Spożywanie większej ilości warzyw to jeden z najlepszych sposobów na dodanie składników odżywczych do swojej diety. Dodatkowo możesz za ich pomocą zwiększyć objętość posiłków, nie dodając zbyt wielu kalorii. Niestety nie każdy lubi warzywa. Niektórym przeszkadza mało atrakcyjny smak, ale chyba bardziej to wynika z braku wiedzy, jak przygotować warzywa, żeby były smaczne. Czy da się do nich jakoś przekonać? Poniżej kilka sposobów.
Dodaj trochę zdrowego tłuszczu
Faktem jest, że najbardziej gorzkie warzywa mają reputację trudnych do przełknięcia a wynika to z zawartości alkaloidów i fenoli, związków, które mają sporo korzyści zdrowotnych, ale niestety wytwarzają w warzywach gorzkawy smak. Znajdują się one w brokułach, brukselce, jarmużu, kapuście włoskiej, rzepie.
Tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, masło, ser i orzechy mogą pomóc zrównoważyć ten gorzki smak.
Jak to się dzieje?
Tłuszcz pokrywa język, co pomaga zmniejszyć gorzki posmak i wydobyć to, co najlepsze w smaku tych warzyw. Trzeba się jednak liczyć z tym, że podnoszą kaloryczność posiłku, ale i tak potrzebujesz tłuszczy w swojej diecie. Dodaj do warzyw łyżkę oliwy, odrobinę orzechów włoskich albo szczyptę startego parmezanu.
Używaj przypraw
Osobiście uważam, że warzywa są pyszne same w sobie, ale oczywiście każdy ma inny smak. Jedną z metod na zachęcenie do ich jedzenia jest po prostu użycie przypraw, które maskują gorzki smak. Najlepiej, żeby to były różne zioła, ponieważ są zdrowsze od mieszanek zawierających dużo soli.
Możesz spróbować suszonej bazylii, oregano, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów, suszonego czosnku itp. Możesz także dodać nieco soku z cytryny. Kwas zrównoważy gorycz i nada warzywom orzeźwiający smak. Sprawdzą się także sosy lub dressingi, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego.
Pieczone warzywa mogą być nieco smaczniejsze
Pieczone warzywa są zazwyczaj słodsze niż surowe i mogą być dla niektórych osób smaczniejsze. Jeśli dodatkowo posmarujesz je lekko oliwą, olejem rzepakowym czy masłem, wówczas zyskają jeszcze ciekawszy smak.
Łącz różne warzywa ze sobą
Jednym ze sposobów na spożycie warzyw o gorzkim posmaku jest połączenie ich z tymi słodszymi np. marchewką, batatami, burakami. Dodając słodkiego smaku, zrównoważysz nieco całokształt dania i łatwiej będzie Ci się przekonać do tych warzyw, do których nie pałasz zbyt dużą miłością.
Przemycaj warzywa do sosów
Jeśli naprawdę nie jesteś w stanie zjeść niektórych warzyw w takiej formie, jakiej są, możesz je ugotować, zblendować, a następnie dodać do gulaszu. Odpowiednio doprawiając, uzyskasz ciekawy i jednocześnie wartościowy sos. Nie będziesz też musiał zagęszczać sosu mąką.
Podsumowanie
Nie bój się warzyw, które Ci nie smakują. Wiele z nich ma cenne wartości odżywcze, dla których warto się do nich przekonać i próbować przemycić w różnej postaci do posiłku.
Wykorzystaj powyższe sztuczki, eksperymentuj, aby znaleźć idealne kombinacje dla swojego podniebienia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.