IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Magia ziół – które z nich możesz hodować w swojej kuchni?

Magia ziół – które z nich możesz hodować w swojej kuchni?
Zioła to niesamowicie aromatyczny element każdej kuchni. Dodają smaku i zapachu każdej potrawie. Większość z nich kupisz w sklepie, ale nie ma to jak własne zioła! Zobacz, które z powodzeniem możesz hodować we własnym domu.

Jakie zioła możesz uprawiać w swojej kuchni?

Żeby zacząć hodować zioła wystarczy słoneczny parapet, doniczki z otworem odpływowym (mogą być gliniane, ceramiczne lub plastikowe), odpowiednia ziemia (w sklepie ogrodniczym kupisz gotową mieszankę) i oczywiście nasiona lub gotowe sadzonki. Które z ziół warto hodować w swoim domu?

Bazylia

Zioła, które można hodować w kuchni – bazyliaAromatyczna bazylia jest ulubienicą wielu ludzi. Znakomicie wzbogaca smak i aromat wielu potraw. Jest to jednoroczna roślina, która lubi ciepłe powietrze, zatem dobrze się czuje w miejscu, na które padają promienie słoneczne. Bazylia od dawna była wykorzystywana w medycynie jako środek na nudności i ukąszenia komarów. Ponadto ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, poprawia także poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Obniża ciśnienie krwi i zapobiega niektórym nowotworom.

Mięta

Zioła, które można hodować w kuchni – miętaMięta jest łatwym w uprawie ziołem. Potrzebuje nieco chłodnej przestrzeni i jasnego bezpośredniego światła. Oprócz bogatego, orzeźwiającego smaku i aromatu, mięta wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego, lepsze funkcjonowanie mózgu, a także dba o naszą jamę ustną.

Szczypiorek

Zioła, które można hodować w kuchni – szczypiorekSzczypiorek to podstawa polskiej kuchni. Jest nieco pikantny, ale nie tak jak cebula czy czosnek. Najlepiej go trzymać na parapecie, na który pada słońce, ponieważ bardzo lubi światło i ciepło. Szczypiorek zawiera cholinę i kwas foliowy, które są powiązane z poprawą funkcji pamięci. Ponadto może on zmniejszać stany zapalne i poprawiać zdrowie serca.

Oregano

Zioła, które można hodować w kuchni – oreganoAromatyczne i ziemiste oregano jest lekko gorzkie, ale dodaje głębi smaku sosom, pieczonym warzywom i potrawom z makaronem. Pielęgnacja rośliny jest dość łatwa. Trzeba natomiast zadbać o dobre nasłonecznienie doniczki. Oregano może pomóc w trawieniu i zwalczaniu niektórych wirusów i bakterii. Niektórzy używają tej rośliny także do leczenia ran i infekcji pasożytniczych.

Tymianek

Zioła, które można hodować w kuchni – tymianekTymianek to kolejne popularne zioło w kuchni. Ma przyjemny, ziemisty smak, a w zależności od odmiany można wyczuć w nim także nutę mięty lub cytrusów. Nie potrzebuje on tak wiele słonecznego światła, jak inne zioła i z powodzeniem może rosnąć bez bezpośredniego nasłonecznienia, ale nie oznacza to, że może żyć w ciemnościach. Wciąż potrzebuje kilku godzin słońca dziennie, by móc się dobrze rozwijać. Tymianek, poza aromatycznym smakiem i zapachem, pomaga leczyć infekcje bakteryjne i grzybiczne. Może także złagodzić kaszel.

Koperek

Zioła, które można hodować w kuchni – koperekKoperek jest świetnym ziołem do przygotowania wielu potraw od zup, poprzez sałatki, gulasze, ryby i wiele, wiele innych dań. Jest to zioło całoroczne, ale powinno mieć zapewniony dostęp do światła. Ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wspomaga trawienie, wzmacnia kości, zapobiega infekcjom, łagodzi stany zapalne i wiele innych.

Liście laurowe

Zioła, które można hodować w kuchni – liść laurowyŻeby zapewnić liściom laurowym dogodne warunki, należy postawić doniczkę w słonecznym, ale jednak nieco osłoniętym miejscu. Dodaje aromat wielu potrawom, szczególnie gulaszom i zupom. Dzięki zawartości witamin A, B6 i C wspiera układ odpornościowy. Stosuje się go także, by złagodzić ataki rozstroju żołądka.

Kolendra

Zioła, które można hodować w kuchni – kolendraKolendra jest często używana jako zamiennik pietruszki, ale ma nieco bardziej cytrusowy smak. Świetnie się komponuje ze smakiem ostrej papryki oraz limonki. Żeby mogła się dobrze rozwijać, potrzebuje rosnąć w mocno nasłonecznionym miejscu. Kolendra wspiera zdrowie naszych oczu, serca, skóry itp. Poprawia funkcjonowanie jelit, może nawet obniżać poziom cukru i złego cholesterolu we krwi.

Pietruszka

Zioła, które można hodować w kuchni – pietruszkaPietruszka jest nieco pieprzna, ziemista, ale niesamowicie aromatyczna. Jest idealna do sosów, dań z makaronem, gulaszy, krewetek, a także jako finezyjne udekorowanie potraw. Jest bardzo dekoracyjna i nadaje daniom smaku i aromatu. Zioło to potrzebuje słonecznego miejsca jak zresztą większość wymienionych tu roślin. Pietruszka jest źródłem witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi i wspiera zdrowie kości. Zawiera także witaminę C i inne przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ryzyko wielu chorób.

Rozmaryn

Zioła, które można hodować w kuchni – rozmarynTo ciekawie wyglądające zioło, które przypomina nieco iglaste rośliny, jest niesamowicie aromatyczne i stanowi świetny dodatek do dań z pieczonymi warzywami, mięsami, zapiekanek i gulaszy. Do wzrostu potrzebuje sporej ilości słonecznego światła. Istotne jest też regularne obracanie doniczki, aby mieć pewność, że każda ze stron otrzyma taką samą ilość światła. Rozmaryn ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Podsumowanie

Zioła to nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale także ogrom składników odżywczych. Wzbogacają kulinarne doznania, sprawiają, że potrawy są smaczniejsze, a do tego wspierają Twoje zdrowie w wielu aspektach. Ich hodowla jest łatwa, ale nie każdy czuje do tego smykałkę, czy ma odpowiednio usytuowane okna.

Na szczęście, większość z tych ziół z powodzeniem kupisz w pobliskim sklepie. Żeby nieco wydłużyć ich trwałość, polecam od razu posiekać, umieścić w szklanym zamykanym naczyniu i trzymać w lodówce. Możesz je także zamrozić, dzięki czemu zawsze będziesz mieć pod ręką zapas.

Źródła: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosemary https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsley https://www.netmeds.com/health-library/post/dill-leaves-astonishing-benefits-of-adding-this-nutritious-herb-to-your-diet https://pharmeasy.in/blog/9-surprising-health-benefits-of-coriander-leaves-you-should-know/ https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-644/oregano https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chives https://www.webmd.com/diet/health-benefits-basil https://equinoxkombucha.com/blog/mint-health-benefits/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.