Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Skutki złej diety - wpływ niewłaściwego odżywiania na zdrowie

Skutki złej diety - wpływ niewłaściwego odżywiania na zdrowie
Dieta – słowo, które zazwyczaj kojarzy się z odchudzaniem. Jednak jest to dużo szersze pojęcie, które dotyczy nie tylko modelu żywienia mającego przynieść efekt w postaci zgubienia zbędnych kilogramów. Dieta to według definicji specjalny sposób żywienia, uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. W tym artykule skupimy się na kwestii zbyt rygorystycznego podejścia do odchudzania.

Zdrowa dieta to odpowiednia ilość i jakość

Jak wskazuje definicja, ważnymi elementami diety jest jakość i ilość. Niestety wiele osób bagatelizuje te najważniejsze aspekty, które mogą mieć wpływ na efekty i nasze zdrowie. Stosowane są bardzo często modele żywienia, w których źle dokonano zbilansowania posiłków, a wartość energetyczna jest zbyt uboga. Modne jadłospisy z gazet, które obiecują zgubienie 5 kg w 10 dni, restrykcyjne diety eliminacyjne, diety sokowe i oczyszczające sprawiają, że tracimy kilogramy, jednak towarzyszyć temu może negatywny wpływ na zdrowie. 

Co się dzieje, kiedy jem zbyt mało?

Układ hormonalny

Źle zbilansowane jadłospisy, oparte o zbyt niski poziom energii, odbijają się na naszym układzie hormonalnym. Bardzo często dochodzi do podniesienia poziomu kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu, który może przyczynić się do magazynowania wody w organizmie. Rozregulowaniu mogą ulec hormony płciowe, u kobiet może dojść nawet do zaniku jajeczkowania i miesiączki, w przypadku mężczyzn skutkiem może być zbyt niski poziom testosteronu, który może wpłynąć na większe zmęczenie, spadek libido i gorszą regenerację. Do negatywnych zmian dochodzi w hormonach regulujących nasze łaknienie, np. grelinie czy leptynie, oraz hormonach tarczycy.

Obniżenie odporności

Wiele osób stosujących źle zbilansowane jadłospisy odczuwa spadek odporności i większe problemy z infekcjami. Diety niedoborowe np. w cynk, witaminy z grupy B lub C, mogą wpłynąć na układ immunologiczny. Dodatkowo często można zaobserwować zmiany w mikrobiocie jelita grubego, a jak wiadomo, to właśnie tam rodzi się nasza odporność. Nagłe eliminacje wielu grup produktów bez wskazań medycznych, cięcia kaloryczne, mogą osłabić naszą naturalną florę bakteryjną.

Zdrowie psychiczne

Ciągła rezygnacja z pokarmów, głód i wysoki poziom kortyzolu wpływać mogą na nasze samopoczucie psychiczne oraz sen. Wiele osób obserwuje spadek nastroju, gorsze samopoczucie, senność w ciągu dnia, a w szczególnych wypadkach nawet dochodzi do depresji czy odczuwania stanów lękowych. Niedobory w składnikach odżywczych i ilości pokarmów mogą znacząco wpłynąć na kondycję psychiczną.

Niedobory i anemia 

Nie możemy zapominać o dość powszechnym problemie, który występuje szczególnie wśród kobiet, jakim jest anemia. Wiele pań stosując ubogoenergetyczne diety, nie zwraca uwagi na poziomy dostarczanych witamin i składników mineralnych. Niedobór żelaza, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego lub witaminy C, może wpłynąć na pogorszenie parametrów krwi, a w szczególnych wypadkach może dojść do anemii.

Podsumowanie

Każda źle zbilansowana dieta może odbić się na naszym zdrowiu. Przy odrobinie szczęścia możemy doświadczyć tylko błahych problemów, jak np. większe zmęczenie, zatrzymanie wody w organizmie, zaobserwować spadek kondycji włosów lub paznokci, lub możemy doprowadzić do skrajnych scenariuszy, gdy osoby niedożywione wymagają nawet hospitalizacji. Jeśli zależy nam na uzyskaniu pięknej sylwetki, bez uszczerbku na zdrowiu, warto poczytać lub zasięgnąć porady specjalistów oraz zrezygnować z diet typu „5 kg w tydzień”.