Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

6 powodów, dla których warto jeść pomarańcze

6 powodów, dla których warto jeść pomarańcze
Korzyści wynikające z regularnej konsumpcji cytrusów takich jak pomarańcze ciągle są mocno niedoceniane. Wiele osób obawia się wręcz je spożywać w obawie, iż zawarte w nich cukry wpłyną negatywnie na pracę nad sylwetką. Tymczasem takie obawy są nieuzasadnione. Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze stanowić mogą cenne uzupełnienie diety w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, a co więcej mogą także sprzyjać poprawie estetyki sylwetki. Poniżej prezentujemy sześć najważniejszych powodów, dla których warto jeść pomarańcze.

Są niskokaloryczne i sycące

Stugramowa porcja obranej ze skórki pomarańczy dostarcza zaledwie około 45 kilokalorii. Jest to stosunkowo niewiele (dwa razy mniej niż w przypadku tak lubianych bananów), dzięki czemu pomarańcze spożywać mogą śmiało osoby stosujące niskokaloryczne diety odchudzające. Mało kto wie, że pomarańcze znakomicie sycą, w efekcie mogą stanowić mniej kaloryczną i  zdrowszą alternatywę dla słodyczy.

Dostarczają solidnej dawki witaminy C

Odpowiednia podaż witaminy C jest niezmiernie ważna nie tylko dla utrzymania w dobrej formie systemu immunologicznego i ochrony przed infekcjami górnych dróg oddechowych, ale także wpływa na stan ścięgien i… skóry oraz chroni organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Jedna pomarańcza (ok. 250g) dostarcza średnio 120 – 130mg witaminy C, co pozwala pokryć 150% potrzeb ustrojowych.

Zawierają dużo błonnika

Owoce cytrusowe są znakomitym źródłem błonnika, o ile jednak nie obieramy ich skrupulatnie z białej warstwy podskórnej zwanej albedo, która w dużej mierze składa się z pektyn klasyfikowanych jako błonnik rozpuszczalny. Pektyny po spożyciu wypełniając żołądek zmniejszają łaknienie, mogą także obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i regulować motorykę przewodu pokarmowego. Wykazują także zdolność do wiązania jonów metali ciężkich.

Korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową

Nasza dieta składa się głównie z pokarmów kwasotwórczych takich jak produkty zbożowe, mięsa, ryby. W efekcie fizjologiczne mechanizmy regulujące równowagę kwasowo-zasadową są permanentnie obciążone, co może niekorzystnie odbić się na funkcjonowaniu organizmu. Cytrusy takie jak pomarańcze wykazują zasadotwórcze właściwości gdyż nie zawierają niemalże siarki i fosforu, a dostarczają sporej dawki potasu oraz pewnych ilości magnezu i wapnia.

Wzmacniają barierę antyoksydacyjną organizmu

Pomarańcze są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz wspomnianej witaminy C zawierają one także liczne flawonoidy (m.in. kwercetynę, rutynę), które chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Dzięki temu ich regularne spożywanie może stanowić element profilaktyki niektórych chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca i niektóre formy nowotworów.

Pomarańcze są smaczne

Można nie lubić grejpfrutów, krzywić się na widok cytryny, ale tak naprawdę niewiele jest osób którym nie posmakowałaby soczysta pomarańcza. Owoce te znakomicie nadają się jako samodzielny deser, a także składnik owocowych sałatek, wypieków czy wielu innych dań.