Czym jest zespól jelita drażliwego?
Zespół nadwrażliwego, czyli tzw. IBS (ang. Irritable Bowel Syndrome) to przypadłość obejmująca szereg zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Osoby nią dotknięte doświadczają okresowo lub permanentnie bólów brzucha, wzdęć, zaparciami bądź też biegunek. Charakterystycznymi symptomami są też dyskomfort w podbrzuszu, uczucie niepełnego wypróżnienia, zamiany konsystencji stolca. Dodatkowo pojawiać się mogą także objawy trudne do powiązania z pracą przewodu pokarmowego, takie jak zespól przewlekłego zmęczenia oraz bóle mięśniowe.
Więcej na temat specyfiki tej przypadłości dowiesz się z artykułu:
Czym jest dieta low FODMAP?
Osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego pomóc może dieta niskiego FODMAP, które w skuteczny sposób pomaga zmniejszyć nasilenie uciążliwych objawów tej przypadłości. Dieta niskiego FODMAP, to opracowana przez dr Shepherd i dr Gibson strategia żywieniowa zakładająca usunięcie z diety składników takich jak fermentujące oligosacharydy, monosacharydy i disacharydy oraz poliole (FODMAP to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).
Założenia tej strategii żywieniowej przybliżyłem w skrócie w jednym z wcześniejszych artykułów:
Lista produktów wysokiego FODMAP
Produkty wysokiego FODMAP to te, których należy unikać, a przynajmniej – starać się ograniczyć och konsumpcję. Lista obejmuje sporą ilość produktów różnego pochodzenia, w tym sporą ilość warzyw i owoców, a także produktów zbożowych i mlecznych.
Warzywa i owoce: czosnek, cebula, karczochy, szparagi, awokado, fasola, burak, brukselka, bób, kapusta, kalafior, groch, koper, zielona papryka, soczewica, por, groch, soja, dymka, jabłka, brzoskwinie, morele, jeżyny, wiśnie, liczi, nektarynki, gruszki, śliwki (również suszone), arbuz.
Produkty zbożowe: produkty zawierające pszenicę i żyto, w tym: pieczywo, makarony, mąki, otręby, produkty śniadaniowe, ciasta, ciastka, herbatniki, krakersy, suchary, tortille.
Słodycze i środki słodzące: fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, izomalt, sorbitol, maltitol, mannitol, ksylitol.
Produkty mleczne: mleko, jogurty, sery twarogowe, śmietana, lody.
Napoje: napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, napoje słodzone fruktozą, napoje słodzone innymi wymienionymi wcześniej słodzikami, soki z owoców o wysokim FODMAP, piwo, słodkie wina.
Prebiotyki: FOS - fruktooligosacharydy, inulina, oligofruktoza.
Podsumowanie
Jak widać lista produktów których spożycie należy ograniczyć lub wręcz – całkowicie z niego zrezygnować jest stosunkowo długo. Niemniej jednak, wbrew pierwszemu wrażeniu istnieje możliwość zbilansowania diety niskiego FODMAP w taki sposób by była nie tylko odpowiednio zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także smaczna. Warto jednak by zadanie to powierzyć wykwalifikowanemu w dziedzinie żywienia specjaliście.