Dla osoby, która nabierze wprawy, przygotowanie omleta nie stanowi wielkiego wyczynu i zajmuje naprawdę mało czasu. Przygotowany właściwie posiłek jest smaczny i sycący.
Kilka rad, które pomogą przygotować lepszy, bardziej puszysty omlet
- Składniki do omleta warto wymieszać przy pomocy blendera. Masa będzie delikatniejsza i bardziej napowietrzona. Dzięki czemu omlet lepiej wyrośnie.
- Do omleta warto dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Sody dajemy mniej więcej połowę mniej niż proszku, by nie odczuwać w omlecie jej specyficznego smaku.
- Ubijamy białka i dodajemy delikatnie do gotowej masy na omlet. Ta wersja zabiera już nieco więcej czasu. Omlet co prawda rośnie większy, ale wydaje się nieco pusty, jeśli białek ubijamy zbyt wiele. Dobrym pomysłem jest ubicie jednego białka (lub dwóch jeśli dajemy większą ilość jajek).
- Do masy na omlet warto dodać łyżkę mąki z tapioki. Zwłaszcza, gdy omlet przygotowujemy z bezglutenowych mąk. Dodatek mąki z tapioki świetnie wpływa na lepszą sprężystość i puszystość ciasta.
- Jeśli zachodzi potrzeba dodania do omleta płynu w celu rozcieńczenia masy, dobrze jest dodać nieco wody gazowanej. Taki zabieg również wpływa na lepszą jakość ciasta.
- Do środka omleta możemy dodać pół dojrzałego banana. Banan dodany do masy zachowuje się podobnie do jajek. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczacie lub całkowicie unikacie jajek, możecie zastąpić je dojrzałym bananem. Pamiętajmy jednak, że banany nie są źródłem pełnowartościowego białka. Warto wtedy dodatkowo spożyć na przykład odżywkę białkową. Może ona posłużyć za polewę do omleta.
- Omlet smażymy pod przykryciem. Wyrasta wtedy znacznie lepiej.
- Bazą do omleta może być również ugotowany ryż lub kasza. Omlety, których bazą jest ugotowana kasza/ryż są puszyste i mocno wyrastają.