Przejście na dietę wielu osobom kojarzy się z ogromnymi restrykcjami, ograniczeniami, ciągłym uczuciem głodu, nieustannym myśleniem o jedzeniu. Takie podejście do diety wiąże się z ogromnym stresem dla organizmu i obciążeniem psychiki. Z tego powodu tak ciężko wytrwać na diecie. Co zrobić, by tak się nie stało?
Nie stosuj głodówek
Podstawowy błąd, jaki popełnia wiele osób, to drastyczne ograniczenie ilości spożywanego jedzenia. Nic dziwnego, że przy takim działaniu po kilku dniach diety mamy ochotę rzucić się na batoniki, ciasteczka, pizzę i frytki. Znasz to? Od poniedziałku do piątku jesz jogurty z otrębami, sałatki, pierś z kurczaka z ryżem, a gdy przychodzi weekend — dieta odchodzi w zapomnienie.
Dieta nie powinna polegać na spożywaniu mikroskopijnych posiłków, a na odpowiednim zbilansowaniu makro- i mikroskładników oraz dostosowaniu kalorycznym. Przynajmniej w początkowym etapie redukcji posiłki powinny być sycące. Gdy skomponujemy swoją dietę w oparciu o produkty nieprzetworzone – możemy mieć nawet problem z przejedzeniem całego zapotrzebowania kalorycznego. I owszem można odchudzać się i chodzić najedzonym! Panuje błędne przekonanie, że redukcja musi wiązać się z uczuciem głodu.
Spożywanie wartościowych, sycących posiłków nie tylko odżywi organizm, ale również zmniejszy prawdopodobieństwo sięgania po kaloryczne przekąski i ułatwi wytrwanie na diecie.
Eksperymentuj w kuchni
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez panierowanego, smażonego schabowego? Pomyśl o zmianie nawyków przygotowywania posiłków. Eksperymentuj!
- Lubisz frytki? Spróbuj pokroić ziemniaki i upiec je w piekarniku.
- Zamiast smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu, przygotuj zrazy z suszonymi pomidorami oraz musztardą i ugotuj je na parze.
- Schabowe zapanieruj w płatkach owsianych i upiecz lub usmaż na małej ilości tłuszczu (dobrej jakości tłuszczu).
Takie kuchenne eksperymenty pomogą Ci znaleźć nowe smaki i zmienić nawyki. Zmiana sposobu przygotowania dań sprawi, że łatwiej zgubić zbędne kilogramy. Dania nadal będą pyszne i sycące, ale lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne.
Dobrym pomysłem jest również eksperymentowanie ze zdrowymi wypiekami. Przepisów na ciasta, ciasteczka, batoniki bez masła, oleju, białej mąki i cukru jest mnóstwo. Włączenie takich wypieków do diety uchroni Cię przed sięganiem po pełne cukru i tłuszczy utwardzonych sklepowe słodycze.
Próbuj nowych produktów
Rutyna potrafi zniechęcić każdego. Dlatego nie ograniczaj się tylko do kurczaka, ryżu, brokułów, jajek i płatków owsianych. Bazowanie przez cały czas na kilku produktach sprawi, że szybko się znudzisz i kusić będą Cię produkty „zakazane”, a ponadto Twoja dieta z dużym prawdopodobieństwem będzie uboga w składniki odżywcze.
Próbuj różnych rodzajów mięs i ryb. Sięgaj po różnorodne warzywa i owoce. Próbuj takich, których nigdy nie miałaś okazji jeść. Nie ograniczaj się do ryżu i płatków owsianych. Sięgaj po kasze, bataty, dobrej jakości pieczywo, nie rezygnuj z ziemniaków. Łatwiej jest przestrzegać zasad diety i limitu kalorii, gdy wiemy, że nie jesteśmy skazani na monotonię.
Doceniaj małe sukcesy
Wyznaczaj sobie małe cele, doceniaj każdy, nawet najmniejszy sukces. Masz problem, by przestać jeść słodycze? To dla Ciebie duże wyzwanie? Nagradzaj się za każdy dzień zakończony sukcesem. Nagrodą mogą być serduszka/kropeczki/naklejki wstawiane każdego dnia w kalendarzu. Na wstępie wyznaczaj sobie cele, te mniejsze i większe.
Jeśli wytrwasz bez słodyczy jeden/dwa/trzy miesiące nagródź się masażem, wizytą u kosmetyczki lub zakupami. Ważne by niejedzenie słodyczy kojarzyło Ci się z dobrymi rzeczami, a nie wyrzeczeniami.
Planuj posiłki
To, co może Cię zgubić, zwłaszcza na początku, to brak planu. Gdy nie planujesz wcześniej posiłków, sięgasz po produkty, które wpadną Ci w rękę, łatwo możesz zjeść zbyt dużo lub zbyt mało. Może się również okazać, że nagle chwyta Cię głód, a w lodówce zastajesz jedynie światło. Jeśli chcesz uniknąć wpadek i łamania „zasad diety” - planuj wcześniej, co zjesz w ciągu 2-3 kolejnych dni. Zgodnie z planem rób zakupy i przygotowuj wcześniej posiłki. Wbrew pozorom takie działanie pomoże Ci nie tylko wytrwać na diecie, ale również zaoszczędzi czas i pieniądze.
Nie idź na zakupy z pustym żołądkiem
Na zakupy zawsze wybieraj się, gdy jesteś stosunkowo krótko po posiłku. Nigdy tuż przed kolejnym posiłkiem, gdy w Twoim brzuchu zaczyna już lekko burczeć. Robienie zakupów z pustym żołądkiem to spore ryzyko złamania diety i kupienia wielu niepotrzebnych produktów.
Nie rezygnuj z małych przyjemności
Nie popadaj w skrajności. Odmawianie sobie każdej przyjemności prędzej czy później skończy się zjedzeniem czegoś „zakazanego”. Podstawą diety powinny być produkty jak najmniej przetworzone, takie jak jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, ryż, płatki, kasze, orzechy, oliwa etc.
Nie oznacza to jednak, że wszystkie inne produkty są kategorycznie zabronione. W diecie jest miejsce na odrobinę przyjemności. Warto więc włączać smakowite dla nas produkty w małych ilościach lub zjadać je od czasu do czasu. Nie ma problemu, by w codziennym menu znalazły się dwie kostki gorzkiej czekolady, czy też ze dwa razy w tygodniu małe ilości wina, czy piwa.
Uwzględnienie takich małych rzeczy sprawi, że dieta nie będzie dla nas męczarnią. Jeśli dobrze ją zaplanujemy, może być smaczna, zdrowa i przyjemna, a co najważniejsze efektywna.
Podsumowanie
Dieta nie powinna być katorgą i nie powinna się tak kojarzyć. Jeśli nie przygotowujesz się do startu w zawodach, nie ma potrzeby, by Twoja dieta była nudna, niskokaloryczna i jałowa. Na dobrze dobranej diecie można jeść smaczniej i ciekawiej niż jadłeś/jadłaś do tej pory.