Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wędzona makrela – czy warto jeść? Czy makrela jest zdrowa?

Wędzona makrela – czy warto jeść? Czy makrela jest zdrowa?
Ryby dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych i nie bez powodu zaleca się, aby były elementem zdrowej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są źródłem białek, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych i witamin. Jedną z ryb powszechnie dostępnych w sklepach i spełniających powyższe warunki jest makrela.

Charakterystyka odżywcza makreli

Makrela najczęściej spotkana na sklepowych półkach i ladach jest makrelą atlantycką (Scomber scombrus). Wykazuje ona szybkie tempo wzrostu i średnio mierzy około 41 cm długości oraz waży około 1 kg. W naturalnych warunkach żywi się m.in. krylami, krewetkami, a także kalmarami i niektórymi rybami.

Co „siedzi” w makreli?

Makrela jest dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, gdyż zawiera około 19 g dobrze przyswajalnego białka na 100 g mięsa. Mimo że jest rybą tłustą (25 g / 100 g), to na jej kompozycję lipidową składają się w dużej mierze (nawet 30%) istotne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Ponadto uzupełnić może dietę w żelazo (1,63 mg), magnez (76 mg), potas (314 mg), czy witaminę D oraz liczne witaminy z grupy B. Proces wędzenia nie wpływa istotnie na zmiany zawartości tych związków, poza ich „zagęszczeniem” w danej objętości związanym z utratą wody. Jej kaloryczność niewiele przekracza poziom 260 kcal. (w postaci wędzonej i około 50 kcal. mniej w postaci surowej)

Ryby w diecie człowieka

Podaż ryb w diecie może znacząco ułatwić zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na niektóre substancje oraz przyczynić się do poprawy stanu odżywienia. Stosując z umiarem ryby tłuste, takie jak makrela, nie należy obawiać się ilości spożywanych kalorii, gdyż pochodzą one w znacznej mierze z cennych dla zdrowia związków. Kwasy tłuszczowe omega-3, bo głównie o nich mowa, wpływają na stan zdrowia oczu, funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, stan układu sercowo-naczyniowego, ryzyko wystąpienia i przebieg cukrzycy, czy chorób o podłożu zapalnym. Makrela i zawarte w niej omega-3 poddane procesowi wędzenia nie ulegają istotnej degradacji i cały czas mogą służyć jako element diety prozdrowotnej. Ta, jak i inne ryby w różnych postaciach powinny w diecie pojawiać się około 2 – 3 razy w tygodniu. Mogą to być ryby świeże i upieczone, ugotowane lub duszone, a także wędzone (najlepiej na zimno).

Potrawy z makrelą

Makrela dzięki mięsistej konsystencji i wyjątkowemu składowi wykorzystana może być do wzbogacenia smakowego, jak i odżywczego, wielu zdrowych potraw. W postaci wędzonej świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, czy makaronów i wielu innych dań. Odpowiednie doprawienie może sprawić, że do ryb przekonają się nawet niektóre osoby ich unikające. Dodatek wędzonej makreli zapewnia nie tylko solidną dawkę cennych substancji odżywczych, ale również skraca czas przygotowania dań, ponieważ ryba w tej postaci nie wymaga szczególnej, dodatkowej obróbki.