Kofeina jest jedną z tych substancji, co do których nie ma wątpliwości, iż mogą pozytywnie wpływać na ogólnie pojętą formę sportową. Kwestią budzącą więcej kontrowersji jest optymalna dawka kofeiny, a także - kwestia doboru źródeł. Oczywiście najprostszą opcją jest zaaplikowanie tego związku w postaci suplementu, ale skoro występuje on również w wielu naturalnych produktach żywnościowych, to i z tej informacji można zrobić pewien użytek.
Dlaczego warto znać zawartość kofeiny w napojach i pokarmach?
Kofeina jest substancją o szerokim zastosowaniu. W sporcie używana jest głownie ze względu na właściwości ergogeniczne (pozytywny wpływ na zdolności wysiłkowe), a także z powodu oddziaływania na procesy metaboliczne (nasilone wydatkowanie energii związane ze wzrostem termogenezy i spontanicznej aktywności fizycznej). Warto jednak wiedzieć, że w celu wywołania wspomnianych powyżej skutków musi zostać osiągnięty pewien próg spożycia kofeiny i wynosi on minimum 3 mg na kg masy ciała (wskazują na to nieliczne dane, znaczna część badań sugeruje iż potrzeba aż 5 - 6 mg na kg masy ciała czyli sporo). To jest pierwszy powód dla którego dobrze byłoby poznać zawartość kofeiny w poszczególnych produktach żywnościowych.
Kolejną sprawą jest fakt, iż kofeina ma także pewne wady, a mianowicie może nasilać wydalanie magnezu i wapnia z ustroju. Znowuż jednak i tutaj liczy się dawka, w większości wypadków potrzeba około 500 mg tej substancji by efekt mógł wystąpić w takim natężeniu, by zaburzał dzienny bilans wapnia i magnezu.
Dodatkowo wiele mówi się o tym, ze kofeina może być szkodliwa dla rozwijającego się płodu. W czasie ciąży należy ograniczać jej spożycie do maksymalnie 200 mg na dobę (łącznie ze wszystkich źródeł), a niektórzy autorzy sugerują limit na poziomie 100 mg...
Zawartość kofeiny w napojach i pokarmach
Niestety podanie szczegółowych danych liczbowych dotyczących konkretnej zawartości kofeiny w napojach i pokarmach jest niemożliwe. Wynika to z tego, że mogą istnieć spore wahania w koncentracji tego składnika w produktach żywnościowych. Dlatego też przyjmuje się uśrednione dane wygenerowane na podstawie analizy różnych badań.
Szacunkowa zawartość kofeiny w napojach i pokarmach:
kawa ziarnista z 2 łyżeczek (ok 5 g produktu suchego): 57 mg,
kawa mielona z 2 łyżeczek (ok 5 g produktu suchego): 86 mg,
kawa rozpuszczalna z 2 łyżeczek (ok 4 g produktu suchego): 117 mg,
Jak widać produkty spożywcze, niekiedy również te niepozorne (kakao, czekolada, cola, herbata), mogą być źródłami kofeiny w ilościach rzutujących w sposób istotny na dobowe spożycie. Można ten fakt wykorzystać zarówno w odniesieniu do planowania dawek ergogenicznych i metabolicznych, jak i również w ustalaniu dobowych bezpiecznych pułapów spożycia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.