IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego skrajnie restrykcyjne diety wyrządzają więcej szkody niż pożytku?

Dlaczego skrajnie restrykcyjne diety wyrządzają więcej szkody niż pożytku?
Żądza szybkich efektów skłania wiele osób do podejmowania radykalnych działań. Diety głodówkowe, eliminacyjne wydają się oferować szybsze efekty, niestety w praktyce często bywa inaczej. Oto pięć ważnych powodów, aby przestać koncentrować się na przesadnym ograniczaniu kalorii i schudnąć w zdrowy, zrównoważony sposób.

Wystarczy znacznie mniej jeść

To nie takie proste...

Teoretycznie znacznie ograniczenie kalorii zawsze powinno działać. Na logikę — spalasz więcej, niż zjadasz, a organizm czerpie energię z zapasowego źródła energetycznego, czyli tkanki tłuszczowej. Brzmi prosto i logicznie, ale nasz organizm wcale nie jest taki bezproblemowy. Musisz wziąć pod uwagę reakcję hormonalną na przyjmowane kalorie. Twój organizm inaczej reaguje na 200 kcal pochodzących z liściastych warzyw, a inaczej na tak samo kaloryczny cukierek. Skład zjadanego produktu wpływa na wzrost poziomu insuliny i sposób przetwarzania energii. W tym przypadku wyrzut insuliny będzie większy po zjedzeniu cukierka, a to utrudni organizmowi dostęp i rozkładanie zapasów tłuszczu. Nawet jeśli masz deficyt kaloryczny, to insulina i tak utrudni wykorzystanie zgromadzonego tłuszczu jako energii. W odpowiedzi organizm włączy "tryb oszczędny" i zacznie spowalniać swój metabolizm. 

Czy to znaczy, że ograniczanie kalorii jest całkowicie pozbawione sensu?

Oczywiście, że nie. Spożywanie mniejszej ilości kalorii jest obowiązkowe podczas redukcji, ale trzeba to zrobić rozsądnie. Jak już wiesz, Twój organizm ma zdolność spowalniania metabolizmu w sytuacjach, w których czuje zagrożenie. Oznacza to, że możesz schudnąć podczas głodówki, ale zaraz potem łatwo odzyskasz stracone kilogramy. Możliwe, że nawet z nawiązką. Proces, w którym organizm przystosowuje się do ograniczania kalorii nazywa się termogenezą adaptacyjną i wynika z interakcji różnych hormonów, w tym hormonów apetytu, takich jak leptyna i grelina, hormony tarczycy i stresu. Efektem jest spowolnienie termogenezy i zmniejszenie zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Twoje ciało wyczuwa zmieniający się pobór energii i dokonuje kompensacji, które pozwalają mu „zadowolić się mniejszą ilością”. Co więcej, możesz nawet podświadomie mniej się ruszać, a więc mniej spalać.

Niedobory żywieniowe

Zmniejszanie ilości kalorii może się skończyć niedoborem składników odżywczych. Po prostu jedząc mniej, trudniej jest pozyskać wystarczającą ilość makroskładników, w tym białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów, ale też witamin i minerałów. Im dłużej stosowana jest restrykcyjna dieta, tym większe ryzyko niedoborów.

Gorszy nastrój

Osoby na restrykcyjnej diecie prędzej czy później zaczynają się mocno koncentrować na jedzeniu. Wynika to z uczucia głodu i osłabienia organizmu. Ponadto doświadczają oni różnych objawów związanych ze stresem, m.in. apatii, wypadania włosów, dzwonienia w uszach, zatrzymywania płynów i niepokoju. To wszystko sprawia, że czujemy się gorzej ze sobą, mamy mniej chęci do aktywności fizycznej, stronimy od spotkań towarzyskich.

Problemy zdrowotne

Spożywanie niewystarczającej ilości kalorii wiąże się z niepłodnością u kobiet. Energia jest potrzebna do wywołania owulacji, która jest niezbędna do zajścia w ciążę. Ekstremalne ograniczanie kalorii przez pewien czas może obniżyć poziom estrogenu i przyczynić się do utraty masy kostnej. Szczególnie narażone są kobiety, które łączą taką dietę z intensywnymi treningami. Taki zestaw prowadzi do jeszcze większej redukcji estrogenu oraz podwyższenia poziomu kortyzolu, hormonu stresu. Wpływa to negatywnie na zdrowie układu odpornościowego i może również zakłócić kontrolę poziomu cukru we krwi. Dodatkowo brak witamin i minerałów może doprowadzić do anemii oraz obniżenia odporności.

Obniżenie wydajności

Twoje ciało potrzebuje makroskładników, aby przekształcić je w energię potrzebną do codziennych aktywności i treningów. Jeśli jest ich za mało, wówczas traci na tym Twoja wydajność. Dodatkowo istnieje większe ryzyko utraty mięśni, co spowalnia metabolizm spoczynkowy oraz może się przyczynić do dolegliwości bólowych. 

Podsumowanie

Nie ma wątpliwości, że restrykcyjne diety są destrukcyjne. Być może pozwalają szybko zrzucić kilka kilogramów, ale zwykle jest to krótkotrwały efekt. Jeśli chcesz trwale i zdrowo poprawić swoją sylwetkę, musisz się nastawić na dłuższy okres spokojnych i mądrych wyborów żywieniowych. Myśląc o redukcji, myśl o wprowadzeniu nawyków żywieniowych, które zostaną z Tobą już na zawsze i pozwolą Ci żyć w zdrowiu i harmonii.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.