Kiszona kapusta stanowi pożądany składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Można ją wykorzystać zarówno jako składnik surówek i dodatek do dań mięsnych, jak również przygotować z jej udziałem wartościowe danie główne, np. kapuśniak lub dietetyczny bigos.
Smaczna surówka
Choć kapusta kiszona sama w sobie może stanowić dodatek do dań, to drobne modyfikacje są warte uwagi, tym bardziej, że nie wymagają skomplikowanych zabiegów kulinarnych.
Wystarczy do 100 g kapusty dodać:
ćwierć startej marchwi,
drobno posiekaną cebulę
oraz łyżkę oliwy,
a po zmieszaniu całość przyprawić grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Otrzymana w ten sposób surówka doskonale będzie pasować do dań mięsnych, zwłaszcza z wieprzowiny, ale również tych przygotowanych z mięsa drobiowego.
Dietetyczny bigos
Przygotowanie bigosu jest dość czasochłonne, jednak nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Chociaż danie to tradycyjnie przygotowywane było z rozmaitych resztek w postaci wędlin, tłustych mięs i leśnych grzybów, to ja proponuję bardziej dietetyczną wersję, w której zamiast grzybów leśnych można także uwzględnić pieczarki, a zamiast pozostałości mięsnych z minionych dni – świeże i chude mięso. Wystarczy ugotować kiszoną kapustę z dodatkiem świeżej kapusty (proporcję należy ustalić w zależności od indywidualnych preferencji – jeżeli wolisz bardziej kwaśny bigos, użyj więcej kapusty kiszonej, a jeśli preferujesz bardziej łagodne smaki, to zastosuj więcej kapusty świeżej). Ja do mojego bigosu dodaję około 250 g kapusty kiszonej i pół kilograma kapusty świeżej.
Często też używam do tego celu urządzenia do gotowania na parze. Kapustę wraz z pokrojonymi pieczarkami lub grzybami leśnymi oraz kilkoma kulkami ziela angielskiego i listkami laurowymi należy gotować około 40 – 50 minut.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażyć należy na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojone w drobną kostkę i przyprawione pieprzem, papryką ostrą i majerankiem mięso: 100 g chudego schabu oraz 150 g piersi z kurczaka.
Gdy kapusta się ugotuje, dodajemy do niej podsmażone mięso i 2-3 łyżki koncentratu oraz mniej więcej pół szklanki wody. Całość przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Otrzymana w ten sposób potrawa doskonale sprawdzi się w jesienne, chłodne dni.
Kapuśniak
Swojego czasu kapuśniak robił zawrotną karierę, jako składnik monotematycznych diet odchudzających. Chociaż tzw. „dieta kapuściana” na nim oparta jest raczej wymysłem mocno egzotycznym i autor tego artykułu nie jest jej entuzjastą, to jednak kapuśniak warto od czasu do czasu do diety włączyć, choćby w ramach kulinarnego urozmaicenia.
Do przygotowania zupy potrzebne będzie:
100 g kiszonej kapusty,
150 g kapusty świeżej,
150 g schabu bez kości,
200 g piersi z kurczaka,
2 marchewki,
seler,
pietruszka,
1-2 ziemniaki,
woreczek kaszy jęczmiennej,
grzyby leśne lub 2-3 pieczarki.
Kapustę należy gotować około 30 minut, mniej więcej w litrze wody z dodatkiem 2-3 listków laurowych i soli, następnie wrzucamy do garnka pokrojoną włoszczyznę, mięso oraz grzyby. Gotujemy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po upływie około 10-25 minut, całość przyprawić należy pieprzem, solą oraz majerankiem. Kaszę należy ugotować osobno.
Podsumowanie
Dania z kapusty kiszonej warto polecić jako interesujące urozmaicenie diety, również odchudzającej, zwłaszcza że jak widać powyżej można je przygotować w sposób dietetyczny. Kapusta kiszona jest smaczna , zdrowa i śmiesznie tania, a co więcej - można ją kupić w pobliskim warzywniaku.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.