Mleka czy raczej napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Wiele osób szuka alternatywy dla tradycyjnego mleka krowiego zawierającego laktozę, której duża część populacji nie trawi. Dostępne na rynku różne rodzaje mleka roślinnego mają w sobie wiele witamin i minerałów. Które z nich jest najlepsze pod względem zawartości mikroelementów i które najlepiej wrzucić do koszyka będąc na zakupach?
Czy picie mleka jest koniecznością?
Mikroskładniki odżywcze, czyli witaminy i minerały, których ludzie potrzebują, pełnią wiele kluczowych funkcji w organizmie. Wspierają zdrowie kości, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządów oraz łagodzą stany zapalne. Często to mleko krowie jest dla wielu osób głównym źródłem ważnych mikroelementów w diecie — zwłaszcza fosforu, wapnia, selenu, magnezu i cynku.
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi właśnie z mleka i przetworów mlecznych, ale obecnie można znaleźć wiele alternatyw. Coraz więcej konsumentów skłania się ku bezmlecznym napojom roślinnym, które także zawierają wiele cennych mikroelementów i są często wzbogacone wapniem.
Skąd się wzięła rosnąca popularność napojów roślinnych?
Mleko roślinne może z powodzeniem zastąpić mleko pochodzenia zwierzęcego. Można je dodać do kawy, płatków śniadaniowych, wypieków czy naleśników.
Jakie są główne powody sięgania po tego typu produkty?
- Nietolerancja laktozy — ponad 65% światowej populacji nie toleruje laktozy, czyli cukru mlecznego zawartego w mleku krowim.
- Alergie — alergia na białko mleka krowiego to dość częsty problem, dlatego ludzie szukają substytutu.
- Poszukiwanie innych smaków — dla niektórych smak mleka krowiego może być nieodpowiedni lub wręcz przyprawiający o mdłości.
- Bycie na diecie wegańskiej — weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, a mleko krowie zastępują mlekiem roślinnym.
- Unikanie antybiotyków, pestycydów lub hormonów — nie jest tajemnicą, że rolnicy stosują hormon wzrostu i antybiotyki, by przyspieszyć wzrost bydła i produkcję mleka.
- Dbałość o środowisko — wybierając ekologiczne mleko roślinne, przyczyniamy się do ochrony środowiska. Dodatkowo uprawa roślin jest mniej szkodliwa dla gleby, wody i klimatu niż hodowla zwierząt.
Czy wszystkie mleka roślinne zawierają tyle samo mikroelementów?
W produktach przeanalizowanych przez badaczy z USA stwierdzono, że mogą występować duże różnice w mikroskładnikach odżywczych wśród różnych marek produktów.
Na przykład w jednej marce napoju na bazie migdałów z dodatkiem cynku ilość tego minerału była około pięciu razy większa niż w przypadku pozostałych dwóch marek napojów na bazie migdałów bez dodatku cynku. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiety i analizowanie składu produktu.
Które mleko roślinne jest najzdrowsze?
Naukowcy stwierdzili, że dwa rodzaje mleka roślinnego, a mianowicie mleko grochowe i mleko sojowe, mają wyższy poziom czterech niezbędnych minerałów występujących w mleku krowim: magnezu, fosforu, cynku i selenu, niż inne mleka roślinne.
W szczególności mleko grochowe zawierało największe ilości fosforu, selenu i cynku, podczas gdy mleko sojowe miało najwyższy poziom magnezu. Mleko grochowe dostarcza też więcej białka niż mleko migdałowe, ryżowe czy kokosowe. Niesłodzone mleko grochowe ma również niższą zawartość cukru, co czyni je dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą lub osób stosujących dietę niskowęglowodanową.
Podsumowanie
Spośród wszystkich alternatyw dla mleka krowiego to właśnie mleko grochowe i mleko sojowe mają największe ilości niezbędnych mikroelementów. Jeśli jednak te napoje roślinne nie należą do Twoich ulubionych pod względem smaku, możesz wybrać też mleko migdałowe, z orzechów nerkowca, kokosowe, ryżowe (uwaga na arsen) albo owsiane.
Pamiętaj także, aby dokładnie czytać skład i nie kupować napojów roślinnych zawierających cukier. Nie opieraj się też wyłącznie na jednym produkcie, gdyż kluczem do zdrowej diety jest różnorodność.