Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jakich produktów unikać w przypadku zespołu jelita drażliwego

Jakich produktów unikać w przypadku zespołu jelita drażliwego
Planowanie diety w przypadku zespołu jelita drażliwego stwarza wiele problemów, nie tylko osobom dotkniętym tą przypadłościom, ale także samym lekarzom i dietetykom. Zwłaszcza u osób aktywne fizycznie, charakteryzujących się zwiększonym zapotrzebowaniem na energię kwestia prawidłowego zbilansowania diety może być trudna. W niniejszym artykule przedstawię listę produktów, które mogą nasilać niepożądane objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego i których spożycie warto ograniczyć lub wręcz całkowicie wykluczyć.

Czym jest zespól jelita drażliwego?

Zespół nadwrażliwego, czyli tzw. IBS (z ang.: Irritable Bowel Syndrome) to przypadłość obejmująca szereg zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Osoby nią dotknięte doświadczają okresowo lub  permanentnie  bólów brzucha, wzdęć, zaparciami bądź też biegunek. Charakterystycznymi symptomami  są też dyskomfort w podbrzuszu, uczucie niepełnego wypróżnienia, zamiany konsystencji stolca. Dodatkowo pojawiać się mogą także objawy trudne do powiązania z pracą przewodu pokarmowego, takie jak zespól przewlekłego zmęczenia oraz bóle mięśniowe. Więcej na temat specyfiki tej przypadłości dowiesz się z artykułu dostępnego pod poniższym linkiem:http://potreningu.pl/articles/2119/zespol-jelita-nadwrazliwego-czyli-ibs--to-warto-wiedziec

Czym jest Low FODMAP Diet?

Osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego pomóc może dieta niskiego FODMAP, które w skuteczny sposób pomaga zmniejszyć nasilenie uciążliwych objawów tej przypadłości. Dieta niskiego FODMAP, to opracowana przez dr Shepherd i dr Gibson strategia żywieniowa zakładająca usunięcie z diety składników takich jak fermentujące oligosacharydy, monosacharydy i disacharydy oraz poliole (FODMAP to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). Założenia tej strategii żywieniowej przybliżyłem w skrócie w jednym z wcześniejszych artykułów dostępnym pod niniejszym linkiem:http://potreningu.pl/articles/613/cierpisz-na-zespol-jelita-drazliwego-jest-sposob-by-sie-z-ta-przypadloscia-uporac

Lista produktów wysokiego FODMAP

Produkty wysokiego FODMAP to te, których należy unikać, a przynajmniej – starać się ograniczyć och konsumpcję. Lista obejmuje sporą ilość produktów różnego pochodzenia, w tym sporą ilość warzyw i owoców, a także produktów zbożowych i mlecznych.

Warzywa i owoce:

- czosnek

- cebula

- karczochy

- szparagi

- awokado

- fasola

- burak

- brukselka

- bób

- kapusta

- kalafior

- groch

- koper

- zielona papryka

- soczewica

- por

- groch

- soja

- dymka

- jabłka

- brzoskwinie

- morele

- jeżyny

- wiśnie

- liczi

- nektarynki

- gruszki

- śliwki (również suszone)

- arbuz

Produkty zbożowe

- Produkty zawierające pszenicę i żyto, w tym

- pieczywo

- makarony

- mąki

- otręby

- produkty śniadaniowe

- ciasta

- ciastka

- herbatniki

- krakersy

- suchary

- tortille

Słodycze i środki słodzące

- fruktoza

- syrop glukozowo-fruktozowy

- miód

- izomalt

- sorbitol

- maltitol

- mannitol

- ksylitol

Produkty mleczne

- mleko

- jogurty

- sery twarogowe

- śmietana

- lody

Napoje

- napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym

- napoje słodzone fruktozą

- napoje słodzone innymi wymienionymi wcześniej słodzikami

- soki z owoców o wysokim FODMAP

- piwo

- słodkie wina

Prebiotyki

- FOS - fruktooligosacharydy

- Inulina

- Oligofruktoza

Podsumowanie

Jak widać lista produktów których spożycie należy ograniczyć lub wręcz – całkowicie z niego zrezygnować jest stosunkowo długo. Niemniej jednak, wbrew pierwszemu wrażeniu istnieje możliwość zbilansowania diety niskiego FODMAP w taki sposób by była nie tylko odpowiednio zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także smaczna. Warto jednak by zadanie to powierzyć wykwalifikowanemu w dziedzinie żywienia specjaliście.

 

Źródła: Gibson PR, Shepherd SJ. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroenterol Hepatol. 2010 Feb;25(2):252-8. · Barrettcorresponding JS. Gibson PR. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? Therap Adv Gastroenterol. 2012 July; 5(4): 261–268. · "FODMAPs". King's College London. Retrieved 18 March 2012.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie