Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jakich produktów unikać w przypadku zespołu jelita drażliwego?

Jakich produktów unikać w przypadku zespołu jelita drażliwego?
Planowanie diety w przypadku zespołu jelita drażliwego stwarza wiele problemów, nie tylko osobom dotkniętym tą przypadłościom, ale także samym lekarzom i dietetykom. Zwłaszcza u osób aktywne fizycznie, charakteryzujących się zwiększonym zapotrzebowaniem na energię kwestia prawidłowego zbilansowania diety może być trudna. W niniejszym artykule przedstawię listę produktów, które mogą nasilać niepożądane objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego i których spożycie warto ograniczyć lub wręcz całkowicie wykluczyć.

Czym jest zespól jelita drażliwego?

Zespół nadwrażliwego, czyli tzw. IBS (ang. Irritable Bowel Syndrome) to przypadłość obejmująca szereg zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Osoby nią dotknięte doświadczają okresowo lub permanentnie bólów brzucha, wzdęć, zaparciami bądź też biegunek. Charakterystycznymi symptomami są też dyskomfort w podbrzuszu, uczucie niepełnego wypróżnienia, zamiany konsystencji stolca. Dodatkowo pojawiać się mogą także objawy trudne do powiązania z pracą przewodu pokarmowego, takie jak zespól przewlekłego zmęczenia oraz bóle mięśniowe.

Więcej na temat specyfiki tej przypadłości dowiesz się z artykułu:

Czym jest dieta low FODMAP?

Osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego pomóc może dieta niskiego FODMAP, które w skuteczny sposób pomaga zmniejszyć nasilenie uciążliwych objawów tej przypadłości. Dieta niskiego FODMAP, to opracowana przez dr Shepherd i dr Gibson strategia żywieniowa zakładająca usunięcie z diety składników takich jak fermentujące oligosacharydy, monosacharydy i disacharydy oraz poliole (FODMAP to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).

Założenia tej strategii żywieniowej przybliżyłem w skrócie w jednym z wcześniejszych artykułów:

Lista produktów wysokiego FODMAP

Produkty wysokiego FODMAP to te, których należy unikać, a przynajmniej – starać się ograniczyć och konsumpcję. Lista obejmuje sporą ilość produktów różnego pochodzenia, w tym sporą ilość warzyw i owoców, a także produktów zbożowych i mlecznych.

Warzywa i owoce: czosnek, cebula, karczochy, szparagi, awokado, fasola, burak, brukselka, bób, kapusta, kalafior, groch, koper, zielona papryka, soczewica, por, groch, soja, dymka, jabłka, brzoskwinie, morele, jeżyny, wiśnie, liczi, nektarynki, gruszki, śliwki (również suszone), arbuz.

Produkty zbożowe: produkty zawierające pszenicę i żyto, w tym: pieczywo, makarony, mąki, otręby, produkty śniadaniowe, ciasta, ciastka, herbatniki, krakersy, suchary, tortille.

Słodycze i środki słodzące: fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, izomalt, sorbitol, maltitol, mannitol, ksylitol.

Produkty mleczne: mleko, jogurty, sery twarogowe, śmietana, lody.

Napoje: napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, napoje słodzone fruktozą, napoje słodzone innymi wymienionymi wcześniej słodzikami, soki z owoców o wysokim FODMAP, piwo, słodkie wina.

Prebiotyki: FOS - fruktooligosacharydy, inulina, oligofruktoza.

Podsumowanie

Jak widać lista produktów których spożycie należy ograniczyć lub wręcz – całkowicie z niego zrezygnować jest stosunkowo długo. Niemniej jednak, wbrew pierwszemu wrażeniu istnieje możliwość zbilansowania diety niskiego FODMAP w taki sposób by była nie tylko odpowiednio zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także smaczna. Warto jednak by zadanie to powierzyć wykwalifikowanemu w dziedzinie żywienia specjaliście.

Źródła: Gibson PR, Shepherd SJ. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroenterol Hepatol. 2010 Feb;25(2):252-8. · Barrettcorresponding JS. Gibson PR. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? Therap Adv Gastroenterol. 2012 July; 5(4): 261–268. · "FODMAPs". King's College London. Retrieved 18 March 2012.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.