Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Odżywianie dla oszczędnych

Odżywianie dla oszczędnych
W czasach, gdy żywność jest ogólnie i łatwo dostępna (wystarczy udać się do sklepu i wrzucić do koszyka to na co mamy ochotę, zapłacić i udać się do domu), coraz większym, a co gorsza bagatelizowanym problemem, staje się marnowanie żywności. Jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy, zainteresuj się tym ile produktów żywnościowych ląduje z różnych powodów w twoim śmietniku zamiast w żołądku.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Jak wskazują specjaliści, zasadnicze przyczyny wyrzucania jedzenia związane są z obawami przed zatruciem – wolimy nie ryzykować dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Dodatkowo wiele osób ceni sobie po prostu „świeże” produkty spożywcze, uważając, iż wybrane z nich (choć nie są zepsute czy przeterminowane) nie nadają się do przygotowania posiłku w pełni satysfakcjonującego pod względem smakowitości czy też wartości odżywczej. Wolimy kupić nowe opakowanie danego produktu i mieć pewność (czasem zupełnie niesłusznie), iż smakować będzie lepiej. Bardzo ważną kwestią, bezpośrednio wpływającą na ilość wyrzucanego jedzenia jest brak organizacji. Robienie zbyt dużych i chaotycznych zakupów – sugerowanie się promocjami i okazjami sprawia, iż zaopatrzeni zostajemy w ilości żywności, której nie jesteśmy w stanie przejeść. Owe nadwyżki często upychamy po różnych kątach, po pewnym czasie zapominając nawet o ich istnieniu. Brak rozeznania we własnych zapasach w połączeniu ze słabo zaplanowanym jadłospisem w konsekwencji doprowadza do tego, że całkiem sporo wartościowego jedzenia zmuszeni jesteśmy wyrzucić.

Jak ograniczyć marnowanie pokarmów?

Przede wszystkim uświadomić sobie jakie będą korzyści związane z mądrym zarządzaniem żywnością. Najbardziej oczywistym są sprawy ekonomiczne – wyrzucając niewykorzystane produkty do kosza, wyrzucasz pieniądze. Jest to o tyle ważne, że jedzenie wcale do tanich nie należy. Choć to banalne, to warto jednak wyraźnie to podkreślić: minimalizując ilość wyrzucanych pokarmów, zmniejszasz swoje wydatki na jedzenie. A jak konkretnie postępować? Zadziałać należy na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim warto planować swój jadłospis – taki tygodniowy czy kilkudniowy harmonogram pozwoli na bardziej przemyślane zakupy – zaopatrzymy się w to co potrzebujemy, w adekwatnych ilościach. Zmniejszymy również w ten sposób ryzyko impulsywnego kupowania produktów, które nie są nam do niczego potrzebne, czy też których nie jesteśmy w stanie przejeść. Istotne jest także należyte przechowywanie – zostawianie mięsa czy przetworów mlecznych w upalny dzień poza lodówką to gwarancja marnotrawstwa. Zatem czasem wystarczy po prostu pomyśleć. Dodatkowo dobrze jest regularnie przeglądać zawartość lodówki i kuchennych szafek – dzięki temu unikniemy niemiłych niespodzianek, a także nie przegapimy terminów ważności.

Podsumowanie

Jeżeli marnujesz jedzenie, marnujesz pieniądze. Jeżeli będziesz w sklepie kupował kolejny niepotrzebny produkt żywnościowy – taki który np. zdąży się zepsuć zanim go wykorzystasz, to bezsensownie zwiększasz swoje wydatki. Może w takim wypadku warto darować sobie wyjście do sklepu, otworzyć portfel i wyrzucić pieniądze prosto do kosza?