Warzywa dla lepszego samopoczucia
Być może wydaje się to dziwne i zaskakujące, ale regularna konsumpcja warzyw (i owoców także), może korzystnie wpływać na nastrój. Zależność ta została zaobserwowana w badaniach naukowych, które pokazały, że osoby jadające regularnie owoce i warzywa rzadziej doświadczają zaburzeń nastroju, a przed wszystkim – depresji. Prawdopodobnie efekt ten związany jest obecnością przeciwutleniaczy, które zdolne są do przekraczania bariery krew-mózg i wykazywania ochronnego działania na komórki nerwowe.
Mniejsze łaknienie = lepsza kontrola spożycia pokarmu
Nie trzeba być specjalistą z zakresu żywienia by wiedzieć, że zdecydowana większość warzyw charakteryzuje się niską gęstością energetyczną. W praktyce oznacza to, że nawet jeślibyśmy zjedli kilka kilogramów brokułów, sałaty czy buraków, to dawka energii jaką byśmy w ten sposób dostarczyli – byłaby niewielka. Dodatek warzyw do posiłków sprawia, że stają się one nie tylko atrakcyjniejsze kulinarnie, ale również bardziej sycące. Związane jest to nie tylko z niską gęstością energetyczną warzyw, ale także z obecnością błonnika.
Dla poprawy równowagi kwasowo-zasadowej
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan pozwalający zachować odpowiednie stężenie jonów wodorowych (pH) w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, co jest niezbędne dla optymalnej pracy enzymów, a co za tym idzie – dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Jej zaburzenia mogą negatywnie wpływać na pracę wielu układów i narządów, zwiększać ryzyko niektórych chorób, a także utrudniać pracę nad sportowa formą. Niestety nasza współczesna dieta obfituje w produkty kwasotwórcze, które wyraźnie nadwyrężają sprawność działania mechanizmów odpowiedzialnych za utrzymanie homeostazy. Warzywa należą do pokarmów o właściwościach zasadotwórczych, a ich odpowiednia podaż pozwala utrzymać kwasowo-zasadową równowagę.
Warzywa lepsze niż HMB i glutamina
Antykataboliczne działanie warzyw, a raczej diety w nie zasobnej, zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Zależność ta związana jest ze wspomnianą przed chwilą równowagą kwasowo-zasadową. Otóż okazuje się, że dieta zasobna w pokarmy o właściwościach zasadotwórczych sprawia, że obniża się aktywność enzymów proteolitycznych w tkance mięśniowej. Enzymami proteolitycznymi nazywamy te, które rozkładają białka na aminokwasy czyli – działające katabolicznie. Zwiększenie spożycia warzyw jest wiec sposobem na zmniejszenie katabolizmu mięśniowego – powinno to zainteresować przede wszystkim osoby będące n a diecie redukcyjnej.
Podsumowanie
Warto sobie zapamiętać, że regularna konsumpcja warzyw, oprócz powszechnie znanych korzyści, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych, cukrzycy czy miażdżycy, niesie także za sobą inne pozytywne skutki, które mogą okazać się szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie pracujących nad rozwojem zdolności wysiłkowych i estetyką sylwetki. Warzywa to nie tylko kolorowy dodatek do potraw o właściwościach „zapychających”, to również źródło cennych składników odżywczych i wielu bioaktywnych związków o korzystnym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie.