelą

Jadłospis - dzień 7

  • śniadanie: omlet z płatków owsianych, rodzynek i orzechów laskowych
  • II śniadanie: sałatka makaronowa z tuńczykiem, czerwoną papryką, pomidorem, kukurydzą i kiełkami soi
  • obiad: dorsz gotowany na parze ze szparagami i ryżem brązowym
  • podwieczorek: jogurt naturalny z suszoną morelą i płatkami migdałów
  • kolacja: chleb żytni z kaszanką i cebulką i szczypiorkiem

Dieta przy anemii (niedokrwistości) - wady i zalety 

W poniższej tabeli zestawiono wady i zalety dla diety przy anemii.
 

Wady

Zalety

dieta nie należy do najtańszych - mięso cielęce, wołowe, baranina czy królik kosztują znacznie drożej niż np. drób

poprawa ogólnego samopoczucia

 

wspomaganie działanie leków na anemię

 

możliwość ustabilizowania poziomu hemoglobiny samą dietą zamiast lekami

Jak oceniasz założenia diety przy anemii? Podziel się opinią w komentarzu!

Dieta przy anemii (niedokrwistości) - efekty jakich możemy się spodziewać

Warto mieć na uwadze, że dieta przy anemii to przede wszystkim dieta lecznicza, która najczęściej ma wspomóc farmakoterapię. W przypadku osób zdrowych nie występuje potrzeba zastosowania takiej formy odżywiania. Jeżeli zmagamy się z obfitymi miesiączkami, które trwają nieco dłużej niż przeciętnie warto wcielić taką dietę profilaktycznie przez tydzień, aby uzupełnić poziom żelaza w organizmie. Tego typu diety najczęściej zalecane są przez lekarza prowadzącego bądź innego specjalistę. Pamiętajmy, aby robić wszystko z głową i nie robić niczego na własną niekorzyść bez odpowiedniej wiedzy. Jedzeniem również można wyrządzić sobie krzywdę.

Tymczasem po co tracić czas na sprawdzanie wszelkich wymyślnych diet, skoro możemy skorzystać ze zróżnicowanego, w pełni zbilansowanego planu dietetycznego ułożonego przez naszych dietetyków. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan 

Czy warto przejść na dietę przy anemii (niedokrwistości)?

Przed zastosowaniem jakiejkolwiek diety, która opiera się na włączeniu konkretnych produktów bądź ich całkowitemu wykluczeniu warto uprzednio skonsultować to z lekarzem lub innym specjalistą. Anemię stwierdza się na podstawie odpowiednich badań z krwi pacjenta pod ścisłą kontrolą lekarza. Tego typu diety nie należy wprowadzać na własną rękę, gdyż bez bezpośredniej diagnozy możemy więcej sobie zaszkodzić aniżeli pomóc. Oczywiście działa to też w drugą stronę. Warto pamiętać, że czasem wystarczy sama dieta, aby wspomóc nasz organizm. Wybierajmy zawsze dobro naszego organizmu, nie warto faszerować go nadmiarem suplementów z żelazem bądź lekami, jeśli zawsze możemy pomóc sobie w zdrowszy sposób, chociażby przez samą dietę. Pomyślne unormowanie poziomu hemoglobiny to m.in. farmakoterapia w połączeniu z odpowiednim sposobem odżywiania. Nigdy nie podejmujemy takich decyzji na własną rękę, gdyż nadmiar żelaza w organizmie może być niebezpieczny dla zdrowia, ale i też życia.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.