Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kawa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

Kawa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci
Jesteś miłośnikiem kawy? Ten czarny, aromatyczny napój, to nieodłączny element każdego Twojego dnia? Mamy dla Ciebie dobre wiadomości. Picie kawy jest nie tylko przyjemne, ale również przynosi korzyści zdrowotne, gdyż może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nie musisz czuć się winny, że pijesz kolejny kubek ulubionego, gorącego napoju, pod warunkiem, że nie pijesz go w towarzystwie cukru, słodkich syropów i śmietanek.

Czy filiżanka kawy może zmniejszyć ryzyko wczesnej śmierci?

Naukowcy przez prawie 11 lat obserwowali grupę ponad 90 000 zdrowych dorosłych. Badacze przeanalizowali diety i nawyk picia kawy uczestników, wzięli pod uwagę wszelkie problemy zdrowotne, które rozwinęli uczestnicy w trakcie badania.

Wyniki? Osoby pijące kawę miały mniejsze ryzyko zgonu z różnych przyczyn, w tym mniejsze ryzyko chorób serca, płuc, samobójstw, niektórych chorób zakaźnych i cukrzycy. Pomimo wcześniejszych badań, sugerujących związek między spożywaniem kawy a niższym ryzykiem niektórych nowotworów (w tym piersi, złośliwego czerniaka i raka wątroby), badanie to nie wykazało niższego ryzyka zachorowania na raka wśród osób pijących kawę. Naukowcy zaznaczyli jednak, że jest to zbyt krótki okres czasu, by wyciągnąć jednoznaczne wnioski.

Zanim jednak założymy, że picie kawy jest tak samo zdrowe, jak jedzenie warzyw, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Powyższe badanie nie dowodzi, że kawa zmniejsza śmiertelność. Możliwe, że osoby pijące kawę są bardziej świadome swojej diety, a ponadto miłośnicy kawy częściej wykonują ćwiczenia fizyczne. Badanie pokazuje tylko korelację pomiędzy piciem większej ilości kawy i niższym ryzykiem śmierci. 

Co dobrego kryje się w filiżance kawy

Lista substancji chemicznych, które znajdują się w kawie i mają korzyści zdrowotne jest zaskakująco duża. Kawa zawiera 1000 lub więcej różnych substancji chemicznych, z których nie wszystkie zostały zbadane. Najbardziej znana jest kofeina, związek, który zwiększa koncentrację i sprawia, że czujemy się gotowi, aby poradzić sobie z wyzwaniami kolejnego dnia.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy prawdopodobnie zawdzięczamy przeciwutleniaczom. W diecie krajów rozwiniętych kawa jest głównym źródłem antyoksydantów. Kiedy badacze mierzyli ilość przeciwutleniaczy w różnych produktach spożywczych i napojach, kawa była na szczycie listy, pokonując produkty powszechnie znane, jako bogate w antyoksydanty. Były to produkty takie, jak czekolada, herbata zielona i żurawina. 

Oczywiście nie należy używać kawy, jako substytutu owoców i warzyw, ale może być ona zdrowym dodatkiem do ogólnie wartościowej diety.

Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w kawie jest kwas chlorogenowy. W procesie prażenia wytwarza kolejny związek zwany N-metylopirydynium lub NMB. Wyjątkowe jest to, że NMB wzmaga aktywność przeciwutleniaczy, więc kwas chlorogenowy i NMB działają synergistycznie.

Według badań, kwas chlorogenowy spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu po zjedzeniu posiłku. Może to tłumaczyć, dlaczego kawa wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badania pokazują również, że kwas chlorogenowy nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Kwas chlorogenowy znajduje się nie tylko w kawie, znajdziemy go również m. in. w bakłażanie.

Kawa zawiera także zanieczyszczenia, takie jak pozostałości pestycydów, glin, węglowodory. Dlatego, jeśli mamy taką możliwość, warto kupować ekologiczną kawę. 

A co z kawą bezkofeinową?

Co w przypadku, gdy twój poziom energii jest na wysokim poziomie i nie potrzebujesz dodatkowej stymulacji, jaką daje filiżanka kawy? Warto wówczas sięgnąć po kawę bezkofeinową. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, kawa bezkofeinowa także zawiera przeciwutleniacze, chociaż jej poziom może nie być tak wysoki, jak w przypadku naparu z kofeiną. 

Zawartość przeciwulteniaczy spada natomiast dość mocno w kawach rozpuszczalnych. Picie tego rodzaju kawy nie przynosi więc korzyści zdrowotnych.

Ile kawy warto pić?

W najnowszych badaniach wykazano, że  ludzie doświadczyli największych korzyści zdrowotnych gdy pili od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. 

Pamiętaj, że każdy z nas inaczej metabolizuje kofeinę. Niektórzy ludzie powoli metabolizują kofeinę, co oznacza, że kubek lub dwa kawy mogą stymulować daną osobę przez wiele godzin. Z drugiej strony, jeśli należysz do osób, które szybko metabolizują kofeinę, stymulacja wywołana przez kofeinę może być krótkotrwała. Dodatkowo ilość kofeiny w filiżance kawy jest zmienna. Może wynosić od 250 mg do ponad 400 mg. Eksperymentuj, aby zobaczyć, co działa najlepiej dla Ciebie.

Inne korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy

Picie kawy wiąże się także z mniejszym ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym choroby Parkinsona, marskości wątroby, cukrzycy typu 2 i kamieni nerkowych. 

Podsumowując

Picie kawy może być korzystne dla zdrowia. By uzyskać korzyści zdrowotne, postaw na czarną kawę bez dodatku cukru czy śmietanki. Dodatek  śmietanki i cukru zwiększa kaloryczność napoju. Jednocześnie cukier powoduje szybki wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi. To może sprawić, że poczujesz spadek energii, gdy organizm zmetabolizuje kofeinę.

Do kawy możesz dodać szczyptę cynamonu. Badania pokazują, że cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i jest szczególnie korzystny w przypadku cukrzycy typu 2. 

 

Źródła: WebMD. “Does Coffee Cut Breast Cancer Risk?” Research Gate. “How Many Chemicals Are Present in a Cup of Coffee?” Journal of Agricultural and Food Chemistry. “Evaluation of Spent Coffee Obtained from the Most Common Coffeemakers as a Source of Hydrophilic Bioactive Compounds” Phys.Org. “Coffee is number one source of antioxidants” American Institute for Cancer Research. “Foods that Fight Cancer” Am. J. Clin. Nutrit. 78 (4): 728-733. PMID 14522730. Hypertens Res 35 (4): 370-4. doi:10.1038/hr.2011.195. PMID 22072103. American Diabetes Association. “Cinnamon May Help Improve Blood Glucose Levels in Type 2 Diabetes”

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.