Czy można pęknąć z przejedzenia?
Wystarczy obejrzeć relację z zawodów w jedzeniu hot-dogów, naleśników lub hamburgerów, by uznać, że ludzki...
Amarantus - bezglutenowe źródło węglowodanów
Amarantus mimo tego, że dopiero zyskuje popularność wśród osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę,...
Chrzan - naturalnym antybiotykiem
Chrzan, jako jedno z kolejnych wartościowych dodatków w kuchni. Rzadko kiedy używany, w smaku raczej...
Czym zastąpić słodycze?
Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że regularne sięganie po słodycze prędzej czy później prowadzi...
Oliwa do smażenia? Czemu nie!
W ostatnich latach upowszechniło się przekonanie, które mówi, że oliwa absolutnie nie nadaje się do smażenia....
Jak jeść mniej? Kilka praktycznych porad!
„Jedz mniej” – to tak łatwo powiedzieć. W praktyce poskromienie łaknienia przysparza najczęściej wielu...
Canihua, kuzynka komosy ryżowej
Canihua to kolejny „super produkt” dla zwolenników diety bezglutenowej i różnych ciekawostek kulinarnych....
Miłka abisyńska – odżywcze pseudozboże
Miłka abisyńska (trawa abisyńska), nazywana również teff, to bezglutenowe pseudozboże, które zyskuje...
Czym są goitrogeny?
W ostatnim czasie wiele osób choruje na choroby autoimmunologiczne, często wyniki naszych badań wykazują...
Werbena cytrynowa na lepszy sen
Werbena cytrynowa, znana też również z nazwy lippia trójlistna jest dość popularną w całej Europie przyprawą...
Właściwości i źródła cynku
Cynk kojarzymy najczęściej jedynie z preparatów na włosy, skórę i paznokcie. Nie zdajemy sobie sprawy...
Czy owoce mogą zastąpić warzywa?
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Nie wszyscy...
Co zamiast soli, by dania nadal były smaczne?
Wiele osób ma tendencje do nadużywania soli w diecie. Musimy pamiętać, że sól dostarczamy nie tylko dodając...
Sód, sól - wróg czy przyjaciel?
Wiele słyszymy o tym, jak wiele negatywnych skutków niesie za sobą spożywanie nadmiaru sodu w diecie....