Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Tahini – z czym to się je?

Tahini – z czym to się je?
Smak chałwy i sezamków zna prawie każdy z nas. Z reguły są to jednak przysmaki bogate w dużą ilość cukru. Z tego powodu nie są to produkty pożądane w zdrowej diecie. Tymczasem namiastkę smaku chałwy może wnieść do naszej diety pasta tahini.

Tahini inaczej zwane jest masłem sezamowym i jest pastą powstałą z uprażonych ziaren sezamu. Smak tahini i konsystencja są dosyć specyficzne i z pewnością nie przypadną wszystkim do gustu. Pasta sezamowa charakteryzuje się lekko orzechowym i gorzkim smakiem. Jest również dość zalepiająca. Niektórzy przyrównują jej smak wręcz do kredy.

Jednak tahini zmieszane z miodem jest już bardzo smaczne. Przypomina wówczas smakiem chałwę.

Tahini wykorzystywane jest w wielu przepisach kuchni bliskiego wschodu, śródziemnomorskiej, a nawet chińskiej oraz japońskiej.

Pasta sezamowa jest obowiązkowym składnikiem hummusu, czyli pasty z ciecierzycy.

Sezam znany i ceniony jest już od starożytności - w Babilonie, Egipcie i w Indiach przypisywano mu wielką moc. Tahini może być nie tylko smaczną, ale również zdrową inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Dobrej jakości pasta tahini składa się w 100% z ziaren sezamu. To właśnie sezam sprawia, że warto sięgać po tę pastę.

Ziarenka sezamu to bogate źródło roślinnego białka, wapnia oraz magnezu, żelaza, błonnika, cynku, witamin z grupy B, witaminy A, E, roślinnych kwasów tłuszczowych, głównie Omega 6.

W 100 g ziarenek sezamu znajduje się aż 1160mg wapnia. Dla porównania w serze żółtym znajduje się około 600mg wapnia.

Wapń jest bardzo ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Pozytywnie wpływa na zęby, kości, a także na nasze mięśnie, w tym serce.

Włączenie sezamu do diety jest szczególnie dobrym pomysłem w przypadku osób, które nie spożywają nabiału lub/i mają zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dzienne spożycie wapnia u osoby dorosłej powinno wynosić 1000mg. Osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące powinny spożywać codziennie 1200 mg wapnia.

Z badań IŻŻ (Instytutu Żywności i Żywienia) wynika, że statystyczny Polak spożywa tylko 400-500 mg wapnia dziennie, czyli niespełna 50 procent zalecanej dziennej dawki!

Tahini jest także źródłem magnezu, który jest konieczny w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego, mózgu, działa też odstresowująco i koi nerwy.

W ziarenkach sezamu znajdują się również antyoksydanty, z których charakterystyczne są lignany - sezamol i sezamolina - ale także przeciwutleniacze flawonoidowe i fenolowe.

Sezam występuje zarówno w odmianie czarnej, jak i białej. To czarnemu sezamowi przypisuje się najwięcej korzyści zdrowotnych.

 

To bardzo wartościowy produkt naturalny, dlatego powinien często gościć w naszym jadłospisie. Na przykład pod postacią tahini, czyli pasty, która na Bliskim Wschodzie przygotowywana jest na bazie lekko podprażonych łuskanych ziaren.

W Polsce pasta tahini staje się coraz bardziej popularna i bez większych problemów można nabyć ją w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością.

Warto oczywiście przed zakupem sprawdzić skład produktu. Niestety niektórzy producenci dodają do swoich wyrobów cukier (może być on ukryty pod innymi nazwami), syrop fruktozowo-glukozowy, tłuszcze utwardzane czy też konserwanty.

Dobra pasta tahini powina składać się w 100% z ziaren sezamu. Dopuszczalne jest stosowanie dodatku oleju sezamowego lub oliwy z oliwek.

W bardzo łatwy sposób możemy przygotować tahini samodzielnie w domu. Należy uprażyć ziarna sezamu, na patelni lub w piekarniku. Nie należy dopuszczać do ich przypalenia. Następnie ziarna dokładnie miksujemy. Możemy dodać niewielkiej ilości tłuszczu. Kontynuujemy aż do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Otrzymaną w taki sposób pastę tahini należy przechowywać w słoiku umieszczonym w lodówce.

Jak możemy wykorzystać pastę tahini?

Z dodatkiem miodu idealnie sprawdzi się jako dodatek do wafli ryżowych, naleśników czy też omletów.

Możemy wykorzystać ją również do przygotowania domowego hummusu.

Sezamowa pasta może być również składnikiem popularnego bliskowschodniego kremu-dipu, zwanego baba ghanoush. Jego głównym składnikiem jest bakłażan.

Jeszcze prostszy sos do mięs, ryb czy warzyw uzyskamy po dodaniu tahini do gęstego jogurtu naturalnego i doprawieniu ostrą lub słodką papryką, kminem rzymskim lub czarnuszką.

Tahini możemy też zblendować z upieczonymi warzywami (np. marchewką, selerem czy pietruszką), posiekanym szczypiorkiem, odrobiną musztardy i oleju, uzyskując pyszną pastę do kanapek.

Sprawdzi się również jako dodatek do owocowych koktajli, a także do domowych lodów.

Podsumowując, tahini jest dobrym źródłem wapnia w diecie. Znajduje liczne zastosowania w kuchni. Z dodatkiem miodu może z powodzeniem zastąpić słodką chałwę.

 

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę