Olej kokosowy przez wiele lat umieszczany był na czarnej liście za sprawą tłuszczy nasyconych, z których głównie się składa. Dziś jednak powoli odchodzimy od takich przekonań. Większość dostępnych informacji przyrównuje olej kokosowy do tłuszczy MCT, czyli tłuszczy średnio łańcuchowych, które wchłaniane i metabolizowane są inaczej niż kwasy długołańcuchowe pospolicie występujące w żywności. Tłuszcze MCT posiadają właściwości termogenne i zwiększają wydatkowanie energii. Dzięki czemu włączenie ich do diety może sprzyjać odchudzaniu.
Olej kokosowy nie jest produktem identycznym z tłuszczami MCT. Aż 86% jego składu stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, z czego około 16% to kwasy tłuszczowe o długości od 6 do 10 atomów węgla, natomiast pozostałą pulę kwasów tłuszczowych uzupełniają 12-węglowy kwas laurynowy (ponad 50%), 14-węglowy kwas mirystynowy (blisko 20%), 16-węglowy kwas palmitynowy oraz 18-węglowy kwas stearynowy (odpowiednio około 9,5% i ponad 3%). Do średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych najczęściej zalicza się kwasy tłuszczowe zawierające od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu.
Od długości łańcucha węglowego kwasu tłuszczowego zależna jest także aktywność wydzielnicza trzustki oraz pęcherzyka żółciowego. Badania wykazały, iż kwasy tłuszczowe o łańcuchu dłuższym niż 12 atomów węgla silniej stymulują wydzielania soku trzustkowego i żółci.
Oleju koksowego nie należy bezpośrednio utożsamiać z tłuszczami MCT. Niemniej jednak olej ten jest produktem sprawnie wchłanianym oraz utlenianym. Z powodzeniem może być stosowany w diecie sportowców, osób odchudzających się, czy też osób z zaburzonym trawieniem tłuszczy.
Olej kokosowy najczęściej występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej. Olej kokosowy nierafinowany extra virgin, to ten, który pięknie pachnie kokosem, w postaci stałej ma klarowny biały kolor. Świetnie nadaje się do spożywania na zimno. Do smażenia z powodzeniem możemy stosować rafinowaną wersję tego tłuszczu. Olej rafinowany jest bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu. Forma ta jest sporo tańsza. Ta wersja znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji ciała.
Do czego można wykorzystać olej kokosowy?
Olej kokosowy posiada wiele zastosowań w kuchni. Jedną z największych jego zalet jest wysoka temperatura dymienia. Tłuszcz kokosowy zawiera śladowe ilości kwasów wielonienasyconych, przez co znakomicie nadaje się nawet do długotrwałego smażenia, bez obawy, że zacznie dymić i powstaną szkodliwe tłuszcze trans. Popularny w polskiej kuchni olej słonecznikowy pod tym kątem nie może rywalizować ze swoim egzotycznym odpowiednikiem. Warto pożegnać się z olejem słonecznikowym, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście i wprowadzić do swojej kuchni olej kokosowy. Do smażenia omletów, naleśników, placków świetnie nadaje się olej kokosowy nierafinowany. Idealnie sprawdzi się również do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu. Nadając potrawom delikatny kokosowy aromat. Jeśli smażmy jajka, mięso czy ryby i nie chcemy, aby zyskały kokosowego posmaku, możemy wykorzystać olej kokosowy rafinowany.
Olej kokosowy jest również idealny zamiennikiem masła czy margaryny we wszelkiego rodzaju wypiekach. Z powodzeniem możemy dodawać go do wszelkiego rodzaju ciast.
Nierafinowany sprawdzi się również w formie smarowidła
Ze względu na swoje właściwości olej kokosowy trawiony, wchłaniany i metabolizowany jest inaczej niż bogate w kwasy długołańcuchowe produkty spożywcze. Dzięki temu nie obciąża układu pokarmowego i stanowi szybkie źródło energii, co można wykorzystać, stosując w posiłkach okołotreningowych. Może on stanowić dodatek do koktajli czy też bulletproof coffee. Dzięki szybkiemu wchłanianiu może zarówno dodawać energii do ćwiczeń, jak i przyspieszać procesy regeneracyjne.
Naukowcy twierdzą, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zaprzyjaźnić się z olejem kokosowym. Pokrycie zapotrzebowania na tłuszcze olejem kokosowym przyczynia się do wspomagania utraty wagi, przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha.