Nie ulega wątpliwości, że mężczyźni jedzą więcej niż kobiety, co wydaje się logiczne biorąc pod uwagę większą masę ciała, wyższy procentowy udział tkanki mięśniowej oraz większy wydatek energetyczny w trakcie wysiłku. Mężczyźni jedzą także szybciej, bardziej łapczywie i chętniej wybierają ciężkostrawne i wysokokaloryczne, tłuste produkty niż kobiety (czy widział ktoś faceta zamawiającego w restauracji sałatkę?). Wydawać by się więc mogło, że to właśnie mężczyźni są z natury i z usposobienia bardziej łakomi. Okazuje się, że może być wręcz odwrotnie.
Intrygujące badanie
Grupa amerykańskich badaczy z Wydziału Medycznego Narodowego Laboratorium Brookhaven postanowiła przeprowadzić dość nietypowy eksperyment, w którym zaplanowała, że sprawdzi co dzieje się w mózgu w sytuacji eksponowania na działanie bodźców w postaci ulubionych pokarmów, zarówno wtedy kiedy je degustujemy jak i wtedy gdy próbujemy powstrzymać przed ich konsumpcją. Do wzięcia udziału w badaniu zaproszono trzynaście kobiet i dziesięciu mężczyzn. Wszystkie osoby były zdrowe i charakteryzowały się prawidłową masą ciała.
Wystawieni na próbę
Najpierw, dzień przed badaniem uczestnicy zostali poproszeni o podanie swoich ulubionych potraw. Okazało się, że były to dania typu pizza, hamburger, bułka cynamonowa, lody, ciasta i im podobne. Następnego dnia w pierwszym teście wszyscy badani zostali wystawieni na ciężką próbę, podczas której będąc na czczo dostali do obejrzenia, powąchania, dotknięcia i spróbowania ulubione produkty żywnościowe. W następnej sesji uczestnicy mieli powstrzymywać się od sięgnięcia po wystawione przed nimi smakołyki. W obu próbach monitowano czynności mózgu u badanych. Wyniki porównano z obrazowaniem czynności mózgu bez udziału bodźców stymulujących w postaci ulubionych pokarmów.
Co się okazało?
Zarówno u kobiet jak i u mężczyzn zaobserwowano podobne reakcje w mózgu przy próbie pierwszej, jednak przy drugim teście zauważono istotne różnice w aktywności obszarów odpowiedzialnych za niektóre emocje i mechanizmy kontroli. W zasadzie u kobiet pobudzenie poszczególnych obszarów w mózgu było podobne, niezależnie od tego czy obecność ulubionych pokarmów wiązała się z narzuconym zakazem konsumpcji czy nie. Wykazano na tej podstawie, że mężczyznom zdecydowanie łatwiej przychodzić może poskromienie apetytu i łatwiej jest im odmówić sobie ulubionych smakołyków, jeśli te pojawią się w zasięgu ich wzroku.
Źródła:• Wang GJ, et al. Evidence of gender differences in the ability to inhibit brain activation elicited by food stimulation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Jan 27;106(4):1249-54.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.