Jeśli próbujesz schudnąć, sposób odżywiania się jest równie ważny, jak to, co i ile jesz. Prawdą jest, że złe wybory żywieniowe prowadzą do przyrostu masy ciała, ale nawet najlepiej przemyślane mogą być problematyczne, w zależności od tego, gdzie, jak i kiedy jesz. Oto kilka nawyków żywieniowych, których należy unikać, jeśli próbujesz zadbać o sylwetkę i zdrowie.
Wygodne jedzenie
Większość ludzi okazjonalnie sięga po niezdrową przekąskę lub posiłek w restauracji typu fast food. I nie jest to żadne przestępstwo. Istotne jest, żeby nie dopuścić do tego, żeby stało się to nawykiem. Pójście gdzieś na posiłek czy zjedzenie czegoś szybkiego jest wygodne, ale może być szkodliwe dla sylwetki i zdrowia. Nie ma nic złego w wybraniu w restauracji chudego mięsa lub sałatki, ale kiedy chcemy coś zjeść dla wygody, to wówczas częściej dokonujemy złych wyborów żywieniowych. Fast foody, a nawet niektóre dania restauracyjne, mają niski poziom wartości odżywczych i są przetworzone. Zawierają niezdrowe tłuszcze, sód, cukier i zwykle mają więcej kalorii, niż posiłek zjedzony w domu.
Nieuważne jedzenie
Rozproszone jedzenie to takie, w którym nie skupiamy się na swoim posiłku, ale np. na tym, co wyświetla nasz smartfon czy telewizor. Taki zwyczaj zwiększa całkowite spożycie kalorii, ponieważ zmniejsza świadomość tego, ile jesz. Jesteś tak pochłonięty programem, który oglądasz lub e-bookiem, który czytasz, że nawet nie zauważysz, że sięgasz po dokładki.
Lepszym podejściem jest uważne jedzenie. Skoncentruj się na cechach sensorycznych jedzenia na talerzu, aromacie, teksturze i smaku. Delektuj się każdym kęsem. Im bardziej dostroisz się do swojego jedzenia, tym mniej kęsów zajmie Ci zaspokojenie głodu i uzyskanie satysfakcji z posiłku.
Używanie niewłaściwych naczyń
Nawet naczynia, których używasz, mogą wpływać na to, ile jesz. Ludzie zwykle jedzą więcej, gdy mają duży talerz, dlatego jednym ze sposobów na ograniczenie kalorii w diecie jest używanie mniejszych naczyń.
To gra umysłu, która działa! Z psychologicznego punktu widzenia czujesz, że dostajesz więcej, gdy talerz jest pełny, a łatwiej jest napełnić mniejsze naczynie. Stonuj również kolor swoich talerzy i misek. Zjesz więcej, jeśli jesz z naczynia w jaskrawym kolorze. Zwróć uwagę, że żywność typu fast food jest często podawana na czerwonych, pomarańczowych lub żółtych talerzach. Kolory te pobudzają apetyt i sprawiają, że chce się jeść. Idealnie sprawdzą się odcienie niebieskiego i zielonego, które zapanują nad apetytem.
Posiłki w towarzystwie
Wyjście na posiłek z grupą to przyjemność, ale może też zachęcić do przejadania się. Kiedy rozprasza Cię rozmowa i śmiech, łatwo jest stracić kontrolę nad tym, ile jesz, a nawet co wkładasz do ust. Ponadto ludzie czują się usprawiedliwieni w spożywaniu mniej zdrowych opcji w towarzystwie innych, ponieważ wszyscy wokół tak robią, no i przecież to tylko „raz na jakiś czas”.
Nie rezygnuj z kolacji z przyjaciółmi, ale jedz większość posiłków w cichym otoczeniu, w którym możesz skupić się na jedzeniu.
Przyjmowanie dużych kęsów i zbyt krótkie przeżuwanie
Okazuje się, że osoby, które biorą duże kęsy do ust i zbyt krótko je żują, częściej przybierają na wadze. Zbyt krótkie żucie jest kolejnym obciążeniem dla sylwetki, ponieważ zjadamy więcej i zaburzamy sobie procesy trawienia. Nabierz nawyku odkładania widelca między kęsami i dawania sobie więcej czasu na przeżuwanie. Hormony sytości potrzebują minimum 20 minut, aby stłumić apetyt, więc zwolnij.
Podsumowanie
Sposób odżywiania się jest najważniejszym czynnikiem decydującym o przybieraniu na wadze. Możesz ćwiczyć, ile chcesz, ale jeśli nie zwracasz uwagi na to, co i ile jesz, to ciężko liczyć na sukces. Do utrzymania prawidłowej masy ciała, poza ćwiczeniami, potrzebujesz także zdrowego odżywiania.
Zwróć uwagę, czy Twoje nawyki żywieniowe są odpowiednie, wybieraj mądrze to, co kładziesz na talerzu, jedz uważnie i unikaj sytuacji, które mogą sprawić, że zjesz bezmyślnie znacznie więcej, niż potrzebujesz.
Możesz ćwiczyć uważne jedzenie, zwalniając, jedząc samotnie i koncentrując się na jedzeniu oraz planując posiłki i przekąski z wyprzedzeniem.