Szpinak należy do warzyw o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Włączenie go do diety może nieść za sobą wiele korzyści. Chociaż nie jest on przez wszystkich lubiany, to jednak ma swoich zagorzałych entuzjastów, którzy gotowi są jadać go nawet codziennie. Niestety szpinak jest przykładem naturalnego produktu żywnościowego, który sprzyja ogólnie pojętemu zdrowiu tylko wtedy gdy spożywany jest od czasu do czasu. Codzienna jego konsumpcja nie jest praktyką dobrą i może negatywnie wpływać na organizm.
Wartość odżywcza i prozdrowotna szpinaku
Szpinak charakteryzuje się dość dużą zawartością witamin, składników mineralnych i innych cennych dla nas substancji (wykorzystywanych niekiedy w suplementacji sportowej), a jest przy tym bardzo niskokaloryczny.
Wystarczy zjeść zaledwie 100 g tego warzywa, by pokryć:
100% zapotrzebowania organizmu na witaminy C i A,
50% zapotrzebowania na kwas foliowy
10 - 20% zapotrzebowania na witaminy B1, B2 i B6,
10 – 15% zapotrzebowania na żelazo, magnez, miedź i cynk
5% zapotrzebowania na potas.
Dodatkowo w 100 g szpinaku zawarte jest około 2,5 g błonnika oraz pakiet niewitaminowych związków o właściwościach antyoksydacyjnych i takich, którym przypisuje się właściwości anaboliczne.
Dlaczego nie powinno się go jeść codziennie?
Szpinak oprócz wielu walorów posiada także wady, które sprawiają, iż nie powinien on stanowić stałego elementu codziennego menu. Problematycznym składnikiem tego warzywa jest kwas szczawiowy. Związek ten może ulegać wchłanianiu z przewodu pokarmowego i następnie wytracać się w nerkach sprzyjając powstawaniu złogów zwanych kamieniami. Fakt ten może okazać się szczególnie problematyczny u osób z wyraźną tendencją do kamicy nerkowej. O ile okazjonalne zjedzenie szpinaku (np. raz w tygodniu), nie stanowi w tej materii problemu, o tyle codzienna jego konsumpcja może już istotnie zwiększać ryzyko wystąpienia zdrowotnych problemów.
Kilka słów na zakończenie, czyli sposób na szpinak
Istnieje pewien sposób na to, aby ograniczyć wchłanianie kwasu szczawiowego. Należy spożywać szpinak w towarzystwie produktów zasobnych w wapń – np. przetworów mlecznych. Wapń tworzy niewchłaniane przez nas kompleksy z kwasem szczawiowym, chroni w ten sposób organizm przed ekspozycją na działanie tego związku. Należy jednak pamiętać, iż obecność wapnia nie gwarantuje, iż całość kwasu szczawiowego ulegnie związaniu. Co więcej – liczyć należy się z tym, że wapń połączony z kwasem szczawiowym – tez jest dla nas nieprzyswajalny.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.